Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 1. decembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - Volivci v 47 občinah, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, imajo danes na za to določenih voliščih v svojih volilnih okrajih še zadnji dan možnost predčasno glasovati na lokalnih volitvah. Za razliko od predčasnega glasovanja na predsedniških in parlamentarnih volitvah predčasno glasovanje v občinah lahko traja tudi manj kot tri dni. O tem, koliko dni bo na voljo predčasno glasovanje, odloča posamezna občinska volilna komisija, lokacije volišč pa običajno objavijo na svojih spletnih straneh ali na krajevno običajen način.

LJUBLJANA - Prvi krog volitev županov in članov občinskih svetov je zaznamovala druga najnižja volilna udeležba na lokalnih volitvah do zdaj. Po oceni analitika javnega mnenja in direktorja agencije Valicon Andraža Zorka gre razlog iskati v tem, da so lokalne volitve padle v vmesni čas med predsedniškimi volitvami in referendumi. V drugem krogu na državni ravni pričakuje še nižjo volilno udeležbo.

MARIBOR - Kandidat za župana Mestne občine Maribor Franc Kangler (NLS) je tako kot v prvem tudi v drugem krogu letošnjih županskih volitev oddal svoj glas predčasno. Ob današnjem odhodu z volišča v Mariboru je izrazil prepričanje v uspeh in v primeru izvolitve napovedal drugačno vodenje mesta kot v zadnjih štirih letih.

JESENICE - Tako kot v prvem krogu se v Občini Jesenice tudi v drugem obeta zanimiv boj za županski stolček. Izzivalec župana Blaža Račiča, ki se s podpisi skupine volivcev poteguje za drugi mandat, je kandidat SD Peter Bohinec. Ta je pred drugim krogom prejel podporo kandidatke Gibanja Svoboda, ki je dobila petino glasov volivcev. Izid prvega kroga volitev je bil precej tesen. Račič je dobil 27,5, Bohinec pa 23 odstotkov odstotkov glasov. Več kot 20 odstotkov glasov pa sta prejeli tudi kandidatka neodvisne liste za boljše Jesenice Eva Mlakar in kandidatka Gibanja Svoboda Sabina Mulalić.

MORAVČE - V drugem krogu v tekmi za županski stolček Občine Moravče se bosta pomerila aktualni župan Milan Balažic, ki je v prvem krogu prejel 44,10 odstotka glasov, in nekdanji župan Martin Rebolj, ki jih je prejel 17,22 odstotka. Prvi si želi nadaljevati dosedanje delo, drugi pa meni, da majhne občine ne potrebujejo megalomanstva.

KOMENDA - Za mesto naslednika župana Stanislava Poglajna se bosta v Občini Komenda pomerila sedanja direktorica občinske uprave Majda Ravnikar in dolgoletni član nadzornega odbora Jurij Kern. Oba sta kandidirala s podpisi volivcev. Prepričana sta, da občina potrebuje spremembo v vodstvu. Napovedujeta, da bosta prisluhnila občanom in dobrim idejam. Oba kandidata med prednostnimi nalogami izpostavljata zapiranje odlagališča odpadkov v Suhadolah, izgradnjo obvoznice Želodnik-Vodice in zadrževalnika.

DRAVOGRAD - Kandidat za župana Občine Dravograd Anton Preksavec, ki kandidira s podpisi volivcev, je pred drugim krogom županskih volitev prejel podporo skupno treh parlamentarnih strank, in sicer Gibanja Svoboda, SD in SDS, javno sta ga podprla tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in poslanec Dušan Stojanovič. Prejel je tudi podporo štirih koroških županov, in sicer občin Črna na Koroškem, Slovenj Gradec, Vuzenica in Mislinja, so sporočili iz njegovega volilnega štaba.

LJUBLJANA - Pred drugim krogom volitev je zanimiv vpogled v starost kandidatov in tudi že izvoljenih županov. Najbližje sta si po starosti kandidata v mestni občini Nova Gorica, v njuni starosti je le en dan razlike, največja razlika v letih pa je med kandidatoma v občini Mežica, in sicer 29 let. V prvem krogu so najstarejšega župana dobili v Dobju, saj bo izvoljeni Franc Leskovšek kmalu, 22. decembra, dopolnil 72 let. Najmlajšega v prvem krogu izvoljenega župana imajo v Hodošu, izvoljeni Denis Tamaško je star 29 let.

vpu/lte
© STA, 2022