Tedenski pregled - Slovenija od 9. do 15. 12.

Ljubljana, 16. decembra - Po sporu s premierjem Robertom Golobom je odstopila notranja ministrica Tatjana Bobnar. Začasno jo je nasledila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Golob je sodeloval na vrhu EU o energetiki in nastopil v Evropskem parlamentu. Slovenija se veseli podelitve statusa kandidatke za članico EU za BiH, za kar si pripisuje zasluge.

PETEK, 9. decembra

LJUBLJANA - Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je poslala odstopno izjavo premierju Robertu Golobu, ta jo je zaradi izgube zaupanja tudi sprejel. Na KPK pa so potrdili, da so prejeli prijavo notranje ministrice o političnih pritiskih na delo policije in da bodo zadevo obravnavali prednostno.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je na zadnjem državniškem obisku v njegovem mandatu gostil avstrijskega predsednika Alexandra van der Bellna. Izpostavila sta odlične odnose med državama ter govorila o položaju manjšin. Van der Bellen se je sestal z novoizvoljeno predsednico Natašo Pirc Musar, ki bo mandat nastopila 23. decembra, ter predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič.

ALICANTE - Voditelji devetih sredozemskih članic EU Med9, med njimi premier Robert Golob, so na vrhu govorili o zagotavljanju energetske varnosti in se pri tem strinjali, da je treba omejiti ceno plina.

LJUBLJANA - DZ je sprejel zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki med drugim prinaša določila za varčevanje z energijo, spodbuja naložbe v obnovljive vire energije, omogoča regulacijo cene ogrevanja in subvencioniranje nakupov peletov. Za financiranje ukrepov v času energetske draginje predvideva prenos presežnih prihodkov elektroenergetskih družb v proračun.

LJUBLJANA - DZ je po vetu DS vnovič podprl novelo zakona o dohodnini, ki med drugim določa ustavitev zviševanja splošne olajšave.

LUANDA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v Angoli udeležila zasedanja voditeljev držav in vlad Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav. Predstavila je tudi kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v letih 2024-2025.

BRUSELJ - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je stavko zdravnikov in zobozdravnikov, ki jo je za januar napovedal sindikat Fides, označil za nepotrebno. Pričakuje podpis parafiranega dogovora o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu, ki vključuje tudi zdravnike. Vlada naj bi izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja sprejela na eni prvih sej v novem letu.

LJUBLJANA - Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je na predlog predsednika GZS Tiborja Šimonke za novo generalno direktorico GZS imenoval Vesno Nahtigal. Štiriletni mandat bo dosedanja izvršna direktorica GZS za industrijsko politiko nastopila 1. januarja 2023. Na položaju bo zamenjala Aleša Cantaruttija.

NOVA GORICA - Potem ko pogajalski skupini Sindikata igralniških delavcev Slovenije SIDS v Hitu in družbe Hit nista dosegli dogovora, se je začela stavka v novogoriških igralnicah Perla, Park in Casino Drive-in, igralnici Korona v Kranjski Gori ter igralnici Aurora v Kobaridu. Sindikat stavko napoveduje za vse vikende do izpolnitve zahtev.

BOHINJ/ŠMARTNO PRI SLOVENJ GRADCU - Na nekaterih smučiščih se je začela smučarska sezona. Naprave so zagnali na Voglu, Kopah in Mariborskem Pohorju, sledila sta Krvavec in Rogla. V Kranjski Gori naj bi smučišče odprli 17. decembra, na Kaninu in Golteh pa predvidoma 23. decembra.

TITISEE-NEUSTADT - Smučarski skakalec Anže Lanišek je dosegel tretjo zmago v svetovnem pokalu.

SOBOTA, 10. decembra

LJUBLJANA - Pred prenovo osrednje stavbe UKC Ljubljana so v prostore diagnostično-terapevtskega servisa preselili klinični oddelek za anesteziologijo in intenzivno terapijo, ki ima 23 postelj. Preselili so tudi oddelka za kirurgijo srca in ožilja ter za intenzivno interno medicino, ki imata zdaj vsak po 14 postelj.

