Tedenski pregled - Slovenija od 2. 12. do 8. 12.

Ljubljana, 9. decembra - Potem ko je premier Golob zavrnil njene kadrovske izbire, je notranja ministrica Bobnar napovedala odstop in opozorila na politične pritiske na policijo. Vlada je parafirala dogovor s sindikati zdravstva in socialnega varstva, a zdravniki bodo stavkali. Izvoljenih je bilo še 47 županov. Prešernovo nagrado prejmeta Ema Kugler in Herman Gvardjančič.

PETEK, 2. decembra

LJUBLJANA - Potem ko na četrtkovi seji vlade v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav ni dobil polnega mandata, ampak mu je vlada le podaljšala vedejevstvo, je notranja ministrica Tatjana Bobnar dejala, da je Lindav njena izbira, politika pa da se mora končati pred vrati generalnega direktorja policije. V medijih so se zato pojavila ugibanja o morebitni zamenjavi ministrice, ki so se še okrepila po ponedeljkovem pogovoru premierja Roberta Goloba z ministrico. Golob je po njem dejal, da "se strinjata v marsičem, razhajata pa se glede očitkov o politizaciji dela policije". Izrazil je pričakovanje, da bo Lindav do srede pojasnil, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj ali na policijo. V Levici in SD so ministrico podprli, češ da delo opravlja strokovno in predano, v njen spor z Golobom pa se niso želeli vpletati.

KIDRIČEVO - Na obisku v Sloveniji je bil madžarski premier Viktor Orban. S predsednikom vlade Robertom Golobom sta večji del pogovorov namenila vprašanjem energetike, nato pa sta se s hrvaškim gospodarskim ministrom Davorjem Filipovićem udeležila slovesnosti ob zaključku gradnje daljnovoda Cirkovce-Pince, ki povezuje elektroenergetske sisteme treh držav. Golob in Orban sta potrdila pripravljenost na povezavo obeh držav tudi s plinovodom.

KIDRIČEVO - Premier Robert Golob ob robu obiska madžarskega premierja Viktorja Orbana ni želel odgovoriti na vprašanje, ali Slovenija podpira odločitev Evropske komisije, da Madžarski ne sprosti sredstev.

LJUBLJANA - Razglasili so dobitnike letošnjih Prešernovih nagrad. Veliki nagradi prejmeta multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Nagrajenci Prešernovega sklada so pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar ter arhitekturni atelje Medprostor. Nagrade bodo podelili na predvečer kulturnega praznika.

LJUBLJANA - Parlamentarni odbori za zadeve EU, zunanjo politiko in notranje zadeve so podprli pozitivno stališče vlade glede širitve schengna na Bolgarijo, Romunijo in Hrvaško. Ob podpori vstopu Hrvaške je Slovenija sklenila na svetu EU priložiti enostransko izjavo o veljavnosti arbitražne razsodbe, ki je določila mejo Slovenije s Hrvaško.

TRENTO - Predsednik republike Borut Pahor je prejel nagrado Alcide De Gasperi za dosežke na področju izgradnje Evrope, ki jo podeljuje vlada italijanske avtonomne pokrajine Trento. Pahor je ob tem izrazil zavezanost evropski ideji in prepričanje, da boljše alternative od skupne evropske prihodnosti ni.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor in zunanja ministrica Tanja Fajon sta za spletni portal N1 potrdila, da bi predsednik po odhodu s položaja lahko pomagal pri promociji slovenske kandidature za nestalno članico Varnostnega sveta ZN. Če bo tak sklep sprejela vlada, bo Pahor predlog sprejel, je dejala Fajon.

LJUBLJANA - Ekonomsko-socialni svet je obravnaval zakonske predloge za pomoč gospodarstvu zaradi energetske draginje. Niti delodajalska niti sindikalna stran s predlaganimi rešitvami nista v celoti zadovoljni, je pa bilo več pripomb pričakovano slišati od predstavnikov gospodarstva.

BRUSELJ/LJUBLJANA - Evropska komisija je odobrila program za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo v Sloveniji za obdobje 2021-2027. Skupni znesek dodeljenih sredstev za Slovenijo znaša 34 milijonov evrov, od tega bo EU prispevala 24 milijonov evrov.

BRDO PRI KRANJU - Slovenija in Turčija sta podpisali dogovor o nadaljnjem sodelovanju na področju kmetijstva, gozdarstva, varne hrane in varstva rastlin. Dogodka sta se udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko in turški kmetijski minister Vahit Kirisci.

KOPER - V starosti 61 let je umrl pevec in kitarist skupine Faraoni Enzo Hrovatin.

