Tedenski pregled - svet od 2. 12. do 8. 12.

Ljubljana, 9. decembra - Notranji ministri EU so glasovali za vstop Hrvaške v schengen, zavrnili pa so Romunijo in Bolgarijo. EU in G7 sta prepovedali uvoz ruske nafte in omejili njeno ceno. V Nemčiji so razkrili načrtovanje državnega udara. Srečali so se voditelji EU in držav Zahodnega Balkana. Kitajska je začela rahljati politiko ničelnega covida.

PETEK, 2. decembra
        KIJEV - Ukrajina bo omejila delovanje verskih organizacij, povezanih z Rusijo, je 1. 12. sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinska obveščevalna služba SBU je medtem izvedla več preiskav samostanov in cerkva Moskovskega patriarhata na zahodu države.
        KIJEV - Več ukrajinskih diplomatskih predstavništev v tujini je na svoj naslov prejelo pakete z živalskimi očmi, nekatera pa so bila deležna groženj in tarča vandalizma, je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo.
        ANKARA - Švedska je v Turčijo izgnala prvo osebo, obsojeno zaradi članstva v Kurdski delavski stranki (PKK). To je prva izročitev Švedske, odkar je v prizadevanjih za članstvo v Natu s Turčijo podpisala memorandum, ki vključuje ukrepe proti PKK. Moškega so po prihodu v Turčijo zaprli.
        RIM - Obvezno cepljenje proti covidu-19 za določene poklice, ki ga je italijanska vlada uvedla leta 2021, ter suspenz z dela za tiste, ki tega ne izpolnjujejo, je skladno z zakoni in ustavo, je 1. 12. odločilo italijansko ustavno sodišče.
        ŽENEVA - Neko vrsto odpornosti na novi koronavirus ima vsaj 90 odstotkov svetovnega prebivalstva, vendar pa zaradi vrzeli v boju proti pandemiji še vedno lahko nastane nova nevarna različica virusa, je opozoril direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.
        MOSKVA - Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki se je po razkritju vohunjenja ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) pred leti zatekel v Rusijo, je dobil ruski potni list, je sporočil njegov odvetnik Anatolij Kučerena.

SOBOTA, 3. decembra
        TALLINN - Estonija je sklenila največji orožarski posel v svoji zgodovini. Z ZDA se je namreč dogovorila o nakupu šestih raketnih sistemov himars v vrednosti 200 milijonov dolarjev.

NEDELJA, 4. decembra
        TEHERAN - V Iranu so razpustili moralno policijo, ki je bila odgovorna za nadzor spoštovanja pravil oblačenja žensk. Napovedali so tudi preiskavo razlogov za proteste, ki so izbruhnili, potem ko je po pridržanju zaradi domnevno nepravilnega nošenja hidžaba umrla Mahsa Amini.
        DUNAJ - Članice razširjene skupine držav proizvajalk nafte Opec+, med katerimi sta tudi Rusija in Savdska Arabija, so odločile, da bodo ohranile trenutno raven proizvodnje nafte. S tem so ostale pri oktobra dogovorjenem zmanjšanju proizvodnje za dva milijona sodov na dan.
        BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je opozorila, da mora EU sprejeti ukrepe za odpravo izkrivljanja konkurence, ki ga povzroča ameriški zakon o zmanjšanju inflacije.
        PEKING - Kitajska je na podlagi dvostranskih varnostnih sporazumov z evropskimi in afriškimi državami, ustanovila več kot sto policijskih postaj za spremljanje kitajskih državljanov, med drugim v Italiji in na Hrvaškem, je opozorila nevladna organizacija Safeguard Defenders.

