Pregled - svet, 5. 12. (ponedeljek)

Ljubljana, 5. decembra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 5. decembra.

KIJEV - Rusija je sprožila nov val napadov na ukrajinsko infrastrukturo, a so ukrajinske sile večino raket sestrelile, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Med napadi se je v podzemno zaklonišče v Kijevu moral zateči tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk, kjer se se je tudi sestal z ukrajinskimi aktivisti. Alarm za zračni napad je sicer po vsej Ukrajini veljal skoraj tri ure.

SARATOV - V eksplozijah na dveh vojaških letališčih v Rusiji je bilo ubitih in ranjenih več ljudi. Na letališču v bližini mesta Rjazan je eksplodiral tovornjak s cisterno z gorivom, pri čemer so umrli trije ljudje. V eksploziji na letališču v Saratovu sta bila ranjena dva človeka. Rusija je za napade obtožila Kijev.

BRUSELJ - V veljavo sta stopila embargo na uvoz večine ruske nafte v Evropsko unijo in cenovna kapica za rusko nafto, ki jo ta po morju izvaža v tretje države. S tem želi EU zmanjšati prihodke Moskve za financiranje vojske, ki izvaja agresijo na Ukrajino. Obenem želi EU z ukrepi, ki so usklajeni tudi s skupino G7, zagotoviti stabilnost globalnih trgov.

BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila akcijski načrt za upravljanje migracij na Zahodnem Balkanu. Ta vključuje 20 ukrepov, katerih namen je okrepiti upravljanje meja in vračanje migrantov, pospešiti azilne postopke v državah Zahodnega Balkana ter zagotoviti usklajenost vizumskih politik držav v regiji z EU.

BRUSELJ - Na sojenju zaradi terorističnih napadov v belgijski prestolnici leta 2016 začenjajo zaslišanja prič, pri čemer se žrtve napadov še vedno spopadajo s številnimi posledicami fizičnih in psiholoških travm. V sodnem procesu, ki se je sicer začel 30. novembra, sodeluje več kot 900 civilnih tožnikov. Od devetih obtoženih jih je bilo pet v Franciji že obsojenih za napade v Parizu 13. novembra 2015.

STOCKHOLM - Sto največjih orožarskih podjetij je lani prodalo za 592 milijard dolarjev orožja in vojaških storitev, kar znaša približno 1,9 odstotka več kot leta 2020, je navedeno v poročilu Stockholmskega mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri). Do povečanja je prišlo kljub težavam v dobavni verigi zaradi pandemije covida-19.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je minuli četrtek zagrozil z bojkotom torkovega vrha EU-Zahodni Balkan v Tirani, je sporočil, da se bo srečanja vendarle udeležil. Vučić je minuli teden napovedal, da se vrha ne bo udeležil, kot razlog pa je navedel mlačen odziv Bruslja na imenovanje novega kosovskega ministra za skupnosti in vračanje Nenada Rašića, sicer člana srbske Napredne demokratske stranke, ki ni pod nadzorom Beograda.

ANKARA - Turške oblasti so pozdravile potezo Švedske, ki je v petek Turčiji izročila prvega posameznika, obsojenega zaradi članstva v Delavski stranki Kurdistana (PKK). V Turčiji sicer poudarjajo, da pričakujejo še več podobnih ukrepov, preden bodo dali dokončno zeleno luč za vstop Švedske v zvezo Nato.

LONDON - Britanska opozicijska laburistična stranka želi temeljito in trajno spremeniti politični sistem v državi. V novem poročilu so se zavzeli za decentralizacijo politike in obljubili ukinitev lordske zbornice, kar sta le dva v vrsti predlogov v okviru načrta ustavnih sprememb, katerih cilj je gospodarska prenova po brexitu. Glede na javnomnenjske raziskave so laburisti po političnih pretresih v vrstah torijcev v zadnjem obdobju daleč pred vladajočimi konservativci in bi lahko zmagali na volitvah leta 2024 oz. 2025.

TBILISI - Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili se je v zaporu zastrupil s težkimi kovinami, brez ustreznega zdravljenja pa mu grozi smrt, navaja zdravniško poročilo, ki ga je razposlala njegova odvetniška ekipa. 54-letnega Sakašvilija, ki je bil predsednik Gruzije med letoma 2004 in 2013, so zaradi zlorabe položaja aretirali 1. oktobra lani, kmalu po tem, ko se je iz izgnanstva v Ukrajini skrivaj vrnil v Gruzijo.

PARIZ - V prvem krogu volitev za novega vodjo francoskih republikancev nihče od treh kandidatov ni dosegel potrebne absolutne večine, je v nedeljo potrdila začasna voditeljica stranke Annie Genevard in dodala, da bo stranka naslednji konec tedna izvedla drugi krog volitev. Pomerila se bosta poslanec Eric Ciotti in senator Bruno Retailleau.

TEHERAN - Iranski aktivisti so pozvali k novemu valu protestov po vsej državi, ki naj bi trajali tri dni. Z njimi naj bi pritisnili na iransko gospodarstvo in s tem na oblasti v Teheranu. Državljane pozivajo, naj tri dni ne nakupujejo in tako preprečijo pretok denarja v iranskem bančnem sistemu.

ZAGREB - Iz Hrvaške so poročali o številnih prijavah o domnevno podtaknjenih eksplozivnih napravah, zaradi katerih so potekale evakuacije. Grožnje z bombami so po 9. uri zjutraj med drugim prispele na več sodišč po državi, v sporočilih pa naj bi grozili tudi hrvaški vladi. Hrvaška policija še preverja, ali so bile grožnje lažne.

SEUL - Severna Koreja je izstrelila okoli 130 topniških granat v morje v bližini meje z Južno Korejo, je sporočila južnokorejska vojska. Kot so ob tem še navedli, nobeden od izstrelkov ni prečkal severne mejne črte, ki je dejansko morska meja med državama. Napetosti med sosedama so se v zadnjih tednih povečale, še zlasti po nizu izstrelitev balističnih raket Pjongjanga.

DŽAKARTA - Dan po izbruhu vulkana Semeru na osrednjem indonezijskem otoku Java se je ognjenik, kot kaže, ponovno umiril. To je reševalcem omogočilo, da so nadaljevali evakuacijo ljudi in iskanje morebitnih žrtev zadnjega izbruha. Doslej so iz bližnjih vasi na območju vulkana evakuirali več kot 2400 ljudi, so sporočile oblasti.

akt/akt
© STA, 2022