Tedenski pregled - svet od 9. 12. do 15. 12.

Ljubljana, 16. decembra - Evropski parlament se je znašel v osrčju korupcijske afere. BiH je dobila status kandidatke za članstvo v EU, Kosovo pa je zaprosilo za članstvo. Članice EU so dosegle kompromis glede zamrznitve evropskih sredstev za Madžarsko, ne pa še glede glede cenovne kapice za plin. V ZDA so prvič doslej uspešno izvedli reakcijo jedrske fuzije.

PETEK, 9. decembra
        BRUSELJ - V Belgiji so aretirali grško evropsko poslanko iz vrst socialistov (S&D) Evo Kaili, eno od podpredsednic Evropskega parlamenta, in še štiri Italijane, tudi nekdanjega evropskega poslanca. 11. 12. je bila Kaili obtožena vpletenosti v korupcijski škandal zaradi domnevnega podkupovanja, pranja denarja in poskusov vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja.
        ALICANTE - Španija, Portugalska in Francija so ob robu vrha skupine sredozemskih članic EU Med9 predstavile dogovor o gradnji podmorskega plinovoda za zeleni vodik, ki bo povezal Iberski polotok s Francijo. Novi plinovod H2Med naj bi bil končan do 2030, stal bo 2,5 milijarde evrov.
        MOSKVA - Sodišče je zaradi kritike ruske vojaške ofenzive v Ukrajini ruskega opozicijskega politika Iljo Jašina obsodilo na osem let in pol zapora. Sodišče ga je spoznalo krivega širjenja "lažnih informacij" o ruski vojni v Ukrajini.
        WASHINGTON - Konservativna demokratska senatorka iz Arizone Kyrsten Sinema je zapustila vrste svoje stranke in se opredelila za neodvisno senatorko. Kljub temu bodo demokrati ohranili senatno večino.
        BRUSELJ - Letos je bilo med opravljanjem svojega dela ubitih 67 novinarjev, kar je za 20 več kot leta 2021, ko jih je bilo ubitih 47, je razvidno iz poročila, ki ga je objavila Mednarodna zveza novinarjev (IFJ). Poročilo organizacije Novinarji brez meja je 14. 12. pokazalo, da je trenutno po vsem svetu pridržanih rekordnih 533 novinarjev.

SOBOTA, 10. decembra
        OSLO/STOCKHOLM - Podelili so letošnje Nobelove nagrade. Nagrado za mir so prejeli beloruski aktivist Ales Bjaljacki, organizacija za človekove pravice Memorial iz Rusije in Center za državljanske svoboščine iz Ukrajine. Ostali nagrajenci so - za fiziko Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger, za kemijo Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal in Karl Barry Sharpless, za književnost francoska pisateljica Annie Ernaux, za ekonomijo pa Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond in Philip H. Dybvig.
        PRIŠTINA - Kosovski Srbi so postavili barikade na več cestah zaradi aretacije bivšega srbskega policista Dejana Pantića, vlada v Prištini je na območje poslala dodatne policiste. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je 11. 12. sklical sejo sveta za nacionalno varnost, 15. 12. je Srbija na na misijo zveze Nato na Kosovu (Kfor) naslovila zahtevo za napotitev svoje vojske na sever Kosova.
        LONDON - V stanovanjskem bloku na otoku Jersey je odjeknila eksplozija, ki je povzročila požar. Umrlo je devet ljudi, trinadstropna stavba se je popolnoma porušila.

NEDELJA, 11. decembra
        WASHINGTON - Ameriško pravosodno ministrstvo je potrdilo, da je Libijec, obtožen izdelave bombe, ki je leta 1988 uničila letalo družbe Pan Am nad škotskim Lockerbiejem, pri čemer je umrlo 270 ljudi, v priporu v ZDA.
        PARIZ - Francoska desnosredinska republikanska stranka je za svojega novega vodjo izbrala pripadnika desnega krila stranke Erica Ciottija.
        WASHINGTON - Vesoljska kapsula Orion se je po 25 dnevih in pol vrnila na Zemljo, s čimer se je uspešno sklenila prva misija ameriške vesoljske agencije Nasa, namenjena vrnitvi človeka na Luno. Kapsula je nepoškodovana padla v Tihi ocean.
        RIM - Na zboru stanovalcev je moški ubil štiri ženske. Vzrok za krvavi napad naj bi bil spor med stanovalci večstanovanjske zgradbe.
        LONDON - Britanski zdravniki so poročali o uspehu pri zdravljenju hude oblike levkemije, pri čemer so prvič uporabili pionirski pristop pri razvoju novega zdravila. 13-letnica je postala prva bolnica, ki so ji pozdravili levkemijo z novo tehnologijo za urejanje celic T.

