Tedenski pregled - Slovenija od 11. do 17. 11.

Ljubljana, 18. novembra - Slovenija je z izvolitvijo Nataše Pirc Musar dobila prvo predsednico republike, ki bo čez dober mesec nasledila Boruta Pahorja. Notranja ministrica Tatjana Bobnar je uspešno prestala interpelacijo. Geoplin je v Alžiriji podpisal triletno pogodbo o dobavi plina, gibanje BDP v tretjem četrtletju pa je pokazalo naglo ohlajanje gospodarske aktivnosti.

PETEK, 11. novembra

LJUBLJANA - DZ je sprejel predlog interventnega zakona, po katerem se bodo pokojnine novembra in decembra uskladile za 4,5 odstotka. Za isti odstotek bo omejen tudi dvig oskrbnin v domovih za starejše. V Svobodi, SD in Levici so zadovoljni, da bodo upokojenci dobili pomoč, v SDS in NSi pa kritični, ker bodo večji znesek dobili tisti z višjimi prejemki.

LJUBLJANA - Ekonomsko-socialni svet je opravil prvo razpravo o postopku zvišanja minimalne plače. Že zdaj je jasno, da bo minimalna plača v letu 2023 znašala vsaj 850 evrov neto, je povedal minister za delo Luka Mesec.

BRUSELJ - Evropska komisija je v jesenski gospodarski napovedi Sloveniji napovedala 6,2-odstotno gospodarsko rast. To je 0,8 odstotne točke več od julijske napovedi. V letu 2023 v Bruslju pričakujejo 0,8-odstotno krepitev BDP, kar je 0,2 odstotne točke manj kot julija.

LJUBLJANA - Vlada je dala soglasje k razrešitvi direktorja Splošne bolnice Celje Aleksandra Svetelška, ki ga je svet zavoda zaradi objektivne odgovornosti pri primeru zamenjave identitete bolnikov razrešil 7. 11.

LJUBLJANA - Vlada je razrešila Jožeta Hribarja s položaja direktorja Javne agencije RS za varnost prometa, z 12. 11. pa za vršilko dolžnosti direktorice imenovala Simono Felser.

LJUBLJANA - Vlada je v luči krepitve prijateljskih odnosov med Slovenijo in Alžirijo sprejela pobudo za sklenitev sporazuma o odpravi vizumske obveznosti za kratkoročno bivanje imetnikov diplomatskih in službenih potnih listov.

LJUBLJANA - V uradnem listu so bili objavljeni ukazi predsednika republike Boruta Pahorja o imenovanju Mihaela Zupančiča za novega veleposlanika na Norveškem in Natalie Al Mansour za veleposlanico v Katarju in Kuvajtu.

LJUBLJANA - Sovoditelja Koalicije Za otroke gre Aleš Primc in Metka Zevnik sta na ustavno sodišče vložila pritožbo na odločitev DZ glede nedopustnosti razpisa referenduma o družinskem zakoniku. V ustavni pritožbi koalicija navaja tudi argumente za izločitev treh ustavnih sodnikov, in sicer Katje Šugman Stubbs, Roka Čeferina in Neže Kogovšek Šalomon.

TRŽIČ - Nekdanja smučarska zvezdnica Mateja Svet je Slovenskemu smučarskemu muzeju v Tržiču predala vse svoje lovorike, ki jih je osvojila v sicer prezgodaj končani izjemni tekmovalni karieri alpske smučarke. Na novinarski konferenci je izrazila presenečenje nad velikim zanimanjem za njeno zbirko.

LJUBLJANA - Skupina Petrol je v prvih devetih mesecih letos ustvarila sedem milijard evrov prihodkov od prodaje, kar je 128 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Kljub močni rasti prihodkov se je čisti dobiček zaradi regulacije cen goriv krepko znižal; znašal je 24 milijonov evrov in je bil medletno za 74 odstotkov nižji.