PONEDELJEK, 5. decembra
        BRUSELJ - V veljavo sta stopila embargo na uvoz ruske nafte v EU in cenovna kapica za rusko nafto, ki jo ta po morju izvaža v tretje države v višini 60 dolarjev za 159-litrski sod. S tem želita EU in G7 zmanjšati prihodke Moskve za financiranje vojske, ki izvaja agresijo na Ukrajino.
        KIJEV - Rusija je sprožila nov val napadov na ukrajinsko infrastrukturo. Med napadi se je moral v podzemno zaklonišče v Kijevu zateči tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk.
        SARATOV - Na dveh vojaških letališčih v Rusiji sta odjeknili eksploziji. V bližini mesta Rjazan je eksplodiral tovornjak s cisterno z gorivom, pri čemer so umrli trije ljudje, v eksploziji na letališču v Saratovu sta bila dva ranjena. Rusija je za napade obtožila Kijev.
        BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila akcijski načrt za upravljanje migracij na Zahodnem Balkanu, ki vključuje 20 ukrepov za krepitev upravljanja meja in vračanja migrantov, pospešitev azilnih postopkov v državah Zahodnega Balkana ter uskladitev vizumskih politik držav z EU.
        WASHINGTON - Predstavniki ZDA in EU so po tretjem zasedanju Sveta za tehnologijo sporočili, da so dosegli napredek pri vprašanju ameriške zakonodaje, ki bo evropskim podjetjem onemogočila dostop do davčnih olajšav za električne avtomobile. Pogovori se bodo nadaljevali.

TOREK, 6. decembra
        TIRANA - Voditelji EU in Zahodnega Balkana so se na vrhu zavzeli za sodelovanje pri soočanju s skupnimi izzivi, kot sta energetska kriza in migracije. V sklepni izjavi so zapisali, da je Rusija edina odgovorna za energetsko in gospodarsko krizo.
        BRUSELJ/BUDIMPEŠTA - Finančni ministri EU niso dosegli dogovora glede makrofinančne pomoči Ukrajini. Dogovor je blokirala Madžarska, ki podporo pogojuje z izplačilom evropskih sredstev. Ministri so Evropsko komisijo zato pozvali, naj pripravi novo oceno glede izpolnjevanja zavez Budimpešte.
        ATLANTA - V Georgii je v drugem krogu volitev za položaj v zveznem senatu demokratski senator Raphael Warnock premagal republikanskega izzivalca Herschla Walkerja. Demokrati so tako po vmesnih volitvah svojo večino v senatu povečali na 51 proti 49.
        NEW YORK - Vodja Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) Martin Griffiths je Varnostni svet ZN opozoril, da je zaradi ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo ogroženih milijone Ukrajincev.
        PEKING - Na Kitajskem so pokopali nekdanjega predsednika Jiang Zemina. Sedanji predsednik Xi Jinping ga je označil za uglednega voditelja ter velikega marksista, diplomata in komunističnega borca, ki je državo vodil v času velikih izzivov.
        BUDIMPEŠTA - Madžarska vlada je po razmahu panike med prebivalci zaradi pomanjkanja goriva odpravila cenovno kapico zanj. Krivdo za težave je ob tem znova pripisala EU, češ da je z uvedbo sankcij proti Rusiji po njenem mnenju povzročila velike motnje v dobavi energentov.
        BUENOS AIRES - Podpredsednico Argentine Cristino Kirchner je sodišče zaradi korupcije obsodilo na šest let zaporne kazni in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij. Kirchner obtožbe, ki se nanašajo na njeno predsedovanje od leta 2007 do leta 2015, zavrača.
        NEW YORK - Newyorška porota je Trumpovo organizacijo spoznala za krivo v 17 točkah obtožnice, ki ji je očitala davčne in druge goljufije ter prevare. Porota je sklenila, da je podjetje pomagalo vodilnim pri izogibanju davkom tako, da je namesto plač zagotavljalo druge ugodnosti.
        MONTREAL - Dovolj je bilo obsežnega uničevanja; z naravo moramo skleniti mirovni sporazum, je ob začetku zasedanja pogodbenic Konvencije ZN o biotski raznovrstnosti pozval generalni sekretar ZN Antonio Guterres.
        DŽAKARTA - Indonezijski parlament je sprejel novi kazenski zakonik, ki kriminalizira zunajzakonsko skupnost in spolne odnose zunaj zakonske zveze ter omejuje številne druge osebne svoboščine. Nova zakonodaja bo začela veljati leta 2025.