PONEDELJEK, 12. decembra
        BRUSELJ - Veleposlaniki držav članic EU so se dogovorili o zamrznitvi 6,3 milijarde evrov kohezijskih sredstev Madžarski v okviru mehanizma pogojevanja izplačila sredstev EU z vladavino prava. So pa članice obenem podprle madžarski načrt za okrevanje v vrednosti 5,8 milijarde evrov in hkrati dosegle dogovor o pomoči Ukrajini, ki jo je Budimpešta pogojevala z izplačilom sredstev.
        BRUSELJ - EU je uvedla nove sankcije proti Iranu zaradi nasilnega zatiranja protestov po smrti Kurdinje Mahse Amini in dobavljanja dronov Rusiji, ki jih ta uporablja v Ukrajini. Okoli 30 posameznikom in pravnim osebam je zamrznila premoženje in jim prepovedala vstop v EU.
        TEHERAN - Iranske oblasti so izvedle drugo usmrtitev, povezano s protesti, ki državo pretresajo že skoraj tri mesece. Moškega, ki je bil 29. 11. obsojen na smrt, ker naj bi z nožem ubil dva pripadnika varnostnih sil, še štiri ljudi pa ranil, je doletelo javno obešenje.
        PEKING - Potem ko je Kitajska sprostila stroge ukrepe proti covidu-19, je državo preplavil val okužb, ki je povzročil težave v bolnišnicah zaradi pomanjkanja osebja.
        LOS ANGELES - Ameriški znanstveniki so v Kaliforniji prvič doslej uspešno izvedli reakcijo jedrske fuzije, pri kateri je bilo ustvarjene več energije, kot je je bilo potrebno za izvedbo reakcije. Gre za velik korak v prizadevanjih za odpravo odvisnosti človeštva od fosilnih goriv.
        NASSAU - Na Bahamih so aretirali glavnega izvršnega direktorja in ustanovitelja bankrotirane platforme za trgovanje s kriptovalutami FTX Sama Bankman-Frieda.

TOREK, 13. decembra
        STRASBOURG - Evropski poslanci so izglasovali razrešitev podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili, osumljene korupcije v zvezi s Katarjem.
        BRUSELJ - Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, se niso uspeli dogovoriti o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina. Nesoglasja ostajajo predvsem pri višini omejitve cene plina. Znova se bodo sestali 19. 12.
        BRUSELJ - Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU so dosegli dogovor o vzpostavitvi mehanizma za dodatno uvozno dajatev na izdelke z visokim ogljičnim odtisom, ki bo začela veljati 1. 10. 2023. S tem naj bi preprečili selitev proizvodnje v države z nižjimi okoljskimi standardi.
        PARIZ - Udeleženci mednarodne konference so Ukrajini obljubili pomoč v višini milijarde evrov. Ne gre za posojila, temveč za darila v denarju in blagu, od tega bo 415 milijonov namenjenih energetskemu sektorju.
        PARIZ - Posebno sodišče je izreklo kazni od dveh do 18 let zapora osmim osebam zaradi vpletenosti v teroristični napad v Nici julija 2016, ko je v napadu s tovornjakom umrlo 86 ljudi, več kot 450 je bilo ranjenih.
        ATENE - Potem ko ga je pred dobrim tednom v glavo ustrelil grški policist, je umrl mladi Rom Kostas Fragulis. Njegova smrt je dodatno razburila številne Grke, ki so se znova odpravili na ulice.
        CAPE TOWN - Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa, ki je tarča obtožb o korupciji, je v parlamentu prestal razpravo o odstavitvi. Ramaphoso poročilo posebne parlamentarne komisije močno bremeni, saj naj bi vse od nastopa položaja leta 2018 kršil tako protikorupcijski zakon kot ustavo.
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je podpisal zakon o spoštovanju zakonske zveze, ki ščiti pravico porok med pari istega spola in različnih ras. Zakon je bil sprejet zaradi grožnje, da bi konservativna večina vrhovnega sodišča ti pravici ukinila.

