Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 12. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Pred nedeljskim drugim krogom volitev predsednika republike se je ob polnoči uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do 13. ure prejela 21 obvestil o domnevni kršitvi volilnega molka. Inšpektoratu za notranje zadeve obravnava osem zadev, za katere obstaja sum na kršitev.

MARIBOR - Člani največje vladne stranke Gibanje Svoboda so v Mariboru začeli četrti redni kongres. Udeležuje se ga več vidnih članov stranke, opaziti je tudi več ministrov vlade Roberta Goloba. Na kongresu obeležujejo združitev Gibanja Svoboda z LMŠ in SAB, v ospredju pa so predvsem priprave na lokalne volitve. Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je v nagovoru članom kongresa izpostavil do zdaj opravljeno delo. Prepričan je, da lahko po pol leta vodenja vlade na prehojeno pot gledajo s ponosom, med dosežki pa izpostavlja vrnitev miru in dostojanstva državljanom. To je po njegovih besedah predpogoj, da bo njihova zgodba trajna.

LJUBLJANA - Bonitetna agencija Fitch je v petek potrdila bonitetno oceno Slovenije pri A s stabilnimi obeti. Kot so ob tem zapisali na finančnem ministrstvu, Fitch s tem Sloveniji priznava gospodarsko in finančno stabilnost ter institucionalno moč, ki sta podprti z njenim članstvom v EU in območju evra.

LJUBLJANA - V petek so ob 680 PCR in 4380 hitrih testih potrdili 675 okužb s koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v petek v državi 9111 aktivnih primerov okužb, kar je 296 manj kot dan prej.

LJUBLJANA - Veljati je začela vladna uredba, ki določa merila za določanje dodatka za povečan obseg dela na primarni ravni zdravstva. Posamezen zdravstveni delavec bo ob izpolnjevanju meril upravičen do 2000 evrov bruto mesečnega dodatka. Uredba obremenjenim ambulantam prav tako prinaša možnost zaposlovanja dodatnega kadra.

uk/uk
© STA, 2022