Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 12. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Potem ko so se ruske sile po navedbah Moskve v petek v celoti umaknile iz mesta Herson na jugu Ukrajine, so vanj vstopili ukrajinski vojaki, ki so jih pričakali navdušeni prebivalci. Video posnetki prikazujejo ulice, polne ljudi, ki mahajo z ukrajinskimi zastavami, pojejo domoljubne pesmi in objemajo vojake. V mestu že tudi ponovno oddaja ukrajinska televizija. V sosednjem Mikolajivu je tamkajšnji guverner Vitalij Kim sporočil, da je prav tako skoraj celotna regija - z izjemo polotoka Kinburn na jugu - ponovno v ukrajinskih rokah. Bela hiša je razvoj dogodkov v Hersonu označila kot izredno zmago, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je prebivalce Hersona pohvalil, ker "so čakali in niso nikoli obupali nad Ukrajino".

WASHINGTON - Demokrati ameriškega predsednika Joeja Bidna so korak bližje temu, da po torkovih vmesnih volitvah ohranijo večino v zveznem senatue. Po izračunih ameriških medijev, med drugim CNN, NBC in CBS, je namreč zmagovalec senatnih volitev v zvezni državi Arizona demokrat Mark Kelly. V tesni bitki je uspel premagati republikanskega tekmeca Blakea Mastersa, ki ga je podpiral nekdanji predsednik Donald Trump. Gre za pomembno zmago, saj je razmerje v zgornjem domu ameriškega senata po volitvah tako izenačeno - tako republikanci kot demokrati so si zaenkrat zagotovili po 49 senatnih sedežev. Odprti ostajata še bitki v dveh zveznih državah, Georgii in Nevadi.

WASHINGTON - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v petek na sodišču na Floridi vložil tožbo, s katero želi preprečiti svoje zaslišanje pred odborom, ki preiskuje napad njegovih privržencev na kongres 6. januarja lani. Odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je Trumpu oktobra izdal poziv na zaslišanje, ki naj bi potekalo v ponedeljek, in Trump se je sprva celo hvalil, da bo prišel. A Trumpovi odvetniki zdaj trdijo, da ta uživa "absolutno imuniteto" in t. i. izvršni privilegij, zaradi česar je poziv na zaslišanje "neveljaven, nezakonit in ga ni mogoče uveljaviti".

WASHINGTON - Donald Trump bo v torek sporočil, da se bo na volitvah leta 2024 znova potegoval za položaj predsednika ZDA, je v petek zvečer potrdil Trumpov dolgoletni svetovalec Jason Miller. Nekdanji predsednik je sicer v kampanji pred torkovimi vmesnimi volitvami že namignil, da načrtuje vnovično kandidaturo, za torek pa je napovedal "zelo veliko napoved".

BRUSELJ - Svet EU in Evropski parlament sta v petek prekinila pogajanja o proračunu za leto 2023, saj o njem nista dosegla dogovora. Ugotovila sta, da je za premostitev razlik potrebno več časa. Spravni odbor bo tako pogajanja nadaljeval v ponedeljek, ko se ob polnoči tudi izteče zakonski rok za dosego dogovora.

VARŠAVA - Na tisoče pripadnikov poljskih skrajno desnih skupin je v petek korakalo po Varšavi ob dnevu poljske neodvisnosti. V nasprotju z zborovanji prejšnjih let, ki so jih pogosto zaznamovali izgradi skrajnih nacionalistov, je tokratni shod minil mirno. Vzporedno je potekala ulična zabava v organizaciji levičarskih skupin.

PEKING - Kitajsko tovorno vesoljsko plovilo Tianzhou-5 se je v rekordnem času uspešno izstrelilo in priklopilo na vesoljsko postajo Tiangong, so sporočili iz kitajske vesoljske agencije. Med izstrelitvijo rakete, ki je plovilo ponesla do postaje, in njegovim priklopom nanjo sta namreč minili le okoli dve uri.

jav/msc/rp/uk/jav
© STA, 2022