MIREN - Približno 150 prostovoljcev se je zbralo na območju pogorelega gozda nad Mirnom. S strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije so posejali 100 kilogramov semena dreves javorja, kraškega gabra in maklena.

LJUBLJANA - Uradno se je začel festival LGBT filma, ki bo do 18. decembra potekal na različnih lokacijah po Sloveniji in tudi v zamejstvu. Do nedelje bo ponudil 25 igranih celovečernih filmov in dokumentarcev ter 27 kratkih filmov, ki prihajajo iz 35 držav.

LJUBLJANA - Zaradi obilnega deževja, ki je zajelo državo in ponekod prešlo v sneženje, so naraščale in poplavljale nekatere reke. Največ težav je bilo na območju Kolpe in Krke, pa tudi ob reki Vipavi. Veliko dela zaradi poplav so imeli tudi gasilci.

NEDELJA, 11. decembra

REYKJAVIK - Animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je prejel nagrado Evropske filmske akademije za najboljši kratki film. Navdih za film je Urška Djukić črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače.

PONEDELJEK, 12. decembra

LJUBLJANA - Iz stranke Gibanje Svoboda je izstopila nekdanja podpredsednica Marta Kos. Kot je zapisala, to ni več njena stranka, izstop pa je označila tudi kot podporo ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar. Premier Robert Golob je v DZ posredoval odstopno izjavo Bobnarjeve in ga obvestil, da bo notranje ministrstvo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

LJUBLJANA - Na prvi seji se je sestal sedmi sklic državnega sveta. Po potrditvi mandatov - potrdili so jih vseh 40 - so prešli na volitve predsednika DS, vendar jim novega predsednika ni uspelo izvoliti prvič v zgodovini te institucije. Kandidati so Jožef Školč, Bojan Kekec in Marko Lotrič.

LJUBLJANA - Vlada načrtuje sprejetje uredb o omejitvi cen elektrike in plina za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine. Glede na osnutek bi bila najvišja cena elektrike za enotno tarifno postavko 186 evrov na megavatno uro brez DDV, cena plina pa 95 evrov za megavatno uro. Omejitve naj bi veljale v letu 2023.

LJUBLJANA - Več kot 60 odstotkov podjetij po razpoložljivih podatkih GZS nima sklenjenih pogodb za dobavo elektrike in zemeljskega plina za leto 2023 oz. le v omejenem obsegu. Vladna uredba o mehanizmu oblikovanja cene električne energije za poslovne odjemalce, ki je začela veljati konec novembra, nima pravega učinka, saj jim dobavitelji ponujajo cene med 420 in 530 evrov na megavatno uro, so opozorili.

LJUBLJANA - Na obisku v Sloveniji je bila namestnica pomočnika ameriškega ministra za energijo Aleshia Duncan, ki je zadolžena za področje jedrske energije. Tema njenega obiska naj bi bili tudi pogovori o možnosti gradnje drugega bloka jedrske elektrarne Krško.

BRUSELJ - Ministri EU za zunanje zadeve so se zavzeli za to, da se BiH podeli status kandidatke za članstvo v uniji. Zunanja ministrica Tanja Fajon je ponudila tudi konkretno pomoč Slovenije pri iskanju dolgotrajne rešitve za umiritev spora med Kosovom in Srbijo.

BRUSELJ - Zunanjo ministrico in predsednico SD Tanjo Fajon je vest o domnevni vpletenosti nekdanje kolegice in podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili v korupcijski škandal šokirala. Poudarila je, da je treba v instituciji, kot je Evropski parlament, ohranjati ničelno stopnjo tolerance do korupcije.

