Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 11. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Gospodarstvo EU je na točki preloma. Po močni rasti v prvi polovici leta je v tretjem četrtletju izgubilo zagon, v zadnjem pa bo po ocenah zapadlo v recesijo, je ob predstavitvi jesenske gospodarske napovedi povedal evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Kljub temu bo zaradi zagona iz leta 2021 in močne rasti v prvi polovici tega leta rast BDP Evropske unije letos znašala 3,3 odstotka, julija je komisija napovedala 2,7-odstotno rast. Na 3,2 odstotka pa je zvišala napoved rasti za evrsko območje. Rast BDP v EU bo leta 2023 znašala 0,3 odstotka, to je precej manj od 1,5 odstotka, kot je Evropska komisija napovedala poleti. 0,3-odstotno rast napoveduje tudi za območje z evrom. Inflacija ostaja rekordno visoka.

HERSON/KIJEV/MOSKVA - Po umiku ruske vojske so ukrajinske sile okoli mesta Herson dvignile že na desetine ukrajinskih zastav, je v video nagovoru v četrtek zvečer sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je opozoril, da so ruske enote za seboj pustile "na tisoče neeksplodiranih bomb". Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je ruska vojska danes ob 3. uri po srednjeevropskem času zaključila svoj umik z zahodnega brega reke Dneper. Iz Ukrajine medtem poročajo o novem ruskem napadu na južno mesto Mikolajiv, nedaleč od frontne črte. V napadu na večnadstropno stanovanjsko poslopje je bilo po zadnjih navedbah lokalnih oblasti ubitih najmanj šest ljudi, več je bilo ranjenih.

WASHINGTON - ZDA so v četrtek sporočile, da bodo Ukrajini spričo "nenehnih in brutalnih zračnih napadov Rusije na ukrajinsko civilno in kritično infrastrukturo" namenile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 400 milijonov dolarjev. Paket vključuje štiri visoko mobilne sisteme zračne obrambe kratkega dosega Avenger, rakete Stinger, rakete za sisteme Hawk, artilerijsko in minometno strelivo, strelivo za raketomete Himars ter več kot 20 milijonov nabojev za osebno orožje.

NEW YORK - Tekma za večino v ameriškem zveznem kongresu po torkovih volitvah sredi predsedniškega mandata še vedno ni odločena, ne v senatu in ne v predstavniškem domu. O večini v senatu odločajo tri tekme - v Arizoni, Nevadi in Georgii, republikancem pa bo najverjetneje uspelo osvojiti tesno večino v predstavniškem domu. Tam so si republikanci doslej zagotovili 210 sedežev, demokrati pa 197, čaka se še na 28 odločitev. Za prevzem večine je potrebnih 218 glasov.

NEW YORK - Potem ko so ameriški volivci na vmesnih volitvah v torek zavrnili napovedani republikanski val zmag v bitki za prevlado v zveznem kongresu, so se številni konservativni mediji spravili na nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Proti njemu se je obrnila tudi televizija Fox News, ki je bila nekoč povsem na Trumpovi strani, oziroma celoten medijski imperij Avstralca Ruperta Murdocha. Trump je v četrtek zvečer udaril nazaj. Posebej oster je bil do guvernerja Floride, republikanca Rona DeSantisa, ki ga je označil kot povprečnega in nelojalnega politika.

WASHINGTON - Vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu ameriškega kongresa Kevin McCarthy je v četrtek svojo poslansko skupino zaprosil za podporo na glasovanju, da ostane na položaju, s katerega bi se v primeru republikanske večine zavihtel na položaj predsednika predstavniškega doma. A vodja poslanske skupine, ki združuje najbolj skrajne republikanske poslance in največje podpornike bivšega predsednika Donalda Trumpa, Scott Perry je McCarthyju sporočil, da njihove podpore nima. To pomeni, da ta za zdaj ne more računati na omenjeni položaj.

ŠARM EL ŠEJK - Izpusti ogljikovega dioksida, ki ga ustvarjajo fosilna goriva in industrija, bodo letos predvidoma večji za en odstotek in bodo dosegli novo rekordno raven, so na podnebni konferenci COP27 v Šarm el Šejku opozorili znanstveniki. Samo emisije iz prometa, ki jih med drugim spodbuja okrevanje letalske industrije po pandemiji covida-19, bodo letos več kot dva odstotka višje kot lani. Emisije, povezane s premogom, pa bodo - potem ko so številni mislili, da so vrhunec dosegle leta 2014 - rekordne.

MARSEILLE - V francoskem pristanišču Toulon je pristala reševalna ladja Ocean Viking z okoli 230 migranti na krovu, ki ji italijanske oblasti pred dnevi niso dovolile vplutja v pristanišče na Siciliji. Medtem se je devet evropskih držav dogovorilo, da bodo v imenu evropske solidarnosti sprejele dve tretjini migrantov z ladje, od tega Nemčija več kot 80.

RIM - Italija bo za pomoč podjetjem in gospodinjstvom v luči visokih cen energentov namenila dodatnih 9,1 milijarde evrov. Zakon, ki ga je potrdila vlada premierke Giorgie Meloni, med drugim podjetjem, restavracijam in trgovinam prinaša davčne olajšave pri nakupu plina in elektrike ter do konca leta podaljšuje nižje trošarine na goriva. Prejšnja vlada pod vodstvom Maria Draghija je za ukrepe pomoči ob energetski krizi letos že namenila 66 milijard evrov.

