Pregled - šport, 5. 12. (ponedeljek)

Ljubljana, 5. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 5. decembra.

DOHA - Brazilska nogometna reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v Katarju v Dohi premagala Južno Korejo s 4:1. V četrtfinalu se bodo za mnoge prvi favoriti prvenstva v petek merili s Hrvaško, ki je pred tem po enajstmetrovkah izločila Japonsko s 4:2. V torek bosta še zadnji tekmi osmine finala, ob 16. uri bosta v Al Rajanu igrala Maroko in Španija, ob 20. uri pa v Lusailu Portugalska in Švica. Že od prej sta znana še dva para četrtfinala, to sta Nizozemska - Argentina in Francija - Anglija.

DOHA - Predsednik najstarejše specializirane agencije Združenih narodov, Mednarodne organizacije dela (ILO), Gilbert Houngbo, je v nedeljo Mednarodno nogometno zvezo Fifo pozval, naj pri izbiri prihodnjih gostiteljev svetovnih prvenstev večji pomen nameni spoštovanju delavskih pravic, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nekdanji premier Toga je v soboto in nedeljo obiskal Katar in se v okviru obiska srečal tudi s predsednikom krovne svetovne nogometne organizacije Giannijem Infantinom.

NOVA GORICA - Na zasedanju izvršnega odbora Mednarodne namiznoteniške zveze (ITTF), ki med 4. in 6. decembrom poteka v Amanu v Jordaniji, so odločili, da bo Nova Gorica prihodnje leto gostila svetovno prvenstvo do 15 in 19 let. Najboljši mladi namiznoteniški igralci in igralke bodo v mestu vrtnic nastopili med 24. novembrom in 4. decembrom 2023.

RIJAD - Nogometno prvenstvo Azije 2027 bo najverjetneje v Savdski Arabiji. Kraljevina, ki si tako kot sosednji Katar prizadeva za večji vpliv v športu, je po umiku kandidature Indije edina preostala kandidatka za turnir, je danes potrdila azijska nogometna konfederacija AFC. Formalna odločitev o gostitelju prvenstva v Aziji, ki je primerljiv z evropskim prvenstvom in poteka na vsake štiri leta, bo padla na kongresu AFC v Bahrajnu februarja 2023. Branilec naslova je gostitelj svetovnega prvenstva Katar. Savdska Arabija naj bi nameravala gostiti tudi svetovno prvenstvo v nogometu leta 2030.

OBERHOFEN - Iz pisarne Mednarodne smučarske zveze (Fis) so sporočili, da bodo zaradi slabega vremena odpovedano moško smukaško preizkušnjo konec minulega tedna v ameriškem Beaver Creeku izpeljali 15. decembra v italijanski Val Gardeni. Slovita proga Saslong v Dolomitih bo med 15. in 17. decembrom tako prizorišče dveh smukaških in ene superveslalomske preizkušnje za točke svetovnega pokala.

LJUBLJANA - Američanka Sydney McLaughlin-Levrone in Šved Armand Duplantis sta najboljša atleta v letu 2022, je na svojem Twitterju zapisala Svetovna atletika. Ameriška atletinja je blestela na letošnjem svetovnem prvenstvu v ameriškem Eugenu, kjer je v teku na 400 metrov z ovirami postavila nov svetovni rekord (50,07), hkrati pa osvojila odličje najbolj žlahtnega leska v štafetnem teku 4 x 100 metrov. Švedski skakalec s palico je v tem letu osvojil kar tri zlate kolajne. Najboljši je bil na svetovnem prvenstvu v Eugenu, dvoranskem svetovnem prvenstvu v Beogradu ter na evropskem prvenstvu v Münchnu. Na obeh svetovnih prvenstvih je dosegel tudi najboljša dosežka na svetu, v ZDA je preskočil 621 cm, v Beogradu pa 620 cm.

LONDON - V 92. letu starosti je umrl legendarni teniški trener Nick Bollettieri, je danes poročal britanski Guardian. Bollettieri je v času svojega delovanja treniral številne igralce, ki so se pod njegovim vodstvom zavihteli na vrh teniške lestvice ATP, med njimi Andreja Agassija, Jima Courierja, Monico Seleš in Borisa Beckerja. Novico o smrti legende so potrdili tudi na spletni strani tenis.com. Španski El Pais se ob novici o smrti slovitega trenerja sklicuje na izjavo njegove družine, da je Nicholas James Bollettieri umrl v nedeljo na svojem domu na Floridi.

SACRAMENTO - Slovenska košarkarja v severnoameriški ligi NBA, Goran Dragić s Chicago Bulls in Vlatko Čančar z Denver Nuggets, sta bila tokrat ob skromnih minutažah brez uspeha. Dragić je z biki gostoval pri Sacramento Kings, ki so zmagali s 110:101, Čančar pa je z zlatimi zrni v gosteh pri New Orleans Pelicans prav tako izgubil s 106:121. V New Orleansu je košarkar pelikanov Jose Alvarado popeljal gostitelje do zmage nad Denverjem z osmimi trojkami ter s strelskim rekordom kariere, z 38 točkami. Štiriindvajsetletnik iz Portorika je obenem dosegel največ točk med vsemi igralci v ligi, ki so to sezono dobili priložnost s klopi.

ad/lr/am/gj/zza/lr
© STA, 2022