LJUBLJANA - Delničarji NLB so na skupščini potrdili izplačilo drugega dela letošnje dividende. Prvih 50 milijonov evrov dividende je banka izplačala junija, po tokratnem sklepu bo izplačala še 50 milijonov evrov oz. 2,50 evra bruto na delnico.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje in prostor so konec novembra obiskali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, je poročal spletni portal Necenzurirano. Preiskovali naj bi posle, ki jih je prejšnji minister Andrej Vizjak sklenil s podjetjem Sol.Lex.Sus, povezanim z nekdanjim ministrom za pravosodje Senkom Pličaničem.

LJUBLJANA - Na seji programskega sveta RTVS je bila med drugim pobuda za razrešitev generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, a so glasovanje prestavili. Programski svet bi moral odločati še o finančnem in programsko-produkcijskem načrtu, vendar je bila seja prekinjena zaradi odsotnosti. Je pa vodstvo RTVS z dvema sindikatoma podpisalo aneks h kolektivni pogodbi.

RAČE - Po dveh lanskih objavah s farme Ljutomerčan in mariborske klavnice Košaki TMI so v društvu AETP objavili posnetke skritih kamer iz klavnice Kmetijske zadruge Rače. Na podlagi posnetkov zaposlenim očitajo malomarnost v odnosu do trpljenja živali. Uprava za varno hrano je sprožila inšpekcijski postopek.

KOPER - Okrožno sodišče je nizozemskega državljana Briana Boerkampa spoznalo za krivega poskusa uboja in ga obsodilo na štiri leta in pol zaporne kazni ter izgon. Lani je v Portorožu z nožem zabodel moškega, s katerim se je sprl. Sodba še ni pravnomočna.

RAVNE NA KOROŠKEM - Pri policijskem posredovanju zaradi razgrajanja mlajšega moškega, ki so ga obvladali tudi s pomočjo prisilnih sredstev, je ta kasneje izgubil zavest in kljub oživljanju umrl. V zvezi z dogodkom so napovedali imenovanje komisije za oceno zakonitosti in strokovnosti uporabljenih prisilnih sredstev.

LJUBLJANA - V 85. letu starosti je umrl teatrolog, dramaturg, pisatelj in profesor Lado Kralj.

TOREK, 13. decembra

STRASBOURG - Premier Robert Golob je nagovoril poslance Evropskega parlamenta. Opozoril je, da je ta teden ključen in Bruselj pozval k odločnejšim ukrepom na področju energije. Zavzel se je tudi, da mora BiH dobiti status kandidatke za članstvo v EU. V govoru se je osredotočil še na zeleni prehod ter izrazil trdno zavezanost vladavini prava. Srečal se je tudi s predsednico parlamenta Roberto Metsola in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

STRASBOURG - Predsednik vlade Robert Golob je pozdravil dogovor glede zamrznitve 6,3 milijarde evrov evropskih sredstev Madžarski, ki so ga dan prej dosegle države članice EU. Slovenija ima izkušnjo, kako škodljiv je lahko učinek spodkopavanja pravne države na demokracijo, je dejal.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je šestim predstavnikom slovenske osamosvojitve na slovesnosti vrnil odlikovanja, ki so jih z odprtim pismom simbolično zavrnili 21. junija 1993. Prvak prve slovenske vlade Lojze Peterle se je ob tem Pahorju zahvalil za vse poklone slovenski osamosvojitvi. Prvi predsednik republike Milan Kučan je ob tem izrazil presenečenje, novoizvoljena predsednica države Nataša Pirc Musar pa je zapisala, da bi sama vrnitev odlikovanj omogočila, ponovna slovesna podelitev pa je po njenem mnenju neprimerna.

STRASBOURG - Premier Robert Golob je v skopem odzivu po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar zatrdil, da "ga niti za sekundo ne skrbi", da bi bila stabilnost koalicije ali vlade ob tem kakorkoli ogrožena.