SOBOTA, 12. novembra

MARIBOR - Člani Gibanja Svoboda so se zbrali na rednem kongresu stranke. Potekal je v znamenju združitve s po državnozborskih volitvah iz parlamenta izpadlima LMŠ in SAB, pa tudi krepitve terenske mreže pred prvim nastopom stranke na lokalnih volitvah.

LJUBLJANA - Veljati je začela vladna uredba, ki določa merila za določanje dodatka za povečan obseg dela na primarni ravni zdravstva. Posamezen zdravstveni delavec bo ob izpolnjevanju meril upravičen do 2000 evrov bruto mesečnega dodatka. Uredba obremenjenim ambulantam prav tako prinaša možnost zaposlovanja dodatnega kadra.

LJUBLJANA - Med treningom v trampolinskem parku Woop! se je huje poškodoval profesionalni akrobat, razlog je bil napačen pristanek v gimnastično jamo s penami med izvajanjem zahtevnejšega elementa na trampolinu. Zaradi hudih poškodb je kasneje umrl v UKC Ljubljana.

VELENJE - Slovenska ženska teniška reprezentanca je v polfinalu kvalifikacij za zaključni turnir pokala Billie Jean King leta 2023 premagala Kitajsko, kar je bilo spričo veliko bolje postavljenih kitajskih igralk na lestvici WTA prvovrstno presenečenje.

NEDELJA, 13. novembra

LJUBLJANA - Slovenija je dobila prvo predsednico republike v zgodovini. Nataša Pirc Musar je v drugem krogu predsedniških volitev s 53,87 odstotka glasov premagala protikandidata Anžeta Logarja, ki je prepričal 46,13 odstotka volivcev. Volitev se je udeležilo 53,22 odstotka volivcev, kar je več kot v prvem krogu volitev. Pirc Musar je po objavi rezultatov poudarila, da so ljudje na demokratičnih volitvah z demokratično večino povedali, kakšno Slovenijo si želijo. Napovedala je, da bo garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in demokracijo. Čestitala je tudi svojemu protikandidatu Anžetu Logarju, ki je izrazil upanje, da bo delovala povezovalno in bo predsednica vseh, saj "Slovenija to potrebuje bolj kot kdajkoli". Logar je še dejal, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo in da smo "danes na začetku nečesa velikega." Logar je prejel več glasov, kot sta jih na aprilskih volitvah v DZ prejeli stranki SDS in NSi skupaj.

ISTANBUL/LJUBLJANA - Slovensko zunanje ministrstvo je ob napadu v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih več ljudi, izrazilo sožalje svojcem in prijateljem žrtev. V terorističnem napadu na priljubljeni nakupovalni ulici ni bil poškodovan noben slovenski državljan.

PONEDELJEK, 14. novembra

LJUBLJANA - Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za interpelacijo je glasovalo 24 poslancev, 50 jih je bilo proti. Poslanci opozicijskih strank so ministrici očitali ustvarjanje prepustne meje, ukinitev avtocestne policije in pritiske na policijo v aferi Fotopub. Bobnarjeva je očitke zavrnila kot neutemeljene in zavajajoče in poudarila, da si z ekipo prizadeva za zagotavljanje zakonitosti, reda in varnosti.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Mesto Slovenije je v EU in Natu, predvsem pa v jedrnem delu Evrope, ki verjame v temeljne človekove pravice in svoboščine ter vladavino prava, je v prvem pogovoru po zmagi na nedeljskih volitvah za Radio Slovenija povedala prihodnja predsednica Nataša Pirc Musar. Za prvo pot v tujino načrtuje turnejo po državah Zahodnega Balkana. Zunanja ministrica Fajon je medtem napovedala, da se bo na zunanjepolitičnem področju z novoizvoljeno predsednico redno posvetovala.