SOBOTA, 3. decembra

TRST - Predsednik republike Borut Pahor je obiskal predstavnike slovenske manjšine v Italiji. Slovenski narod je pozval, naj ohrani razlike in pazi na svoj jezik, a hkrati neguje skupno evropsko identiteto. Predsednika krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji sta se Pahorju zahvalila za sodelovanje in prizadevanja za dialog, spomnila pa sta tudi na predsednikove zasluge za vrnitev Narodnega doma slovenski skupnosti.

LJUBLJANA - Na dan rojstva pesnika Franceta Prešerna (1800 - 1849), 3. decembra, so kulturne ustanove odprle vrata in obiskovalce povabile na brezplačne kulturno-umetniške dogodke.

LJUBLJANA - Na festivalu Animateka je veliko nagrado mednarodne žirije, za katero so se potegovali filmi iz vzhodne in srednje Evrope, prejel estonski film Sierra Sanderja Joona, ki je tudi najbolj prepričal občinstvo.

NEDELJA, 4. decembra

MARIBOR/CELJE - Prvo decembrsko nedeljo so v drugem krogu lokalnih volitev volili župane v 47 občinah, od tega v šestih mestnih. V Mariboru je zmagal sedanji župan Saša Arsenovič z 61 odstotki prejetih glasov. V Celju se je po 24 letih od županskega stolčka poslovil Bojan Šrot, nasledil ga je Matej Kovač s 57,8 odstotka dobljenih glasov. V Kranju je zmagal Matjaž Rakovec (skoraj 71 odstotkov), v Novi Gorici Samo Turel (55,9 odstotka), v Murski Soboti Damjan Anželj (64,8 odstotka), v Krškem pa Janez Kerin (55,2 odstotka). Volilna udeležba je bila 42-odstotna. Na tokratnih lokalnih volitvah, ki so potekale v v 212 občinah, je bilo izvoljenih doslej največ, 29 županj.

LJUBLJANA - Inšpektorat RS za delo je potrdil, da vodi postopke v zvezi s turškim podjetjem Yapi Merkezi, ki sodeluje pri projektu gradnje drugega tira med Divačo in Koprom, ter njegovim podizvajalcem Turckan Yapi. V javnosti je namreč zaokrožilo anonimno pismo o šikaniranju, mobingu in izsiljevanju delavcev teh podjetij. V podjetju Yapi Merkezi so očitke zavrnili.

PONEDELJEK, 5. decembra

CERKLJE NA GORENJSKEM - V Sloveniji je bil na delovnem obisku predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Premier Robert Golob je po pogovorih ponovil trdno podporo Slovenije, da BiH še letos dobi status kandidatke za članstvo v EU, Michel pa je glede tega napovedal le razpravo pred in morda tudi na decembrskem vrhu EU. Osrednjo pozornost sta namenila energetski krizi, od katere je po Golobovem mnenju odvisno tudi ohranjanje enotnosti EU in konkurenčnost evropske industrije.

RIM - Predsednik republike Borut Pahor se je na poslovilnem delovnem kosilu sestal z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello. Pahor je poudaril pomen skupnih aktivnosti za preseganje bremen skupne preteklosti, med drugim vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti ter skupni poklon žrtvam pri Bazovici. Italijanskemu kolegu se je zahvalil za odlično sodelovanje in njegovo iskreno prizadevanje za krepitev prijateljskih odnosov med narodoma in državama.

RIM - Proti slovenskemu patru in umetniku Marku Rupniku so bile lani vložene obtožbe o domnevnih psihičnih in spolnih zlorabah redovnic. Kot so sporočili iz jezuitskega reda, je primer sicer zastaral, zato ne bo kazenskega pregona, mu je pa Vatikan prepovedal nekatere dejavnosti. Provincial slovenskih jezuitov Miran Žvanut je glede obtožb o domnevnih zlorabah treh redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, ki naj bi jih pred skoraj 30 leti zagrešil Rupnik, dejal, da so zoper njega uvedli previdnostne ukrepe, sicer pa je primer zaključen.

LJUBLJANA - Država je s 300 milijoni evrov dokapitalizirala skupino Holding Slovenske elektrarne (HSE), sledil pa bo še en obrok v višini 192 milijonov evrov. Sredstva so namenjena premostitvi likvidnostnega primanjkljaja. HSE se je v finančnih težavah znašel zaradi letošnje zgodovinsko nizke hidrologije, ustavitve Teša zaradi težav enega od dveh odkopnih polj Premogovnika Velenje, nezmožnosti dobave zadostnih količin lignita ter zmanjšane pripravljenosti komercialnih bank za dodatno financiranje kratkoročne likvidnosti.

