Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 11. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Košarkarji Dallas Mavericks, katerih prvi zvezdnik je Slovenec Luka Dončić, so po porazu proti Orlandu v severnoameriški ligi NBA gostovali še pri Washington Wizards in tudi v prestolnici ostali praznih rok. Washington je na krilih Kyla Kuzme in njegovih 36 točk premagal Dallas s 113:105. Dončić je tokrat za goste dosegel 22 točk. Ob Kuzmi se je v oslabljeni domači vrsti, pri kateri sta manjkala Bradley Beal in nekdanji Dallasov igralec Kristaps Porzingis, s 23 točkami izkazal še Rui Hachimura s 23 točkami. Prvi strelec gostov, ki so tako po štirih zmagah v nizu zdaj izgubili še drugič zaporedoma, je bil Spencer Dinwiddie s 33 točkami, Dončić pa je v 39 minutah na parketu dodal 22 točk, devet skokov, šest podaj, dve ukradeni žogi, izgubil pa je tudi pet žog.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški ligi NHL na domačem ledu po podaljšku premagali Chicago Blackhawks z 2:1. Slovenski as Anže Kopitar je tokrat v skoraj 26 minutah na ledu ostal brez gola ali podaje. V Los Angelesu so gosti povedli v 19. minuti, ko je zadel Taylor Raddysh, domači pa so izenačili v 22. minuti, uspešen je bil Phillip Danault. Ko je kazalo, da tudi podaljšek ne bo odločil zmagovalca, pa je dve sekundi pred koncem zmagoviti zadetek prispeval Kevin Fiala. Kralji so zdaj po tretji zaporedni zmagi z 19 točkami druga najboljša ekipa zahodne konference. Uspešni sta bili tudi najboljši ekipi lige. Vegas Golden Knights, ki so s 26 točkami najboljši v ligi in zahodni konferenci, so s 7:4 v gosteh ugnali Buffalo Sabres, Boston Bruins, ki so s 24 točkami na vrhu vzhodne konference, pa so s 3:1 ugnali Calgary Flames.

LJUBLJANA - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca bo igrala v kvalifikacijah za olimpijske igre v Parizu, saj se močno povzpela na svetovni lestvici in se bo tako v družbi najboljših reprezentanc sveta podala v boj za olimpijsko vozovnico, so sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije. Mednarodna odbojkarska zveza je oktobra, glede na takratno svetovno lestvico, objavila seznam reprezentanc, ki se bodo med seboj pomerile za nastop na olimpijskem turnirju v Parizu leta 2024. Na njem je tudi Slovenija, ki si je možnost nastopa v kvalifikacijah zagotovila s 25. mestom. Kvalifikacije bodo med 16. in 24. septembrom prihodnje leto, na njih pa se bo v treh skupinah med seboj merilo po osem reprezentanc. Dve najboljši iz vsake skupine si bosta priigrali olimpijsko vozovnico.

TOKIO - Britanski dirkač Elfyn Evans je po koncu drugega dneva relija po Japonski prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi, potem ko je zabeležil dve zmagi. Etapo v Aichiju pa je zaznamovala nesreča Španca Danija Sorda, ki je sicer s sovoznikom Candidom Carrero ostal nepoškodovan, njun avto pa je sredi dirke popolnoma zgorel. Sordo je po nesreči povedal, da je zavohal bencin in nato opazil plamene, kako se dvigajo med sedežema. Španski dirkač je takoj zaustavil dirkalnik in skupaj s sovoznikom skušal z ročnim gasilnikom zaustaviti ogenj, ki pa je kmalu povsem zajel vozilo, zato jima ni preostalo drugega, kot da ga zapustita. Omenjeno etapo so skrajšali in naslednjo nato odpovedali. Vodstvo je prevzel Evans, ki ima tri sekunde prednosti pred Belgijcem Thierryjem Neuvillom.

DOHA - Mednarodna nogometna zveza Fifa je v četrtek objavila, da bo Katar, gostitelj letošnjega svetovnega prvenstva, po novem sporazumu dovolil posebne neposredne letalske lete iz Izraela, ki bodo odprti tako za izraelske kot palestinske navijače, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sporazum o teh letalskih letih pa je ponudil le malo podrobnosti o tem, kako bi kljub desetletjem sovražnosti omogočili skupna potovanja Palestincem in Izraelcem na istih čarterskih letih v prvo arabsko državo, ki bo gostila nogometno SP. Fifa je pojasnila, da bodo leti v skladu z izraelskimi varnostnimi zahtevami in operativnimi zmožnostmi, komentarji iz Izraela in Katarja, ki nimata diplomatskih odnosov, pa kažeta na jasne razlike, poroča AFP. Po poročanju AFP si je več kot 10.000 Izraelcev in Palestincev zagotovilo vstopnice za mundial, ki se bo začel 20. novembra, končal pa 18. decembra. Za potovanje morajo vsi imeti vstopnico in tudi posebno navijaško kartico Hayya, druge podrobnosti pa bodo predstavili pozneje, obljubljajo pri Fifi.

lr/zza/lr
© STA, 2022