BRUSELJ - Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU povedala, da je Slovenija pripravljena na meji s Hrvaško po vstopu sosednje države v schengen uvesti nadzor, ko ali če bo to treba. Slovenija si po njenih besedah ne želi, da bi s porastom števila nezakonitih prebežnikov postala nekakšen žep. Vstop Hrvaške v schengen je predviden s 1. 1. 2023.

BRUSELJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je napovedala, da bo Slovenija sodelovala v misiji urjenja ukrajinskih vojakov, ki so jo zdaj tudi uradno zagnali. Sodelovala bo s svojimi predstavniki pri urjenju, ne gre pa za pošiljanje vojaške opreme, ampak za pomoč, je pojasnila.

ŠARM EL ŠEJK/LJUBLJANA - Mednarodna konferenca ZN o podnebnih spremembah COP27 v Šarm el Šejku se je prevesila v odločilni teden, pri čemer vse politično najbolj izpostavljene teme še ostajajo odprte. Slovenija si bo prizadevala, da se v krovne dokumente vnese elemente človekovih pravic, je na novinarski konferenci prek videopovezave povedala glavna slovenska podnebna pogajalka Tina Kobilšek.

LJUBLJANA - DZ je potem, ko je 11. 11. zavrnil razpis posvetovalnega referenduma glede predloga novele zakona o dohodnini, ki ga je konec septembra vložila poslanska skupina NSi, na izredni seji zakonski predlog zavrnil. S tem je odprta pot vladnem predlogu novele dohodninskega zakona.

LJUBLJANA - Država je prvič izplačala draginjski dodatek za otroke. Nakazala ga je družinam z otroki, upravičenim do otroškega dodatka, in sicer v višini dodatka, ki ga dobijo za prvega otroka, od najmanj 21 do največ 123 evrov. Do draginjskega dodatka so upravičene tudi rejniške družine za otroke do 18 leta. Sledili bosta še izplačili za december in januar.

LJUBLJANA - V vladnem uradu za komuniciranje so pripravili smernice za moderiranje komentarjev na profilih na družbenih omrežjih, ki jih upravljajo ministrstva in vladne službe.

KOČEVJE - Izdelovalci študije, v okviru katere so iskali najprimernejšo lokacijo za preselitev proizvodnje Melamina, so kot tako ocenili območje na severu Kočevja, natančneje med Gorenjem in Klinjo vasjo v smeri proti Mali Gori. Če bi postopki tekli hitro, bi lahko proizvodnjo zagnali v dveh do treh letih, pravijo v podjetju.

LJUBLJANA - Zaznamovali smo dan slovenskega znakovnega jezika, ki je materni jezik gluhih. Predsednik Borut Pahor je vročil priznanja jabolko navdiha štirim izjemnim posameznikom na področju gluhoslepote, prejeli so ga Simona Gerenčer, Matjaž Juhart, Bojan Mord in Jože Tekavčič.

KOPER - Košarkarji Slovenije so se z zmago proti Nemčiji uvrstili na svetovno prvenstvo 2023. Slovenija bo tako četrtič udeleženka turnirja dvaintridesetih najboljših reprezentanc na svetu, ki bo potekal od 25. 8. do 10. 9. na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji.

LJUBLJANA - Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani je odprtje novih prostorov za svoje delovanje v Palači Kazina na Kongresnem trgu obeležila s slavnostno akademijo.

TOREK, 15. novembra

ALŽIR - Geoplin je v Alžiriji s tamkajšnjo državno družbo Sonatrach podpisal triletno pogodbo o dobavi 300 milijonov kubičnih metrov plina, kar predstavlja okoli tretjino slovenskih letnih potreb. Dobava se bo začela 1. 1. 2023. Pogodbo so podpisali ob robu obiska ministra za infrastrukturo Bojana Kumra in zunanje ministrice Tanje Fajon. Kumer je dejal, da želijo količino dobavljenega plina iz Alžirije povečati na vsaj polovico slovenskih potreb, pogodbo pa podaljšati na vsaj pet let. Predviden je memorandum o sodelovanju, v katerem bi opredelili tudi sodelovanje pri obnovljivih virih energije.