LJUBLJANA - Državni svet je izglasoval odložilni veto na novelo zakona o dohodnini. DZ, ki je novelo zakona o dohodnini sprejel 28. 11., bo zdaj o noveli zakona glasoval še enkrat, za sprejetje pa bo potrebna absolutna večina, 46 glasov.

LJUBLJANA - Fiskalni svet je opozoril, da je bilo letos za blaženje posledic draginje iz proračuna izplačanih 330 milijonov evrov, decembra jih bo še 100 milijonov evrov. Za leto 2023 vlada napoveduje za več kot milijardo evrov novih ukrepov. Če je ta ocena realna, bo celotna rezerva za ta namen izkoriščena in prostora za morebitne dodatne ukrepe ne bo več, so opozorili.

LJUBLJANA - Delodajalska združenja so premierja Roberta Goloba v dopisu opozorila, da model pomoči podjetjem zaradi visokih cen energentov ne bo zadostoval. Zavzemajo se za cenovno kapico za mala in srednja podjetja pri 180 evrih za MWH, za energetsko intenzivna podjetja pa naj vlada zagotovi posebno pomoč zaradi zmanjšane gospodarske uspešnosti. V nasprotnem primeru bodo slovenska podjetja težko konkurenčna.

ŠOŠTANJ - Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) so znova zagnali, potem ko so ga iz omrežja začasno izklopili 14. 10., da bi privarčevali premog za zimske mesece, ko bodo potrebe po energiji večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji.

NOVA GORICA - Sindikat igralniških delavcev Slovenije v novogoriškem Hitu je za 9. 12. napovedal stavko, ki naj bi jo nadaljevali vse konce tedna v letu 2023. Uprava naj ne bi spoštovala dogovorov iz oktobrskega sporazuma, ki so ga dosegli po septembrski stavki. V upravi Hita so prepričani, da so bile stavkovne zahteve že predmet stavkovnega dogovora, v primeru stavke pa da bo ogroženo izplačilo božičnice.

LJUBLJANA - Kandidat za viceguvernerja Banke Slovenije Marko Pahor je na javni predstavitvi svoje kandidature poudaril strokovnost, izkušnje in integriteto. Profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti bo v primeru izvolitve v DZ položaj viceguvernerja prevzel konec februarja prihodnje leto.

KRŠKO - Na policijski postaji v Krškem se je zgodila nesreča, v kateri je umrl 25-letni policist. V garderobi za preoblačenje se je 21-letnemu policistu po nesreči sprožila pištola, naboj pa je zadel kolega, sicer tudi najboljšega prijatelja. Kaj natančno se je zgodilo, bosta pokazala preiskava in interni nadzor.

LJUBLJANA - Ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva so izpostavili njegovo dolgo tradicijo v Sloveniji. Iz skupnega poročila o prostovoljstvu v Sloveniji za leto 2021 je razvidno, da je 188.520 prostovoljk in prostovoljcev opravilo več kot 9,5 milijona ur prostovoljskega dela, največ na socialnem področju.

TOREK, 6. decembra

LJUBLJANA - Izredni strokovni nadzor nad ravnanjem policije pri varovanju protestov v Ljubljani v letih 2020 in 2021 je pokazal številne nepravilnosti in pomanjkljivosti, med drugim nesorazmerno, neupravičeno in nestrokovno uporabo prisilnih sredstev ter uporabo vodnega curka proti posameznikom. Prav tako so ugotovili prirejanje vsebin v dokumentu o uporabi prisilnih sredstev, neprimerno komunikacijo policistov in imenovanje policistov v operativne štabe, ki niso bili usposobljeni za to delo. Na notranjem ministrstvu so zato pripravili zakonske spremembe, ker iz poročila izhaja tudi več sumov kaznivih dejanj, pa so poročilo poslali na specializirano državno tožilstvo.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki vključuje subvencioniranje visokih cen elektrike, plina in pare, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Njihova skupna vrednost je ocenjena na 1,2 milijarde evrov.

TIRANA - Voditelji EU in Zahodnega Balkana so se zavzeli za sodelovanje pri soočanju s skupnimi izzivi, kot sta energetska kriza in migracije. To sodelovanje je po mnenju premierja Roberta Goloba lahko učinkovito le z integracijo Zahodnega Balkana v EU. Akcijski načrt Bruslja z ukrepi za okrepitev sodelovanja na področju upravljanja migracij je po njegovem mnenju korak v pravo smer, vstop Hrvaške v schengensko območje pa ne bo prispeval k še večjemu številu migrantov.