SREDA, 7. decembra
        BERLIN - Nemška policija je v enajstih od 16 zveznih dežel, pa tudi v Avstriji in Italiji, izvedla racije in aretirala 25 domnevnih članov skrajno desnega gibanja Državljani rajha, osumljenih načrtovanja državnega udara. Načrtovali naj bi strmoglavljenje vlade in teroristični napad na parlament.
        BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala deveti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino. Predlog vključuje prepoved izvoza dronov Rusiji in tretjim državam, ki bi jih lahko dobavile Moskvi, ter uvrstitev ruske vojske na seznam sankcioniranih.
        MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da bo Rusija jedrsko orožje uporabila le, če bo napadena. Zahodne medije in organizacije obtožil protiruske nastrojenosti ter ocenil, da se bo vojna v Ukrajini verjetno zavlekla.
        PEKING - Kitajske oblasti so naznanile sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 po vsej državi. Med drugim se bodo okužene osebe brez simptomov oziroma z blagimi simptomi sedaj lahko samoizolirale doma, obseg in pogostost množičnega testiranja pa se bosta zmanjšala.
        LIMA - Levičarski predsednik Peruja Pedro Castillo je skušal razpustiti parlament in uvesti samovlado z odloki. Kongres, v katerem ima večino opozicija, ga je odstavil in bil je pridržan. Na položaj prve perujske predsednice prisegla dosedanja podpredsednica Dina Boluarte.
        KABUL - V Afganistanu so javno usmrtili moškega, obsojenega zaradi umora. Gre za prvo uradno potrjeno tovrstno usmrtitev v državi, odkar so se talibani avgusta lani vrnili na oblast.
        DŽAKARTA - V Indoneziji so predčasno, po dobri polovici izrečene kazni, iz zapora izpustili enega od glavnih obsojencev za bombne napade na Baliju leta 2002, v katerih je bilo ubitih več kot 200 ljudi, med njimi številni tuji turisti.
        NEW YORK - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ukrajinski duh sta bila imenovana za osebnost leta 2022 po izboru ameriške revije Time.

ČETRTEK, 8. decembra
        BRUSELJ - Notranji ministri EU so potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023. Ministri so medtem zavrnili vstop Bolgarije in Romunije. Avstrija je glasovala proti članstvu obeh, Nizozemska pa proti članstvu Bolgarije.
        ABU DABI - Ameriško košarkarsko zvezdnico Brittney Griner, ki so jo v Rusiji obsodili na devet let zaporne kazni, so izpustili iz zapora. Na letališču v Abu Dabiju so jo izmenjali z ruskim trgovcem z orožjem Viktorjem Butom, ki je bil zaprt v ZDA.
        TEHERAN - V Iranu so izvedli prvo usmrtitev zapornika, ki je bil obsojen na smrt zaradi sodelovanja v protestih, ki Iran pretresajo od smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju sredi septembra.
        PRIŠTINA - Kosovo je v severni del večinsko srbske Kosovske Mitrovice napotilo med 200 in 300 pripadnikov policijskih enot za zagotavljanje varnosti v etnično mešanih predelih mesta. Beograd je v odgovor napovedal napotitev do 1000 pripadnikov svoje vojske in policije na območje.
        WASHINGTON - Po senatu konec novembra je tudi predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil predlog zakona o zaščiti porok med pari istega spola in pari različnih ras.
        NEW YORK - Po neuspešnih pogajanjih z vodstvom o novi kolektivni pogodbi so se novinarji in drugi zaposleni pri časopisu New York Times izvedli 24-urno stavko. Delavci medija, ki mu gre finančno v zadnjem času presenetljivo dobro, zahtevajo večji delež tudi zase.

mva/akt/sk/jav/vr/rbi/rp/bdo/bg/las/vb/spo/vb
© STA, 2022