LJUBLJANA - Slovenski BDP se je v tretjem četrtletju medletno realno povečal za 3,4 odstotka, kar je bistveno manj od prvih dveh četrtletij. Umiritev je bila najizrazitejša pri rasti domačega povpraševanja, še posebej zasebne porabe, je objavil statistični urad. Medtem ko so v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj v odzivu zapisali, da je umiritev skladna z njihovimi napovedmi, pa je Banko Slovenije močna upočasnitev presenetila.

LJUBLJANA - Prvič sta se sešla predsednik republike Borut Pahor in novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar. Dogovorila sta se, da bo Pahor svoji naslednici podrobneje predstavil proces Brdo-Brioni. Pogovor sta označila za prisrčen in ljubezniv. Novoizvoljena predsednica bo obveznosti prevzela 23. 12..

BRUSELJ - Slovenija bo v evropski misiji urjenja ukrajinskih vojakov sodelovala z nekaj deset inštruktorji, ki bodo predvidoma delovali v Nemčiji, je po zasedanju obrambnih ministrov EU dejal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec. Po njegovih besedah bodo izvajali predvsem specialistično urjenje, odvisno od potreb ukrajinske vojske. Predlog bo najprej obravnavala vlada, nato pa še pristojni odbor DZ.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je z zlatim redom za zasluge odlikoval predsednika Furlanije-Julijske krajine Massimiliana Fedrigo in deželnega glavarja avstrijske Koroške Petra Kaiserja, in sicer za prispevek obeh k poglabljanju sodelovanja med državama ter podporo slovenski manjšini v Italiji oz. uveljavljanju pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

LJUBLJANA - Vlada in sindikati so nadaljevali pogajanja o kolektivni pogodbi za zdravnike. Večjega napredka niso dosegli, je bilo razbrati iz izjav po koncu. Na sindikalni strani ob tem ocenjujejo, da vladni predlog ne rešuje niti akutnih nesorazmerij, ampak ustvarja tudi nove plačne anomalije med zdravniki.

LAŠKO - Na Dnevih slovenskega turizma so poudarili, da glavni izziv turizma na poti okrevanja ostajajo kadri. Gospodarski minister Matjaž Han je med razlogi omenil davčno politiko države, pa tudi atraktivnost plač v panogi. Pomanjkanje delovne sile, ki med drugim povzroča kaos na letališčih, omejene hotelske zmogljivosti, na drugi strani pa uvajanje novih tehnologij sta globalni izziv, je izpostavila tudi direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak.

LJUBLJANA - Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 10. novembra stala 42,23 evra, kar je 1,17 odstotka več kot ob prejšnjem popisu 24. 10.. Pri tem se je zmanjšala razlika med najcenejšo in najdražjo košarico.

LJUBLJANA - V središču Ljubljane je osumljeni državljan Eritreje z ostrim predmetom huje poškodoval žensko, nato pa s kraja pobegnil. Žrtev, ki je v življenjski nevarnosti, so z reševalnim vozilom odpeljali v UKC Ljubljana.

CELJE - Na okrožnem sodišču se je začelo novo, tretje sojenje Kristijanu Kameniku za štirikratni umor v Tekačevem leta 1997. Tudi tokrat je zavrnil krivdo za očitano kaznivo dejanje. Tožilec Gorazd Kacijančič je napovedal, da bo do konca tedna vložil še eno kazensko ovadbo za osebo, ki je Kameniku pomagala pri umorih.

CELOVEC - Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza sta pisatelju Josefu Winklerju podelili Einspielerjevo nagrado za njegova prizadevanja za priznanje koroške slovenske literature in pomen slovenskega jezika.