BRUSELJ - Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, se niso uspeli dogovoriti o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina, je po zasedanju povedal slovenski infrastrukturni minister Bojan Kumer. Poudaril je, da so sicer dosegli velik napredek in so blizu cilja, a dogovora še ni. Nesoglasja ostajajo predvsem pri višini omejitve cene.

BRUSELJ - Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin je po zasedanju ministrov za evropske zadeve dejal, da bi bila podelitev statusa kandidatke za članstvo v uniji BiH velik uspeh slovenske diplomacije. Ministri so opravili tudi razpravo o poročilu Evropske komisije o vladavini prava iz julija za Slovenijo. Evropska komisija je potrdila, da je bilo v Sloveniji v zadnjih šestih mesecih na področju vladavine prava narejeno zelo veliko, je zatrdil in napovedal nadaljevanje reform.

LJUBLJANA - Evropska komisija je potrdila slovenski program evropske kohezijske politike 2021-2027. Sloveniji smo zagotovili dostop do 3,26 milijarde evrov, država bo imela skupaj z nacionalnim sofinanciranjem v tem obdobju na voljo približno štiri milijarde evrov, je dejal minister za razvoj in kohezijsko politiko Aleksander Jevšek.

LJUBLJANA - Slovenska vojska je v operativno uporabo prevzela 40 taktičnih tovornih vozil 8x8 proizvajalca Rheinmetall MAN, ki jih je od Nemčije prejela v okviru krožne menjave za 28 tankov M55S. Te je ministrstvo kot vojaško pomoč namenilo Ukrajini. SV je prevzela tudi 38 lahkih kolesnih vozil 4x4 oshkosh. Vozila oskosh pa je Slovenija kupila od ZDA po načelu država državi.

LJUBLJANA - Vlada nima enakega odnosa do stavkovnih zahtev zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v primerjavi z zdravstvom, zato se je glavni odbor Sviza odločil za zaostrovanje aktivnosti za sklenitev stavkovnega sporazuma. Prvi korak bo protestni shod pomočnic in pomočnikov vzgojiteljev 14. januarja v Ljubljani.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je ugotovilo, da sta bili določbi iz zakonov o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za leti 2016 in 2017, po katerih je bilo število dni letnega dopusta v javnem sektorju omejeno na 35 dni, v neskladju z ustavo. Zakonski določbi sicer ne veljata več.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zavrnil očitke, da naj bi ministrstvo z reorganizacijo krčilo mrežo nujne medicinske pomoči. Poudaril je, da je predlog, ki je zaokrožil v javnosti, zgolj delovni dokument, o katerem se mora stroka še uskladiti. Cilj prenove mreže je med drugim razmejiti delo specialistov družinske in urgentne medicine.

TRST - Italija je zaradi vse več nezakonitih migrantov, ki v državo pridejo iz Slovenije, napovedala okrepitev nadzora vzdolž obmejnega pasu Furlanije - Julijske krajine (FJK). Hkrati bodo v dogovoru s slovensko policijo izvajali nadzor z mešanimi patruljami.

LIPICA - Na pobudo slovenskih zamejskih gospodarskih organizacij iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske so podpisali dogovor o ustanovitvi Zamejske gospodarske koordinacije.

KRANJSKA GORA - V nesreči zaradi tehnične okvare pri dobavi bazenskih kemikalij, do katere je prišlo v hotelu Best Western v Kranjski Gori, sta se poškodovali dve osebi.

LJUBLJANA - Atlet Kristjan Čeh, smučarska skakalka Urša Bogataj in mešana ekipa v smučarskih skokih so najboljši slovenski športniki leta 2022 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije. Za najbolj obetavno mlado športno osebnost je bila izbrana golfistka Pia Babnik, nagrado za fair play pa sta prejeli biatlonka Polona Klemenčič in fizioterapevtka Ula Hafner.

