Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 25. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ukrajini je po sredinem uničujočem ruskem raketiranju kritične infrastrukture znova uspelo vzpostaviti oskrbo z vodo po vsej prestolnici, dela pa napredujejo tudi drugod po državi. Je pa v Kijevu brez elektrike še vedno polovica prebivalstva, je danes dejal župan Vitalij Kličko. Kot je sporočil, ima tretjina hiš spet ogrevanje. Oblasti si prizadevajo tudi za obnovitev mobilnega in telefonskega omrežja.

BERLIN - Nemčija je v tretjem četrtletju kljub visoki inflaciji in energetski krizi beležila 0,4-odstotno gospodarsko rast. Gospodarstvo ostaja robustno, so v popravljeni oceni rasti zapisali na nemškem statističnem uradu. Sprva so poročali o 0,3-odstotni krepitvi BDP. Rast največjega evropskega gospodarstva je presenetila analitike, ki so napovedovali, da se bo nemški BDP v tretjem četrtletju zaradi posledic vojne v Ukrajini skrčil. Nemški raziskovalni inštitut GfK je medtem objavil novo vrednost kazalnika razpoloženja potrošnikov, ki ga izračunavajo za mesec vnaprej. Decembrska vrednost kazalnika znaša 40,2 točke, kar je 1,7 točke višje od novembrske.

BERLIN - Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je izjavila, da je v času, ko je bila še na položaju, skušala vzpostaviti pogovore za pomiritev napetosti v Ukrajini, v katerih bi sodelovala tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in ruski voditelj Vladimir Putin. V pogovoru za nemški tednik Spiegel je dejala, da si je za to prizadevala poleti 2021, a takrat ni imela več dovolj moči in vpliva, da bi ji to uspelo. Po njenih besedah so namreč vsi okoli nje že vedeli, da je jeseni ne bo več.

PARIZ - Spodnji dom francoskega parlamenta je v četrtek z veliko večino glasoval za vpis pravice do splava v ustavo, s čimer se je odzval na nedavne omejitve te pravice v ZDA in na Poljskem. Predlog zakona, ki sta ga pripravili vladajoča koalicija in levičarska stranka Nepokorna Francija, mora zdaj potrditi senat, ki je tradicionalno konservativno usmerjen, nato pa naj bi sledil še referendum. Voditeljica francoske skrajne desnice Marine Le Pen je potezo v začetku tedna označila za popolnoma zgrešeno, saj pravica do splava po njeni oceni v Franciji ni ogrožena.

PARIZ - Francosko pravosodje je odprlo preiskavo v zvezi z volilno kampanjo predsednika Emmanuela Macrona leta 2017 in 2022, iz katerih je obakrat izšel kot zmagovalec. Posebno finančno tožilstvo v Parizu je v četrtek sporočilo, da se preiskava vrti okoli vprašanja, ali se je Macron nezakonito okoristil s storitvami ameriške svetovalne družbe McKinsey.

SAN FRANCISCO - Nov sistem plačljivih modrih kljukic na družbenem omrežju Twitter, ki je namenjen izkazovanju pristnosti uporabnikov, bo zaživel prihodnji petek, je v enem svojih tvitov sporočil novi direktor Twiiterja Elon Musk. Kot je pojasnil, bodo podjetja označena z zlato kljukico, vlade s sivo, posamezniki pa z modro. Kot je še dejal, bodo vsi računi pred končno aktivacijo odslej tudi ročno overjeni.

NEW YORK - Pisateljica in novinarka E. Jean Carroll, ki je nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa javno obtožila, da jo je pred skoraj 30 leti skušal posiliti, je na newyorškem zveznem sodišču v četrtek pričakovano vložila nadgrajeno tožbo proti njemu. Leta 2019 ga je tožila zaradi obrekovanja, zdaj pa je k temu dodala še prizadejanje telesne poškodbe ob posilstvu. Tožbo je vložila takoj, ko je v New Yorku stopil v veljavo nov zakon, ki žrtvam spolnih napadov omogoča, da poiščejo pravico na sodišču tudi desetletja po napadu.

ALŽIR - Prvostopenjsko sodišče v Alžiru je v četrtek na smrt obsodilo 49 ljudi, ki so bili obtoženi zažiga posameznika, za katerega so bili zmotno prepričani, da je lani zanetil obsežne gozdne požare na vzhodu države. Kasneje se je izkazalo, da je le pomagal pri gašenju požarov, ki so terjali 90 smrtnih žrtev. Alžirija ima sicer že od leta 1993 moratorij na izvrševanje usmrtitev.

PEKING - V stanovanjskem bloku v regiji Xinjiang na severozahodu Kitajske je ponoči izbruhnil požar, ki je terjal deset življenj, še devet ljudi je bilo ranjenih, poročajo kitajski državni mediji.

ZAGREB - Čez Pelješki most se je v štirih mesecih peljalo že več kot milijon vozil, kar je v povprečju več kot 250.000 na mesec oziroma okoli 8500 na dan. Največ, približno 460.000 vozil, je most prečkalo v avgustu. Milijonto vozilo se je čez most peljalo v torek ob 12.52. Promet prek Pelješkega mostu poteka nemoteno, vse odkar so ga odprli.

jav/tib/mrn/las/sg/msc/mc/akt/zc/blm/vb/jav
© STA, 2022