SREDA, 16. novembra

LJUBLJANA - Po eksploziji rakete na vzhodu Poljske je potekal neformalni posvet članov Sveta za nacionalno varnost. Ti so po besedah premierja Roberta Goloba ugotovili, da ni nobene potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti. Predsednik republike Borut Pahor je o incidentu po telefonu govoril s poljskim kolegom Andrzejem Dudo. Zunanja ministrica Tanja Fajon je v zunanjepolitičnem odboru DZ dejala, da je eksplozija sprva povzročila veliko zaskrbljenosti, da pa se trenutno zdi, da aktivacija 4. člena Severnoatlantske pogodbe, o kateri naj bi sprva razmišljala Poljska in ki bi sprožila posvetovanja članic Nata, ni več na mizi.

LJUBLJANA - Na drugem srečanju strateškega sveta za zunanjo politiko, ki ga je vodila zunanja ministrica Tanja Fajon, so govorili o Kitajski in njeni vlogi v spreminjajoči se politični in družbeni ureditvi sveta. Strinjali so se, da je Kitajska glavni nasprotnik ZDA v njeni težnji po ohranjanju vodilne vloge v svetu in da je zato tudi za Evropsko unijo dinamika odnosov med državama izjemnega pomena.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zunanjo politiko je potrdil vladno pobudo za odstop od pogodbe o energetski listini, s čimer je Slovenija dokončno odstopila od omenjenega mednarodnega dokumenta. Vlada je ocenila, da je pogodba ne le preživeta in zastarela, zlasti pri institutu reševanja naložbenih sporov, ampak je postala ena ključnih ovir učinkovite okoljsko-podnebne in odgovorne energetske politike.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na seji parlamentarnega odbora, na kateri so na zahtevo NSi razpravljali o nedavnem izbrisu veljavnih terminov za zdravstvene storitve naročenih bolnikov, napovedal pripravo zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu. Ob tem pričakuje, da bodo do konca meseca vsi oškodovani pacienti znova imeli termine.

CELOVEC - Intervju Nataše Pirc Musar za avstrijsko radiotelevizijo ORF, v katerem je novoizvoljena predsednica republike v torek izrazila prepričanje, da so manjšinske pravice v Avstriji "zgledno urejene", je naletel na neodobravanje koroških Slovencev. Pirc Musar je dan kasneje pojasnila, da z izjavo ni mislila nič slabega.

LJUBLJANA - Vseslovensko združenje malih deležnikov je zaradi domnevnega oškodovanja okoli 1,5 milijona naročnikov na telekomunikacijske operaterje Telekom Slovenije, A1 in T-2 naslovilo izvensodne pozive k odpravi prakse enostranskega zviševanja cen in povračilu 200 milijonov evrov domnevno preplačanih računov. Če rešitve po mirni poti ne bo, bodo vložili odškodninske tožbe.

LJUBLJANA - Analiza podatkov o novih primerih raka, ki so jo izvedli na Onkološkem inštitutu, kaže, da je bil padec števila diagnoz raka največji v prvem valu epidemije covida-19 aprila 2020, in sicer 30-odstoten, in v prvih mesecih letos v času t. i. omikronskega vala, ko je bil 15-odstoten. V vseh treh epidemičnih letih so postavili manjše število diagnoz raka kot leta 2019.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče RS je na ustavno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o kazenskem postopku v delu, ki ureja postopek izročitve tujih obdolžencev in obsojencev njihovi državi. Meni namreč, da v zakonu obstaja pravna praznina glede učinkovitega varstva njihovih človekovih pravic.

LJUBLJANA - Svetovna rekorderka v potapljanju na dah Alenka Artnik, svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser, kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar in nekdanja judoistka Urška Žolnir Jugovar so iz rok predsednika republike Boruta Pahorja prejeli državno odlikovanje, zlati red za zasluge.

LJUBLJANA - Ženska rokometna reprezentanca je na evropskem prvenstvu, ki poteka v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji, s porazom proti Madžarski (25:29) izgubila tudi teoretično možnost vstopa v polfinale ter se poslovila od nadaljnjega tekmovanja. Zasedla je osmo mesto.