SREDA, 14. decembra

LJUBLJANA - DZ se je seznanil z odstopom Tatjane Bobnar s položaja notranje ministrice. V obrazložitvi odstopa v DZ je izpostavila, da je sleherni dan delovala v skladu z zaprisego, ki jo je dala pred pol leta. Premier je v odgovorih pojasnil, da se z Bobnar nista razšla zaradi neimenovanja Boštjana Lindava za poln mandat na čelo policije, temveč so bila povod za razhod poslanska vprašanja, ki so se nanašala na vprašanje varovanja predsednika vlade in njegove družine. Posle na notranjem ministrstvu je prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je razveljavilo zakon o ureditvi problematike posojil v švicarskih frankih, ker niso izpolnjeni v ustavi določeni pogoji za retroaktivnost zakona. Bančni sektor, ki je dal pobudo za ustavno presojo, pravi, da je odločitev pomembna za zaupanje v pravni red. Tudi Banka Slovenije je v odzivu menila, da zakon problematike ni naslavljal na ustrezen način. Pobudniki zakona Združenje frank so razočarani. Zakon, sprejet februarja, je določal, da bi morale banke v posojila v frankih, sklenjena med 28. junijem 2004 in 31. decembrom 2010, vključiti valutno kapico ne glede na stanje kredita; ustavno sodišče je izvajanje do dokončne odločitve zadržalo marca.

LJUBLJANA - Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na policiji nenapovedano preverjala vlogo Miloša Milovića pri varovanju predsednika vlade ter ministra za zdravje in stopnjo Milovićevega dostopa do zaupnih dokumentov. Predsednik Knovsa Janez Žakelj je dan kasneje povedal, da na policiji niso odkrili kršitev in da je vodstvo policije kooperativno in profesionalno. Po Žakljevih besedah bo Knovs stopnjo dostopa Milovića do zaupnih dokumentov preverjal še pri ostalih službah, omenil je upravo za zaščito tajnih podatkov.

LJUBLJANA - Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je sprejela finančni načrt za 2023, ki predvideva primanjkljaj v višini 48,4 milijona evrov. Soglasje mora do konca leta podati še vlada. Vodstvo zavoda je ob tem opozorilo na negotove in nenehno spreminjajoče se okoliščine, v katerih je načrtovanje poslovanja izjemno zahtevno.

CELJE - Sindikat Tuša za 23. december pripravlja stavko zaposlenih, pogajanja z vodstvom se medtem nadaljujejo. Sindikat od podjetja med drugim zahteva dvig osnovne plače.

SKOPJE/LJUBLJANA - Ministrstvi za gospodarstvo in za infrastrukturo bosta v 2023 poskrbeli za nadaljnje subvencioniranje letalskih povezav po Evropi in v regiji, na vrsto bo prišlo tudi Skopje, je ob robu obiska gospodarske delegacije v Severni Makedoniji gospodarski minister Matjaž Han. To je pomembno za slovensko gospodarstvo in turizem, je dodal.

LJUBLJANA - V uradnem listu je objavljen sklep vlade o odprtju slovenskega konzulata v Bariju na jugu Italije. Vodil ga bo častni konzul Ferdinando Parente, njegovo konzularno območje pa bo obsegalo italijanski deželi Apulija in Molize.

LJUBLJANA - Medresorska delovna skupina za koordiniranje repatriacije Slovencev iz Venezuele je ocenila, da je potek repatriacije uspešen. Do novembra so v Slovenijo prepeljali skupno 101 potomca slovenskih izseljencev v Venezueli.