LJUBLJANA - Potem ko so v Levici za kandidata za novega ministra za solidarno prihodnost izbrali Simona Maljevca, so predstavili naloge njegovega resorja. Tri ključna delovna področja novega ministrstva za solidarno prihodnost bodo dolgotrajna oskrba, stanovanjska politika in ekonomska demokracija. Kljub zamiku pri ustanavljanju ministrstva so nekatere rešitve, ki bodo sodile pod njegovo okrilje, že pripravljene, je povedal Maljevac.

LJUBLJANA - V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so opozorili, da bo naraščajoča kadrovska kriza v domovih za starejše zaprla vrata za nove stanovalce. Vlado zato pozivajo k takojšnjemu ukrepanju. Med drugim zahtevajo boljše delovne pogoje in ustrezno vrednotenje delovnih mest.

TIRANA - Premier Robert Golob je dejal, da je predlog Evropske komisije za omejevanje cene plina pri 275 evrih na megavatno uro neustrezen. S tem in neenotnostjo med državami članicami trgom pošiljamo "katastrofalna sporočila", je dejal.

LJUBLJANA - Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest sta se precej znižali. Bencin se je pocenil za 9,8 centa na 1,366 evra, dizel pa za 6,7 centa na 1,556 evra za liter. Še bolj se je pocenilo kurilno olje, in sicer za 11,4 centa na 1,192 evra na liter.

SLOVENJ GRADEC - Potem ko je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, je okrožno sodišče 38-letnemu Robertu Pevcu izreklo enotno kazen 20 let zapora za umor žene maja letos, ki ga je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, in za večmesečno nasilje v družini. Pevec je pred sodiščem dejal, da dejanje iskreno obžaluje.

LJUBLJANA - V 95. letu je umrl igralec Miha Baloh. Baloh, ki je zaigral v več kultnih filmih, kot sta Maškarada režiserja Boštjana Hladnika in Draga moja Iza v režiji Vojka Duletiča, je pripadal generaciji ustvarjalcev, ki je v slovenski institucionalni kulturi 50. let minulega stoletja ustvarila idejni preporod.

SREDA, 7. decembra

LJUBLJANA - Notranja ministrica Tatjana Bobnar je v pismu premierju Robertu Golobu napovedala odstop po vrnitvi iz Bruslja. Golob je sporočil, da ga bo sprejel zaradi izgube zaupanja, iz njegovega kabineta pa so sporočili, da pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava ne potrjujejo izjav Bobnarjeve glede politizacije policije. Lindav in Bobnar vztrajata, da so politični pritiski bili. Med konkretnimi primeri, ki jih razume kot take, je Bobnar navedla stališče Goloba, da je do neimenovanja Lindava prišlo, ker z Bobnarjevo nista uresničila pričakovanj o "čiščenju policije". Zavrnitev svojega predloga za imenovanje Lindava je označila kot brez primere v zgodovini policije, enako velja za zadrževanje imenovanja Slavka Koroša za direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge. Razkrila je še, da naj bi Golob povrnitev zaupanja pogojeval tudi z "odpustitvijo določene osebe iz policije". Napovedala je, da bo konkretne navedbe o političnih pritiskih naznanila državnemu tožilstvu. Nova vlada se mora po njenih besedah zavedati, da depolitizacije policije ne bo mogoče vzpostaviti zgolj z rušenjem tega, kar je policija postala pod prejšnjo vlado.

LJUBLJANA - Vladna stran je z reprezentativnimi sindikati parafirala dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Parafirani dogovor vključuje tudi predlog dviga zdravniških in zobozdravniških plač, čeprav se sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides z njim ne strinja in ga na parafiranje ni bilo.

LJUBLJANA - Potem ko je zaradi odpora lokalnih skupnosti reorganizacija mreže nujne medicinske pomoči (NMP) leta 2015 deloma zastala, je delovna skupina ministrstva za zdravje oblikovala nov predlog reorganizacije. Po predlogu skupine bi bilo v sistem NMP vključenih 12 urgentnih centrov in 20 satelitskih urgentnih centrov. Predlog je naletel na kritike v nekaterih občinah, kjer bi se zdravniki po predlogu ob terenskih intervencijah pripeljali iz drugega kraja, urgentne ambulante pa bi bile ukinjene. Na ministrstvu poudarjajo, da je reorganizacija še v fazi usklajevanja.

