Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 24. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela izhodišča za pripravo normativnih rešitev za vračilo plačanih glob in stroškov prekrškovnih postopkov zaradi kršenja covidnih pravil. Po besedah pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan se bo postopek vračanja glob in stroškov postopkov vodil po uradni dolžnosti, sredstva pa se bodo zagotovila iz državnega proračuna. Kot je napovedala ministrica, bo poseben zakon pripravljen najpozneje do konca januarja, lahko pa že prej.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela dva odloka za pomoč kmetijskemu sektorju. Prvi je namenjen živinorejskim kmetijam zaradi izpada krme v letu 2022 in predvideva za 4,5 milijona evrov pomoči, drugi pa sektorju čebelarstva, ki bo prejel slaba dva milijona evrov sredstev, je na novinarski konferenci po seji dejala kmetijska ministrica Irena Šinko.

LJUBLJANA - DZ je sklenil obravnavo vladnega predloga novele zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih, kateremu podpora ostaja negotova. Čeprav naj bi bile spremembe dorečene tako z delodajalci in delojemalci, jim ostro nasprotujejo v sindikatu voznikov avtobusov. Na mnenje tega sindikata so opozorili v poslanskih skupinah Levica, SD, SDS in NSi. Predlogu so podporo napovedali le v Svobodi.

LJUBLJANA - Trend upadanja razpoloženja v gospodarstvu se je novembra ustavil. Vrednost kazalnika gospodarske klime se je glede na oktober zvišala za 3,5 odstotne točke na -1,8 odstotne točke. K zvišanju so po podatkih državnega statističnega urada prispevali vsi posamezni kazalniki zaupanja. V medletni primerjavi je kazalnik medtem nazadoval za 4,8 odstotne točke.

LJUBLJANA - Stoterica najbogatejših Slovencev ima pod palcem 8,1 milijarde evrov, kar je nov rekord. Premoženje 100 najbogatejših se je v zadnjem letu povečalo za 15 odstotkov oz. približno milijardo evrov, ugotavljajo pri reviji Finance Manager. Na vrhu lestvice ni sprememb, na njej kraljujeta Iza Sia in Samo Login z nespremenjenim premoženjem 690 milijonov evrov. Največji skok je uspel Boštjanu Bandlju s trgovcem z emisijskimi kuponi Belektron. Bandljevo premoženje se je povečalo za 300 odstotkov na 295 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Poslanske skupine so na seji DZ ponovile svoje stališče o predlogu dopolnitve pokojninskega zakona, s katerim bi DS odpravil nestimulativen način določanja pokojninske osnove za delovne invalide, ki bi še želeli ostati v delovnem razmerju. Zakonodajni postopek o predlogu se je končal, ker ga matični odbor DZ za delo ni podprl. Zakonodajni postopek je končal tudi predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki so ga v zakonodajni postopek vložili v SDS.

LJUBLJANA - Predsednica odbora DZ za kulturo Tamara Vonta (Svoboda) v odgovoru na poziv poslanske skupine SDS, naj čim prej skliče nujno sejo odbora, na kateri bi na zahtevo SDS obravnavali stopnjevanje sovražnosti, spodbujanje nasilja in napadov proti posameznikom zaradi njihovih vrednot, odgovarja, da bo ta v ponedeljek.

LJUBLJANA - Zakon o socialnem vključevanju invalidov je po oceni zagovornika načela enakosti diskriminatoren, saj po njem do nadomestila za invalidnost niso upravičene osebe s trajnimi duševnimi boleznimi. Pristojnemu ministrstvu za delo je zato priporočil spremembo ureditve, s katero bi tudi te osebe bile upravičene do statusa invalida po omenjenem zakonu.

LJUBLJANA - Ob svetovnem dnevu otroka je državni zbor nagovorila Junior ambasadorka Unicefa Izabela Škornik in se zavzela za sistemske spremembe na področju duševnega zdravja otrok. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je ob tem poudarila pomen vključenosti otrok v politično življenje in izrazila željo, da DZ ostane odprt za otroške glasove.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je državnemu odvetništvu za pravilnost poslovanja v 2021 izreklo mnenje s pridržkom, saj je v nekaterih primerih poslovalo v nasprotju s predpisi. Kršitve se nanašajo na izplačila plač in drugih izdatkov zaposlenim ter postopke javnega naročanja. Računsko sodišče je državnemu odvetništvu podalo priporočilo za izboljšanje poslovanja, ni pa zahtevalo predložitve odzivnega poročila.

LJUBLJANA - Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) je nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo letos namenilo Ivu Prančiču. Nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo prejme Damijan Kracina, priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti pa Marija Mojca Pungerčar. Podelitev bo ob 18. uri v Narodni galeriji.

zc/jes
© STA, 2022