Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 19. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

DALLAS - Ekipa Dallas Mavericks je v severnoameriški košarkarski ligi NBA v svoji dvorani premagala Denver Nuggets s 127:99. Luka Dončić je za zmagovito zasedbo v 35 minutah dosegel petdeseti trojni dvojček v ligi kot drugi najhitrejši doslej za 33 točk, 12 skokov in 11 podaj. Na drugi strani je drugi slovenski košarkar Vlatko Čančar zbral osem točk in skok v 23 minutah. Košarkarji Chicago Bulls so izgubili s 107:108 doma proti Orlandu Magic, za gostitelje je Goran Dragić v 16 minutah zadel le en prosti met ob štirih podajah in dveh skokih.

VANCOUVER - Ekipa Los Angeles Kings je v severnoameriški hokejski ligi NHL utrpela poraz v Vancouvru, kjer so domači Canucks slavili z izidom 4:1. Slovenski kapetan kraljev Anže Kopitar je v 21 minutah ostal brez točke. Kljub porazu je Los Angeles ostal četrti v ligi, ima 23 točk ter zaostaja le za Bostonom (30), New Jerseyjem (28) in Vegasom (28). Vancover je šele na 26. mestu med 32 ekipami lige, po šesti zmagi ima 15 točk. Dosegel je drugi zmago v nizu in končal serijo šestih tekem Kings, na kateri so ti osvojili najmanj točko.

LEVI - Nemka Lena Dürr je vpisala najboljši čas prve vožnje uvodnega slaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Leviju. Na prvi progi se je zelo dobro znašla najboljša Slovenka Ana Bucik, za vodilno je na petem mestu zaostala 61 stotink sekunde. Finalno vožnjo si je zagotovila še druga Slovenka, Neja Dvornik je z zaostankom 1,93 sekunde na 23. mestu. Iz prve jakostne skupine se je z zaostankom 45 stotink sekunde tik za vodilno uvrstila Švedinja Anna Swenn Larsson, tretja je nosilka skupne zmage v minuli zimi Američanka Mikaela Shiffrin (+0,55), na četrtem mestu je lanska zmagovalka obeh slalomov v Leviju Slovakinja Petra Vlhova (+0,57), olimpijska prvakinja, ki je lani osvojila tudi slalomski seštevek sezone. Tretja Slovenka Anja Oplotnik je prvič nastopila v Leviju in z velikim zaostankom 12,32 sekunde za zadnje, 61. mesto med tekmovalkami, ki so prvo vožnjo končale v cilju.

DOHA - Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je na novinarski konferenci v Dohi pred svetovnim prvenstvom v Katarju dejal, da je možno preživeti tri ure brez piva. S tem se je odzval na odločitev katarskih organizatorjev, ki so dan prej kljub drugačnim poprejšnjim dogovorom prepovedali točenje alkohola pred stadioni. Infantino je ob tem dodal, da podobna pravila veljajo v Franciji, Španiji in na Škotskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prvi mož svetovnega nogometa je pretežno zahodne kritike zaradi kršenja človekovih pravic v Katarju ocenil kot dvolične, obenem pa je podprl pravice delavcev migrantov, žensk in skupnost LGBTQ.

MONTREAL - Izvršni odbor Svetovne protidopinške agencije (Wada) je skupaj z odborom ustanoviteljev v Montrealu soglasno še za tri leta podaljšal mandata predsednika Witolda Banke in podpredsednika Yanga Yanga. O ponovni vključitvi Ruske protidopiške agencije (Rusada) bodo govorili decembra, a so ugotovili, da ta čas "še ni skladna z mednarodnimi pravili". Banka je dejal, da bodo konec leta začeli s postopki, vendar imajo le malo zaupanja v ruski protidopinški program, je v sporočilu zapisala Wada. Wada je izključila Rusijo iz udeležbe na velikih športnih tekmovanjih na čelu z olimpijskimi igrami leta 2019, ko so odkrili, da so v moskovskem laboratoriju Rusade manipulirali z vzorci testov. Po ugotovitvah neodvisnega poročila po preiskavi Richarda McLarna je bil to od leta 2011 do 2015 nedvomno državni program prikrivanja pozitivnih primerov.

jz/am/alz/jz
© STA, 2022