Pregled - referendumi 2022 do 15. ure

Ljubljana, 24. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, do 15. ure.

LJUBLJANA - Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je v sredo predčasnega glasovanja na treh zakonodajnih referendumih udeležilo 28.016 volivcev oziroma 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev. V dveh dneh predčasnega glasovanja skupaj pa je glas oddalo 2,55 odstotka volivcev. Pred nedeljskimi referendumi sicer volivci lahko glas še danes oddajo predčasno. Do 19. ure je za predčasno glasovanje odprtih 95 volišč.

DUNAJ - Mednarodni inštitut za tisk (IPI) ter več mednarodnih organizacij za svobodo medijev in novinarskih združenj je v današnji izjavi izrazilo okvirno podporo noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Opozarjajo na nujnost depolitizacije javnih medijev in njihovih nadzornih organov zaradi nenehnega ogrožanja njihove neodvisnosti.

STRASBOURG - Skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu je zaskrbljena zaradi sprememb zakona o RTV Slovenija, je danes v sporočilu za javnost pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija izpostavil predsednik skupine Manfred Weber. Ob tem je obsodil "poskus političnega prevzema RTV s strani vladajoče koalicije".

LJUBLJANA - Predstavniki Inštituta 8. marec so ob zaključku kampanje pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) zaposlenim na RTVS predali podpise podpore, ki so jih v različnih krajih zbrali v času kampanje. Direktorica inštituta Nika Kovač izida referenduma ne upa napovedovati, poziva pa, naj ljudje glasujejo za novelo.

LJUBLJANA - Novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija in tam zaposlene so v skupni izjavi za javnost podprli tudi v podmladkih koalicijskih strank. Jakoba Mlakar iz Mladega foruma SD je dejal, da je treba politični vpliv na RTVS omejiti, ker se politika sama ne zna omejiti, zato je glas za na referendumu glas za kritično in nepristransko RTVS. Po besedah Nike Podakar iz Gibanja Svoboda Mladi si želijo, da RTVS vodi standard strokovnosti, ne standard politične pripadnosti. "Želimo si vrniti RTVS gledalcem, kot smo aprila našo državo vrnili našim državljanom," je dejala. Arne Jakob Zakrajšek iz Levice pa je poudaril, da lahko samo z novelo, ki bo DZ odvzela pristojnost imenovanja sveta RTVS, zagotovijo, da RTVS ostane javni medijski servis, ki bo orodje obveščanja vseh prebivalcev, ne pa orodje propagande.

spc/mo
© STA, 2022