Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 23. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - DZ je potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti. Poraba bo leta 2023 s 16,69 milijarde evrov najvišja doslej, nato se bo nekoliko znižala. Vlada je proračunske dokumente za prihodnji dve leti pripravljala v negotovih razmerah energetske krize in še vedno navzočega koronavirusa. Vseeno so po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča naravnani razvojno. Za leto 2023 je oblikovana visoka proračunska rezerva, iz katere se bodo financirali ukrepi za blažitev posledic energetske krize in draginje. Tudi zato se bo primanjkljaj z načrtovanih letošnjih približno dveh milijard evrov zvišal na 3,3 milijarde evrov. Leto pozneje naj bi se ustavil pri 1,7 milijarde evrov. DZ je potrdil zaključni račun državnega proračuna za leto 2021.

LJUBLJANA - Danes in v četrtek potekajo volitve v državni svet. Danes na volilnih zborih odločajo o 22 predstavnikih lokalnih interesov, v četrtek pa bodo odločali še o 18 predstavnikih funkcionalnih interesov, torej delodajalcev, delojemalcev, kmetov, obrtnikov, samostojnih poklicev ter negospodarskih dejavnosti.

LJUBLJANA - Slovenija obeležuje državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Predsednik vlade Robert Golob je poudaril, da Maister ni bil le človek besed, ampak predvsem mož dejanj. Brez Maistra slovenska severna meja ne bi bila tam, kjer je - če sploh, je dodal. Po državi se odvija več slovesnosti.

LJUBLJANA - Poslanci se bodo v petek sestali na izredni seji, na kateri bodo razpravljali o predlogu SDS za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu vladnega predloga novele zakona o dohodnini, je sklenil kolegij predsednice DZ. Sklic seje je zahtevala koalicija, ki upa na sprejem novele do konca leta, v opoziciji pa so nad tako zgodnjo obravnavo ogorčeni.

LJUBLJANA - Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vladna stran so nadaljevali pogajanja o plačah. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič sta s potekom zadovoljna in pričakujeta, da bi se lahko pogajanja zaključila prihodnjo sredo.

LJUBLJANA - Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije se je v torek seznanil s potekom pogajanj z vladno stranjo. Po oceni Fidesove pogajalske skupine so pogajanja na mrtvi točki. Če do prihodnjega torka dogovor z vladno stranjo ne bo dosežen, članstvo soglasno pričakuje zaostrovanje sindikalnih aktivnosti.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je o računovodskih izkazih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za leto 2020 izreklo pozitivno mnenje. O pravilnosti poslovanja v tem letu pa mu je izreklo mnenje s pridržkom. Od zavoda je zahtevalo predložitev odzivnega poročila.

LJUBLJANA - Univerza v Ljubljani in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta v okviru načrta za okrevanje in odpornost podpisala pogodbi o sofinanciranju novogradnje veterinarske fakultete in kampusa medicinske fakultete v skupni vrednosti dobrih 124,3 milijona evrov. Gradnja se bo začela prihodnje leto.

HOČE - Delavci Magnine hoške lakirnice se v ponedeljek vračajo na delo, potem ko so bili od začetka septembra na čakanju, so za STA potrdili v omenjenem slovenskem podjetju avstrijsko-kanadske avtomobilske multinacionalke. V času božično-novoletnih praznikov odhajajo na kolektivni dopust, ali se bodo po njih spet vrnili na delo, pa za zdaj še ni jasno.

LJUBLJANA - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je ob iztekanju leta delodajalce pozvala, da skladno z določili kolektivnih pogodb in drugih dogovorov med socialnimi partnerji ter s sprejetimi merili novembra in decembra zagotovijo izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja, torej 13. plače, božičnice ali letne nagrade.

LJUBLJANA - Glasbenik, pevec, avtor besedil in prvi mož skupine Orlek Vlado Poredoš je 34. dobitnik nagrade Franeta Milčinskega - Ježka, ki jo podeljuje RTV Slovenija. Žirija je v obrazložitvi med drugim zapisala, da kot ustvarjalec izžareva neizmeren optimizem, ki ga z lahkoto prenaša na občinstvo. Podelitev nagrade bo v oddaji Nedeljsko popoldne.

LJUBLJANA - V Ljubljani poteka simpozij o Borisu Pahorju in njegovem duhovnem sopotniku Edvardu Kocbeku z naslovom S tržaškega naslova, ki ga organizirata Urška Perenič in Neža Zajc pod okriljem Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU ter v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico in Slovensko matico.

zc/bdo
© STA, 2022