LJUBLJANA - Banka Slovenije se je v luči umiritve gospodarskih gibanj in s tem povezanih nastajajočih tveganj za finančno stabilnost odločila za aktivacijo proticikličnega kapitalskega blažilnika bank. Njegova vrednost bo določena pri 0,5 odstotka zneska skupne izpostavljenosti tveganjem. Po pojasnilih centralne banke gre za ukrep previdnostne narave, banke pa bodo morale skladno z njim dodatno okrepiti obvezni kapital.

BRDO PRI KRANJU - Slovenija glede produktivnosti postopno napreduje, a se pri prehodu v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo razvija prepočasi, je v poročilu o produktivnosti opozoril Urad RS za makroekonomske analize in razvoj. Podjetniški sektor je sicer izkazal visoko stopnjo odpornosti, a je za krepitev standarda in nadaljnji razvoj nujen prehod v integrirano pametno krožno gospodarstvo. Za ta prehod pa bo treba spremeniti ekonomske politike, pravijo na uradu.

LJUBLJANA - Skupnost Participativne ljubljanske avtonomne cone (Plac) je opozorila, da tožba Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) proti 46 posameznikom zaradi motenja posesti onemogoča dialog. Med toženimi so tudi novinarji, kar v Sindikatu novinarjev Slovenije razumejo kot pritisk na njihovo delo.

ČETRTEK, 8. decembra

LJUBLJANA - Policija je objavila delno anonimizirano poročilo v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava o domnevnih političnih pritiskih, ki ga je od njega zahteval premier Robert Golob. Vpliv politike na delo policije se po njegovih navedbah kaže pri zahtevah po kadrovanju in razrešitvah določenih oseb mimo pravil. Na ponovno zaprosilo Goloba so na policiji v dodatnem pojasnilu navedli, da v mandatu te vlade ni bilo primera, da bi kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje.

BRUSELJ - Notranji ministri EU so potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. 1. 2023. Slovenija je ob tem podala enostransko izjavo, v kateri poudarja, da je meja med državama določena z arbitražno razsodbo. Svojo izjavo, v kateri arbitražne razsodbe ne priznava, je podala tudi Hrvaška. Notranja ministrica Tatjana Bobnar je izrazila pričakovanje, da bo Hrvaška dosledno izpolnjevala svoje obveznosti v zvezi z varovanjem zunanje meje.

LJUBLJANA - Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je sprejel odločitev, da januarja začnejo stavko. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o dvigu zdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ocenjuje, da je odločitev Fidesa neutemeljena.

LJUBLJANA - Vlada je za generalnega direktorja finančne uprave imenovala Petra Gruma, ki je upravo doslej vodil kot vršilec dolžnosti. Petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja bo nastopil v soboto.

LJUBLJANA - Vlada je soglašala s pripojitvijo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) k Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in se seznanila s pogodbo o pripojitvi, ki sta jo sklenili družbi. Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je opredelil delovanje DUTB, predvideva, da bo t. i. slaba banka konec leta prenehala obstajati, njeno premoženje ter pravice in obveznosti pa se bodo prenesle na SDH.

LJUBLJANA - Vlada je prižgala zeleno luč postopkom za nakup štirih manjših letal za gašenje, z možnostjo dokupa dodatnih dveh. Naložbo bo večinoma financirala iz kohezijskega sklada. Gasilcem na intervenciji ob požaru na Socerbu je vlada iz proračunske rezerve povrnila tudi stroške intervencije.

BRDO PRI KRANJU - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je za obrtnika leta 2022 razglasila Leona Kranjca iz podjetja Klin, podjetnik leta pa je postal Ivan Cajzek iz podjetja GIC Gradnje. Podjetje Klin iz Logatca, ki ga vodi Kranjc, se ukvarja z izdelavo in vgrajevanjem dimniških sistemov ter prodajo in montažo kaminskih peči. Družinsko podjetje GIC Gradnje iz Rogaške Slatine pa izvaja gradbene in inženirske projekte.

LJUBLJANA - Na ljubljanskem okrožnem sodišču je steklo novo, že tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Ker je tožilstvo spremenilo obtožnico, obtoženi še niso podali zagovora, njihovi zagovorniki pa sodišču predlagajo, naj najprej odloči o izločitvi dokazov, ki so po mnenju obrambe nezakoniti.

LJUBLJANA - Slovenijo bo na tekmovanju za pesem Evrovizije prihodnje leto v Liverpoolu zastopala skupina Joker Out, je razkrila RTV Slovenija. Predstavnika so izbrali neposredno.

mva/bst/sk/ako/np/sk
© STA, 2022