Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 19. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Nedavni val ruskih napadov z raketami in droni je onemogočil skoraj polovico energetskega sistema v Ukrajini, je v petek dejal ukrajinski premier Denis Šmihal. Predsednik države Volodimir Zelenski je medtem ponoči sporočil, da so razmere v času, ko temperature v državi že padajo pod ničlo, še posebej težke v 17 regijah in prestolnici Kijev.

ŠARM EL ŠEJK - Pogajanja na podnebni konferenci ZN v egiptovskem Šarm el Šejku, ki bi se morala zaključiti v petek, a je bila podaljšana, čez noč in danes zjutraj niso prinesla preboja. Predstavniki EU grozijo z odhodom s konference, če ne bo dosežen ambiciozen in uravnotežen dogovor oziroma, če bo končna izjava pomenila nazadovanje glede na dosedanje dogovore.

BANGKOK - Voditelji držav članic foruma azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja so ob zaključku dvodnevnega srečanja sprejeli izjavo, v kateri navajajo, da jih večina obsoja vojno v Ukrajini. Izjava, na katero je pristalo vseh 21 članic, vključno z Rusijo in Kitajsko, dodaja, da so obstajali tudi drugi pogledi in drugačne ocene položaja in sankcij.

NEW YORK - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v petek imenovanje posebnega tožilca Jacka Smitha, ki bo preiskoval njegovo vlogo pri napadu na kongres 6. januarja lani, poskuse spreobrnitve izida predsedniških volitev 2020 in domnevno krajo zaupnih dokumentov iz Bele hiše, označil za grozno zlorabo pooblastil.

SAN JOSE - Nekdanjo ameriško biotehnološko zvezdo in milijarderko Elizabeth Holmes so v petek na sodišču v Kaliforniji obsodili na več kot enajst let zapora zaradi prevare vlagateljev s startupom Theranos, ki naj bi revolucionarno spremenil zdravstveno diagnostiko in je bil nekoč vreden devet milijard dolarjev. Za krivo jo je porota po trimesečnem sojenju spoznala že januarja.

PJONGJANG - Severnokorejski voditelj Kim Jong-un se je v petek v javnosti prvič pojavil s svojo mlado hčerko in tako potrdil govorice o njenem obstoju. Okoli 12 do 13 let stara deklica, ki naj bi ji bilo ime Kim Chu-ae, je bila z očetom prisotna pri izstrelitvi najmočnejše severnokorejske medcelinske balistične rakete.

WASHINGTON - V Washingtonu se zaključuje sodni proces proti vodji desničarske skupine Varuhi prisege in štirim drugih soobtoženim zaradi napada na ameriški kongres. Zvezna tožilka Kathryn Rakoczy jih je v sklepnem nagovoru poroti v petek označila za smrtno grožnjo demokraciji, medtem ko je obramba vlado obtožila ustvarjanja teorije zarote.

BUFFALO - Nevaren snežni metež je v petek ohromil zahodni in severni del države New York in ponekod je zapadlo več kot 1,5 metra snega. Glede na pojasnila meteorologov je šlo za poseben učinek na vreme, ki ga povzročajo mrzli vetrovi nad toplimi Velikimi jezeri na meji med ZDA in Kanado. Neurje naj bi bilo krivo za dve smrtni žrtvi, povezani z odpovedjo srca med odstranjevanjem snega.

NEW YORK - Združeni narodi so ob svetovnem dnevu stranišč opozorili, da po svetu še vedno 3,6 milijarde ljudi uporablja neprimerna stranišča, ki škodijo njihovemu zdravju in onesnažujejo okolje. Kot so pojasnili, človeški iztrebki zaradi neprimernih sanitarij in kanalizacije onesnažujejo reke, jezera in prst ter tudi podtalnico kot vir pitne vode.

spo/spo
© STA, 2022