Pregled - šport, 19. 11. (sobota)

Ljubljana, 19. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 19. novembra.

LEVI - Mikaela Shiffrin je zmagovalka uvodnega slaloma za svetovni pokal alpskih smučark. Američanka je osvojila svojo peto zmago v Leviju na Finskem. Švedinja Anna Swenn Larsson je bila druga, Slovakinji Petri Vlhovi je pripadlo tretje mesto. Najboljša Slovenka Ana Bucik je bila šesta, Neja Dvornik pa 23.

LJUBLJANA - Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na današnjem žrebu v Ljubljani dobila kvalifikacijsko tekmico za nastop na svetovnem prvenstvu na Norveškem, Danskem in Švedskem 2023. Pomerila se bo z Italijo. Prva tekma bo 7. ali 8. v gosteh, povratna pa 11. ali 12. aprila prihodnje leto v Sloveniji. Možne tekmice slovenske izbrane vrste za mundial, ki bo med 30. novembrom in 17. decembrom prihodnje leto v Skandinaviji, so bile Češka, Avstrija, Slovaška, Islandija, Turčija, Portugalska, Grčija, Italija in Kosovo.

GUADALAJARA - Slovenski taekwondoist Domen Molj je v kategoriji do 54 kg na svetovnem prvenstvu v mehiški Guadalajari izpadel v osmini finala. Boljši je bil favorizirani Hrvat Josip Teskera. Molj, dobitnik bronaste kolajne na letošnjem mladinskem EP, je sicer v drugem krogu premagal Britanca Zacka Sarsozo po dveh rundah, v prvem krogu pa je bil prost. S tem je slovenska reprezentanca končala nastope v Mehiki.

BANJALUKA - Košarkarji Cedevite Olimpije so v 7. krogu lige Aba premagali Igokeo s 85:74 (19:18, 30:38, 59:59).

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 21. kroga lige ICEHL izgubili z Innsbruckom z 2:4 (0:1, 2:2, 0:1).

CARDIFF - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v drugi tekmi turnirja 3. kroga celinskega pokala v Cardiffu izgubili z domačo ekipo Cardiff Devils z 0:3. Kljub današnjemu porazu ima slovenski klub še možnosti za drugo mesto na turnirju in napredovanje, a bo moral za tak dosežek v nedeljo po rednem delu premagati francoski Angers.

ABU DABI - Svetovni prvak formule 1 Max Verstappen je dobil zadnje kvalifikacije v sezoni 2022. Nizozemski dirkač Red Bulla je bil najhitrejši v Abu Dabiju, iz prve vrste bo ob njem preizkušnjo na dirkališču Yas Marina začel še njegov moštveni sotekmovalec Mehičan Sergio Perez, ki bo na dirki lovil skupno drugo mesto v sezoni. Z devetega startnega mesta pa bo dirko začel nekdanji svetovni prvak Sebastian Vettel. Za nemškega dirkača ekipe Aston Martin bo nedeljska dirka v Abu Dabiju, začela se bo ob 14. uri po slovenskem času, zadnja v bogati karieri.

TORINO - Norvežan Casper Ruud in Srb Novak Đoković sta finalista zaključnega turnirja serije ATP v italijanskem Torinu. Đoković je v popoldanskem sporedu po dveh podaljšanih igrah ugnal Američana Taylorja Fritza, Ruud pa je bil v večernem programu boljši od Andreja Rubljova s 6:2, 6:4. Norvežan je za zmago potreboval le uro in osem minut.

MONTREAL - Izvršni odbor Svetovne protidopinške agencije Wada je skupaj z odborom ustanoviteljev v Montrealu soglasno še za tri leta podaljšal mandata predsednika Witolda Banke in podpredsednika Yanga Yanga.

DALLAS - Ekipa Dallas Mavericks je v severnoameriški košarkarski ligi NBA v svoji dvorani premagala Denver Nuggets s 127:99. Luka Dončić je za zmagovito zasedbo v 35 minutah dosegel petdeseti trojni dvojček v ligi kot drugi najhitrejši doslej za 33 točk, 12 skokov in 11 podaj. Na drugi strani je drugi slovenski košarkar Vlatko Čančar zbral osem točk in skok v 23 minutah. Košarkarji Chicago Bulls so izgubili s 107:108 doma proti Orlandu Magic, za gostitelje je Goran Dragić v 16 minutah zadel le en prosti met ob štirih podajah in dveh skokih.

VANCOUVER - Ekipa Los Angeles Kings je v severnoameriški hokejski ligi NHL utrpela poraz v Vancouvru, kjer so domači Canucks slavili z izidom 4:1. Slovenski kapetan kraljev Anže Kopitar je v 21 minutah ostal brez točke.

tb/zzb/ag/ad/am/alz/jz/alz
© STA, 2022