ČETRTEK, 15. decembra

BRUSELJ - Voditelji EU so na vrhu v Bruslju Bosni in Hercegovini podelili status kandidatke za članstvo v povezavi, slovenski politični vrh pa je pozdravil odločitev. Premier Robert Golob je poudaril, da ljudem v BiH sporočamo, da je njihova prihodnost v naši skupni evropski hiši. Predsednik republike Borut Pahor pa je ponosen, da je Slovenija dala predlog o podelitvi statusa in vztrajala tudi tedaj, ko se je zdelo nemogoče. Da je ponosna na vodilno vlogo Slovenije pri podpori BiH, je tvitnila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

BRUSELJ - Voditelji EU, med njimi premier Robert Golob, so na rednem decembrskem zasedanju ministre za energetiko pozvali, naj v ponedeljek sklenejo dogovor o mehanizmu za omejevanje cen plina. Razhajanje med članicami po Golobovih besedah ostaja samo še glede višine kapice. Na Evropsko komisijo pa so voditelji držav članic naslovili poziv, naj v začetku leta 2023 predstavi predloge za okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

LJUBLJANA - Civilna iniciativa Glas ljudstva je začela kampanjo Ustavimo rušenje javnega zdravstva. Na novinarski konferenci pred Zdravstvenim domom Ljubljana Polje so predstavili prvo zahtevo in peticijo za takojšnje razreševanje težav pri dostopu do družinskih zdravnikov. Opozarjajo, da Slovenija številnim ne zagotavlja več ustavne pravice do zdravstvenega varstva. V zdravniški zbornici so v odzivu na predloge o dodatnih obremenitvah družinskih zdravnikov zapisali, da so edina rešitev, ki bo vsem državljanom omogočila dostop do zdravnikov, razbremenitev zdravnikov nezdravniških nalog, učinkovito vodenje javnih ustanov in zagotavljanje konkurenčnih pogojev.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je vročil priznanja jabolko navdiha za pomembno vlogo pri spodbujanju bralne kulture na Slovenskem. Posebno priznanje so prejeli Združenje splošnih knjižnic in predsednica Vesna Horžen, Društvo Rastoča knjiga in predsednica Marijana Kolenko, Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS in generalna sekretarka Manca Perko ter Manca Košir.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je s slavnostno sejo obeležilo dan ustavnosti, ki ga praznujemo 23. decembra kot spomin na sprejetje slovenske ustave. Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je v nagovoru poudaril, da je treba pri sprejemanju odločitev tehtati in iskati ravnovesje, kar ne velja le za sodstvo, temveč tudi za druge sisteme.

LJUBLJANA - DZ je zgolj z glasovi poslancev Svobode potrdil novelo zakona o finančni upravi, ki odpravlja nekatere določbe, uveljavljene v času prejšnje vlade. V njej je zapisana možnost uporabe sledilnih naprav za nadzor nad trošarinskim blagom, kar je sprožilo živahne polemike o morebitnem nezakonitem sledenju državljanom. Z marcem 2023 so poslanci imenovali ekonomista Marka Pahorja za viceguvernerja Banke Slovenije, Agencijo za varstvo konkurence pa bo še naprej vodil Andrej Matvoz.

KOPER - Na gradbišču drugega tira Divača-Koper so doslej izkopali nekaj manj kot 14 od načrtovanih 37 kilometrov predorov. Hitijo predvsem z izgradnjo viadukta Gabrovica in predora T8, ki morata biti končana do konca leta 2023, da ne bi izgubili 90 milijonov evrov evropskih sredstev. Generalni direktor družbe 2TDK Pavle Hevka je izrazil prepričanje, da bo promet po progi stekel leta 2026. Prebivalce okoliških vasi, ki jih motijo hrup, prah in blato, je pozval k potrpljenju.

BRUSELJ - V Evropskem uradu za boj proti goljufijam (Olaf) so potrdili preiskavo proti Agenciji EU za azil (EUAA). Izvršna direktorica EUAA, Slovenka Nina Gregori, se že nekaj časa sooča z resnimi pritožbami zaposlenih glede vodenja. Očitajo ji "disfunkcionalnost" agencije, ki da ne upošteva načel legalnosti in nepristranskosti, pa tudi napake v socialnem dialogu in v zvezi s spoštovanjem sindikalnih svoboščin. Pri uradu so medtem opozorili, da sprožitev preiskave še ne pomeni, da je res prišlo do nepravilnosti.

mva/apo/bst/np
© STA, 2022