Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 1. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada je obravnavala predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje v letu 2023. Preden ga bo sprejela, bo šla s predlogi ukrepov, ocenjenimi na okoli 1,2 milijarde evrov, še pred socialne partnerje in h koalicijskim poslancem. Je pa potrdila predlog interventnega zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki vključuje ukrepe za zmanjšanje porabe elektrike v času največje obremenitve omrežja ter preusmeritev prihodkov od prodaje elektrike nad določeno ceno v državni proračun.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je skrajšala rok za sprejem poročila o izidu referendumskega glasovanja. Če bo DVK po prištetih glasovih po pošti in iz tujine ugotovila, da je večina volivcev glasovala za in izračun zavrnitvenega kvoruma ne bi mogel bistveno vplivati na izid referenduma, bo tako poročilo lahko sprejela brez čakanja na podatke o številu umrlih. DVK bo poročilo predvidoma sprejela na seji 15. decembra.

LJUBLJANA - Mesečna stopnja anketne brezposelnosti je bila oktobra 4,1-odstotna, kar je za 0,1 odstotne točke več kot septembra in za 0,6 odstotne točke manj kot oktobra lani, je objavil državni statistični urad. Državni statistiki ocenjujejo, da je bilo oktobra brezposelnih približno 43.000 oseb, starih od 15 do 74 let. Od tega je bilo 53 odstotkov moških in 47 odstotkov žensk. Stopnja anketne brezposelnosti med moškimi je bila 4,1-odstotna, med ženskami pa 4,2-odstotna.

LJUBLJANA - Sodni svet je odločanje o kandidaturi Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča preložil na svojo zadnjo letošnjo sejo, ki bo sredi decembra, so za STA sporočili iz Sodnega Sveta. Đorđević je sicer edini kandidat, ki se poteguje za mesto predsednika vrhovnega sodišča, in je že dobil podporo zbora vseh sodnikov vrhovnega sodišča.

CELJE - Predsednik SDS Janez Janša na današnjem predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču ni priznal krivde za obtožbo o žaljivi obdolžitvi, za katero je kazenski pregon kot zasebni tožilec sprožil nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič. Z odvetnikom Francijem Matozom sta predlagala vrsto prič, sojenje pa se bo začelo predvidoma 20. marca. Maja lani je Janša namreč na tviterju Veselinoviča označil kot sodelavca pri umoru novinarja, Veselinovič pa je očitke zanikal in proti Janši vložil civilno in zasebno kazensko tožbo zaradi posega v čast in dobro ime ter kaznivega dejanja žaljive obdolžitve.

LJUBLJANA - Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je izločil vrhovno sodnico Barbaro Zobec iz odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti, s katero predsednik SDS Janez Janša izpodbija sodbo zaradi razžalitve novinark Evgenije Carl in Mojce Šetinc Pašek. Florjančič je ocenil, da je v okoliščinah omenjenega primera bojazen morebitnega vzbujanja videza nepristranskosti izločevane sodnice Barbare Zobec objektivno upravičena.

LJUBLJANA - Demokracija je sveti gral naše skupnosti, koncept tolerance pa postaja preozek, je na konferenci v predsedniški palači z naslovom Strpnost in demokracija za mir v Evropi opozoril predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi prejel medaljo Evropske akademije znanosti in umetnosti za zasluge pri spodbujanju strpnosti in dialoga.

LJUBLJANA - Svetovni dan boja proti aidsu, ki ga obeležujemo danes, poteka pod geslom Preizkusimo se: Doseganje enakosti za izkoreninjenje virusa HIV. Za zaustavitev svetovne pandemije je še vedno najpomembnejše testiranje na okužbo s HIV in s tem zgodnejše odkrivanje, ki vpliva na boljše izide zdravljenja ter omejuje prenos okužbe.

RABAT - Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisal čebelarstvo v Sloveniji. Nominacijo z naslovom Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja je vodilo ministrstvo za kulturo pod vodstvom Špele Spanžel. Po besedah ministrice za kulturo Aste Vrečko je to nov velik uspeh slovenske kulture. Predsednik Čebelarske zveze Sloveniji Boštjan Noč pa je ob vpisu na Unescov seznam izrazil ponos, da je bogato čebelarsko tradicijo Slovenije prepoznal ves svet. Na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je omenjeni odbor vpisal tudi tradicijo reje lipicancev.

VELENJE - Krajani Pesja so opozorili na veliko povečanje prahu in hrupa ob dobavi in raztovarjanju uvoženega premoga za potrebe Teša. Zahtevajo takojšnje pokritje lokacije razkladanja premoga in izvedbo drugih zaščitnih ukrepov za preprečitev negativnih vplivov na okolje. Občina Velenje želi vzpostaviti komisijo, ki bo ocenila povzročeno škodo.

KRANJ - Prihodnje leto bo v Kranju stekla gradnja stanovanjske soseske Kranjska iskrica. Na približno 30.000 kvadratnih metrov površin na degradiranem območju nekdanjih mlekarn bo zraslo deset večstanovanjskih objektov. V prvi fazi bo zgrajenih 263 stanovanj, v drugi pa še 133, so snovalci projekta povedali na predstavitvi v Kranju.

LJUBLJANA - Na Vodnikovi domačiji so ponovno pripravili decembrski sejem ilustracije. Do 24. decembra bo potekal tako v galeriji domačije kot na spletu. Tokrat so ponudili na ogled in v nakup ilustracije 30 najvidnejših domačih ustvarjalcev in ustvarjalk. Sejem dopolnjuje spremljevalni program tako za otroke kot odrasle.

mo/mo
© STA, 2022