Pregled - referendumi 2022 do 15. ure

Ljubljana, 23. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, do 15. ure.

LJUBLJANA - Pred nedeljskimi zakonodajnimi referendumi je le še danes možno oddati prijavo za glasovanje izven okraja stalnega prebivališča, torej na t. i. voliščih omnia, in za glasovanje na domu zaradi bolezni. Volivci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, pa lahko danes in v četrtek svoj glas oddajo na predčasnem glasovanju.

LJUBLJANA - Po podatkih okrajnih volilnih komisij sta se v torek, prvi dan predčasnega glasovanja na treh zakonodajnih referendumih, udeležila 15.202 volivca oziroma nekaj manj kot 0,9 odstotka vseh volilnih upravičencev. Podatki se sicer nanašajo le na referendum o spremembah zakona o vladi.

LJUBLJANA - V SDS so prepričani, da vlada nima argumentov za nobenega od treh zakonov, o katerih se bo v nedeljo odločalo na referendumih. Ob pomanjkanju argumentov pa se predvsem v zadnjih dneh pojavljajo tudi številne laži in manipulacije, so na novinarski konferenci opozorili poslanci SDS Alenka Jeraj, Zvonko Černač in Branko Grims. Kot je poudaril Černač, so vsi trije zakoni škodljivi tako za ljudi kot za državo in jih je zato treba v nedeljo zavrniti.

LJUBLJANA - Koalicijski poslanci so na Trgu republike pozvali k udeležbi na referendumu in glasovanju za uveljavitev novel zakona o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Izpostavili so pomen referendumov in dodali, da bi z glasovi za volivke in volivci vnovič pokazali, kakšne politike si želijo in da rezultat na zadnjih volitvah v DZ ni bil naključje.

LJUBLJANA - Združenje novinarjev in publicistov nasprotuje noveli zakona o RTVS, ker je po njihovi oceni problematična tako z vidika postopka sprejemanja brez javne razprave kot z vsebinskega vidika in vidika namena, ker na zavodu uvaja monopol politične opcije, ki je zdaj na oblasti. Glede na to jo je treba na referendumu v nedeljo zavrniti, so pozvali na novinarski konferenci.

LJUBLJANA - Mirovni inštitut je v knjižni obliki izdal analizo Značilnosti v propagando usmerjenih medijskih sistemov. Vse države, v katerih deluje propaganda, doživljajo napade na javni servis in spremembo zakonodaje, v kateri se od medijev pričakuje, da za javni denar delajo propagando, sta danes opozorili avtorici Sandra Bašić Hrvatin in Brankica Petković. Mirovni inštitut je kot organizator kampanje pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o RTVS pozval h glasovanju za.

LJUBLJANA - V Inštitutu 8. marec so na novinarski konferenci poudarili, da je bila udeležba na predčasnem glasovanju prvi dan izjemno slaba. Ob tem so opozorili na zlorabe v referendumski kampanji. "Stran proti manipulira in uporablja naše fotografije in ob njih ljudem sporoča naj glasujejo proti. Mi se ne bomo ustavili. Vsak glas ZA je glas za pravičnejšo družbo. Pomembno je, da na referendum pripeljemo naše prijatelje," je pozvala direktorica inštituta Nika Kovač.

LJUBLJANA - Konfederacija sindikatov javnega sektorja na referendumsko nedeljo poziva h glasovanju za novelo zakona o RTVS in za spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi. V konfederaciji se zavzemajo za od politike neodvisen, profesionalen in strokoven javni servis, zato pozdravljajo, da se z novelo politika odreka vplivu na javno radiotelevizijo.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk nima RTVS zgolj za največjo medijsko hišo, temveč tudi za največjo nacionalno kulturno-umetniško institucijo, ključno za (vsako) zdravo in demokratično družbo. Spremembe na RTVS v zadnjem letu so stalno zniževale ne samo programske in produkcijske standarde, temveč tudi ugled hiše, so zapisali v sporočilu za javnost.Ob tem so poudarili, da se društvo vselej zavzema za strokovnost in neodvisnost javnega zavoda za vse državljane - "zato smo ZA!"

LJUBLJANA - Seniorke in seniorji političnih strank NSi, SLS in SDS so podpisali skupno izjavo, v kateri državljanke in državljane pozivajo, da na referendumu o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi glasujejo proti. Po njihovem mnenju je zakon izvedljiv, zanj je bila predvidena zadostna finančna podpora. "Ne nasprotujemo ideji, da je zakon moč še izboljšati - vedno so rešitve lahko še boljše. Toda to je možno narediti z dopolnitvami obstoječega zakona, ne pa z odložitvijo, ki se utegne spremeniti v ukinitev," so poudarili.

mo/apo/apo
© STA, 2022