LONDON - Britansko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju skrčilo za 0,2 odstotka, ob čemer številni strokovnjaki opozarjajo, da bi to lahko pomenilo začetek dolge recesije. Samo septembra se je bruto domači proizvod na Otoku skrčil za 0,6 odstotka, kar statistiki delno pripisujejo tudi pogrebu kraljice Elizabete II.

NEW YORK - Novopečeni lastnik družbenega medija Twitter Elon Musk je preostali polovici zaposlenih, ki jih ni odpustil, dal vedeti, da ni prepričan, kako dolgo lahko podjetje še obstane, in da stečaj ni izključen, poročajo ameriški mediji. Musk je 27. oktobra za prevzem tega tehnološkega podjetja plačal 44 milijard dolarjev. Najprej je pokazal vrata najvišjemu vodstvu podjetja, nato pa so po lastni volji odšli tudi nekateri direktorji, med njimi direktorica za skladnost s predpisi Marianne Fogarty. Odstop slednje je zaskrbel tudi Zvezno komisijo za trgovino (FTC).

PHNOM PENH - Kamboški premier Hun Sen je odprl vrh Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) z uvodnim nagovorom, v katerem je pozval k enotnosti tako znotraj regije kot globalno. Članice Aseana so že potrdile načelno strinjanje, da bodo medse kot 11. članico sprejele Vzhodni Timor, sicer pa sta bila v ospredju Mjanmar in Ukrajina. Indonezijska zunanja ministrica Retno Marsudi je povedala, da so se voditelji dogovorili o načrtu v 15 točkah, s katerim bodo po njenih besedah poslali "ostro opozorilo" mjnamarski hunti.

PEKING - Kitajska je napovedala omilitev nekaterih najbolj strogih omejitev v zvezi s covidom-19 in preklicala več odločitev, oznanjenih v četrtek, vključno s številnimi odpovedmi letov. Z novimi ukrepi se bo med drugim obdobje karantene za potnike iz tujine skrajšalo z deset na osem dni, vendar pa bodo morali še vedno vsi, ki vstopajo na Kitajsko, opraviti šest testov.

SYDNEY - Za nedavni kibernetski napad, v katerem so hekerji vdrli v podatkovno bazo avstralske zdravstvene zavarovalnice Medibank in začeli na temnem spletu objavljati občutljive podatke njenih skoraj deset milijonov strank, so avstralski organi pregona obtožili ruske hekerje. Ob tem so napovedali sodelovanje z Interpolom in ruskimi kolegi pri preiskavi.

BRUSELJ - V napadu z nožem v belgijski prestolnici Bruselj je bil v četrtek zvečer ubit policist, en pa je bil ranjen, so sporočile belgijske oblasti. Tamkajšnje protiteroristično tožilstvo je prevzelo vodenje preiskave, saj obstaja sum, da za napadom stoji terorističen motiv. Policija je storilca ustrelila v noge in trebuh in je trenutno v bolnišnici.

RIM - Države bodo letos za uvoz hrane porabile rekordnih 1940 milijard dolarjev, kar je 10 odstotkov več kot lani, v najnovejšem poročilu ugotavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo. Rast gre pripisati predvsem podražitvam.

HARTFORD - Sodnica v ameriškem Connecticutu je avtorju teorij zarot Alexu Jonesu, ki mu je porota pred tem že naložila plačilo milijarde dolarjev odškodnine staršem otrok, ubitih v pokolu leta 2012 na šoli Sandy Hook v Newtownu, izrekla še plačilo dodatnih 473 milijonov dolarjev. Desničarskemu provokatorju, ki je po pokolu trdil, da se ta ni zares zgodil in da gre za prevaro, je pred tem porota v Teksasu avgusta izrekla 50 milijonov dolarjev odškodnine, porota v Connecticutu pa mu je oktobra naložila še 965 milijonov dolarjev odškodnine.

MIAMI - Četica odvetnikov bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa bo morala sodišču na Floridi in eni od toženih strank v tožbi proti demokratki Hillary Clinton plačati 66.000 dolarjev, ker je vložila lahkomiselno in povsem neutemeljeno tožbo, je v četrtek odločil zvezni sodnik Donald Middlebrooks.

MIAMI - Orkan najnižje, prve kategorije Nicole, ki je v četrtek zjutraj udaril ob obalo jugovzhodne Floride, je hitro oslabel v tropsko nevihto, ki pa je kljub temu prinesla obilno deževje ter močan veter s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro. Do četrtka zvečer so na Floridi potrdili dve smrtni žrtvi neurja.

TOKIO - Japonska skupina SoftBank Group je v drugem četrtletju, ki se za koncern konča s koncem septembra, beležila 3030 milijard jenov (20,94 milijona evrov) čistega dobička. Dober rezultat gre pripisati predvsem prodaji delnic kitajskega spletnega trgovca Alibaba. V prvi polovici poslovnega leta je medtem skupina beležila 129 milijard jenov izgube.

jav/lkr/msc/rp/zc/blm/mrn/jav
© STA, 2022