Pregled - Slovenija, 19. 11. (sobota)

Ljubljana, 19. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 19. novembra.

LJUBLJANA - Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, na katerih bodo volivci izbirali nove župane in člane občinskih svetov, se je ob polnoči uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V tem času je nagovarjanje volivcev prepovedano. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do 19. ure prejela 42 obvestil o domnevnih kršitvah. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava osem zadev, za katere obstaja sum, da gre res za kršitev.

LJUBLJANA - Odbor DZ za finance je kot zadnje od parlamentarnih delovnih teles obravnaval predlog sprememb proračuna za leto 2023. Z njim se načrtovana poraba povečuje za 25 odstotkov, kar vlada pojasnjuje z visoko proračunsko rezervo, v kateri so tudi sredstva za blaženje posledic draginje. Za blaženje posledic draginje za gospodinjstva in gospodarstvo namerava vlada nameniti 1,21 milijarde evrov. Poraba bo temeljila na zakonih, ukrepi pa bodo začasni, ciljno usmerjeni in učinkoviti, je zagotovil finančni minister Klemen Boštjančič. Po njegovih besedah je predlagani proračun kljub negotovim časom razvojno in investicijsko naravnan. Opoziciji se zdijo odhodki vseeno previsoki. Odbor je pritrdil tudi predlogu zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024, v katerem sta med drugim zapisana zvišanje povprečnine za občine ter izplačilo letnega dodatka upokojencem. DZ bo proračunske dokumente potrjeval prihodnji teden.

TUNIS - Predsednik republike Borut Pahor se na tunizijski Djerbi udeležuje dvodnevnega vrha Mednarodne organizacije za frankofonijo, na katerem je nastopil z govorom o digitalizaciji in umetni inteligenci. V tej luči je omenil tudi dosežke in dolgoletne izkušnje Slovenije na tem področju. Gre za prvo udeležbo slovenskega predsednika na vrhu organizacije, na katerem sta digitalizacija in umetna inteligenca dve izmed nosilnih tem. Ob robu zasedanja se je sestal z generalno sekretarko organizacije Lousie Mushikiwabo. V podporo slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v letih 2024 in 2025 pa je opravil bilateralne pogovore z več sogovorniki iz držav članic.

LJUBLJANA - Na 33. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe) so podelili nagrade, med njimi glavno nagrado vodomec, ki jo mednarodna žirija podeljuje prvemu ali drugemu filmu režiserja v sekciji Perspektive, v kateri so prikazali deset celovečercev. Vodomec je pripadel prvencu Varen kraj hrvaškega režiserja Juraja Lerotića. Žirija se je med drugim odločila še, da posebno omembo podeli filmu Prezaposlena režiserja Erica Gravela. Svoje je povedalo tudi občinstvo. Med 21 filmi je najvišjo povprečno oceno, 4,76, prejel bosanski film Praznik dela Pjera Žalice. Z zadnjimi letošnjimi projekcijami se bo Liffe sicer poslovil v nedeljo.

GROSUPLJE - V sortirnici odpadkov na deponiji Špaja dolina na območju Grosupljega so danes zjutraj pri ločevanju odpadkov našli truplo dojenčka, je poročala TV Slovenija, kjer so jim tragično novico potrdili na Komunalnem podjetju Grosuplje. Z ljubljanske policijske uprave so medtem zvečer sporočili, da so bili o najdbi trupla novorojenčka na območju Grosupljega obveščeni nekaj pred 8. uro. Opravljen je bil ogled kraja najdbe, obveščena sta bila dežurni preiskovalni sodnik in državni tožilec ter zdravnik Inštituta za sodno medicino. Tja so po najdbi tudi odpeljali truplo na obdukcijo. Okoliščine dogodka kriminalisti še preiskujejo, zato več informacij ne morejo dati.

jes/jes
© STA, 2022