SREDA, 14. decembra
        BRUSELJ - Države EU in Evropski parlament so se dogovorili o načrtu, ki bo imetnikom potnih listov, ki jih izda Kosovo, omogočil vstop na območje povezave brez vizumov. Nova uredba, ki bo stopila v veljavo pred 1. januarjem 2024, jim bo omogočala dve 90-dnevni potovanji na leto.
        STRASBOURG - V Evropskem parlamentu so ukrajinskemu ljudstvu podelili letošnjo nagrado Saharov za svobodo misli. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v govoru po videopovezavi pozval k čimprejšnji ustanovitvi posebnega sodišča za preiskavo ruskih zločinov v Ukrajini.
        ISTANBUL - Sodišče je priljubljenega istanbulskega župana Ekrema Imamogluja, nasprotnika predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana, zaradi žalitve državnih uradnikov obsodilo na več kot dve leti zapora in mu izreklo prepoved političnega delovanja.
        LIMA - Perujske oblasti so po nemirih, ki so izbruhnili zaradi odstavitve predsednika Pedra Castilla in v katerih je umrlo najmanj sedem ljudi, razglasile 30-dnevne izredne razmere po vsej državi. Castillo ostaja v priporu, obtožen je upora proti državi in zarote.
        WASHINGTON - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je v boju z visoko inflacijo in v skladu s pričakovanji ključno obrestno mero zvišal za 0,5 odstotne točke. Ta je sedaj na ravni od 4,25 do 4,50 odstotka, kar je najvišje po letu 2007.

ČETRTEK, 15. decembra
        BRUSELJ - Voditelji EU so Bosni in Hercegovini podelili status kandidatke za članstvo v povezavi, ob tem pa sporočili, da mora država sprejeti ukrepe na področjih vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanja migracij in temeljnih pravic.
        BRUSELJ - Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je zaradi suma goljufije v škodo evropskih sredstev zahtevalo odvzem poslanske imunitete dvema grškima evroposlankama, Marii Spiraki in Evi Kaili, ki je bila po izbruhu korupcijske afere razrešena z mesta podpredsednice Evropskega parlamenta.
        BRUSELJ - V EU so dosegli dokončen dogovor o minimalnem davku na prihodke podjetij. Letni prihodki posamezne skupine podjetij nad 750 milijonov evrov bodo morali biti obdavčeni z najmanj 15 odstotki.
        STRASBOURG - Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri je veliko lakoto v letih 1932-1933 v sovjetski Ukrajini, znano tudi kot holodomor oziroma gladomor, priznal za genocid.
        PRAGA - Kosovski premier Albin Kurti je češkemu ministru za evropske zadeve Mikulašu Beku predal prošnjo Kosova za članstvo v EU. Dejal je, da gre za zgodovinski dan za kosovski narod in izjemen dan za demokracijo na Kosovu.
        KOEBENHAVN - Danska premierka Mette Frederiksen je predstavila sestavo svoje nove vlade, ki jo poleg njenih socialdemokratov sestavljajo še liberalni konservativci Jakoba Ellemanna-Jensena in zmerna stranka nekdanjega premierja Larsa Lokkeja Rasmussena. Ta je zasedel mesto zunanjega ministra, medtem ko bo Ellemann-Jansen prevzel obrambni resor.
        BRATISLAVA - Slovaški poslanci so izglasovali nezaupnico sredinski manjšinski vladi premiera Eduarda Hegerja, ki jo je vložila nekdanja koalicijska partnerica, neoliberalna stranka Svoboda in solidarnost (SaS) zaradi spora glede finančnega ministra Igorja Matoviča.
        FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke (ECB) je osrednje obrestne mere v evrskem območju zvišal za 0,5 odstotne točke. Gre za četrti zaporedni dvig, skupaj pa je osrednji organ evrske denarne politike obrestne mere od julija zvišal za 2,5 odstotne točke.
        WASHINGTON - Na prvem vrhu ZDA-Afrika po osmih letih so ZDA napovedale dolgoročno podporo Afriki. Predsednik Joe Biden je sporočil, da bo obiskal podsaharsko Afriko.
        WASHINGTON - Ameriški nacionalni arhivi so objavili nov sveženj okoli 13.000 dokumentov, ki zadevajo atentat na predsednika ZDA Johna F. Kennedyja leta 1963 v Dallasu. Dokumenti naj ne bi prinesli večjih razkritij.

mva/jav/rp/blm/vr/msc/tib/lkr/spo/las/akt/jes/mrn/sg/mde/set/mlj/rpe/np/mlu/bg/zc/mc/jb/sk/vb/bdo/jav
© STA, 2022