LJUBLJANA - Tadej Pogačar in Eugenia Bujak sta bila izbrana za najboljša kolesarja leta v Sloveniji, medtem ko je naziv najboljše gorske kolesarke prejela Monika Hrastnik.

ČETRTEK, 17. novembra

LJUBLJANA - DZ je opravil razpravo o predlogu novele zakona o dohodnini, ki naj bi začela veljati 1. 1. 2023, a je glasovanje odmaknil predlog za razpis posvetovalnega referenduma, ki ga je tik pred glasovanjem vložila SDS. To se je zgodilo kljub temu, da so dan prej na odboru na finance besedilo novele dopolnili z nekaterimi amandmaji SDS in NSi. O predlogu za razpis referenduma mora zdaj DZ odločati najprej.

LJUBLJANA - DZ je potrdil imenovanje Franja Bobinca, Mira Medveška in Suzane Bolčič Agostini za člane nadzornega sveta SDH. V opoziciji so vladi očitali predvsem tesne povezave Bobinca s prvim možem SDH Žigo Debeljakom, v medijih so se pred obravnavo v DZ pojavile tudi informacije o nesoglasjih v koaliciji.

LJUBLJANA - Vlada je obravnavala izhodišča za naslovitev energetske draginje v podjetjih in določenih javnih zavodih. Med ukrepi bodo shema za subvencioniranje cen elektrike in plina ter za subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa. Sveženj naj bi začel učinkovati 1. 1. 2023. Premier Robert Golob pa je dan prej ocenil, da je v gospodarstvu zdaj nastopil čas za sklepanje pogodb o dobavi energentov za leto 2023 ali "celo še več".

LJUBLJANA - Vlada je na seji obravnavala predlog stališča Slovenije glede vstopa Hrvaške v schengen s 1. 1. 2023 in ga poslala pristojnima odboroma DZ, ki bosta sprejela končno odločitev. Slovenija načelno podpira hrvaški vstop v schengen, ki je v interesu Slovenije in EU, obenem pa v enostranski izjavi potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe.

LJUBLJANA - Vlada se je na seji seznanila s stopnjevanjem ruskih napadov na Ukrajino ter z incidentom na poljsko-ukrajinski meji, kamor je priletela raketa in terjala dve življenji. Ostro je obsodila rusko agresijo, napade na civilno prebivalstvo in uničevanje kritične infrastrukture in Moskvo pozvala, naj s takšnim delovanjem nemudoma preneha.

ŽENEVA - Predsednik republike Borut Pahor je na srečanju Foruma Crans Montana v Ženevi predstavil aktivnosti Slovenije za reševanje prehranske krize. Opravil je tudi več pogovorov za zagotovitev podpore kandidaturi Slovenije za nestalno članico VS ZN v letih 2024 in 2025.

MENDOZA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je začel večdnevni obisk v Argentini. V Mendozi se je udeležil prvega vseslovenskega srečanja, spremlja pa ga tudi gospodarska delegacija, saj bo v okviru obiska potekala tudi poslovna konferenca.

LJUBLJANA - Skupščina ZZZS je razpravljala o dolgotrajni oskrbi. Med ključnimi težavami v obstoječem zakonu prepoznava pogoj za priznavanje pravic do dolgotrajne oskrbe ter dejstvo, da bo DVK rezultat referenduma ugotovila šele po 1. 1., tako se bo moral z novim letom začeti uporabljati veljavni zakon.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sta podpisala dogovor o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni na območju ljubljanske občine. Med drugim se bodo morali vsi družinski zdravniki koncesionarji vključevati v dežurno službo Zdravstvenega doma Ljubljana, sicer jim bo s 1. 1. odvzeta koncesija.

LJUBLJANA/NOVO MESTO - Skupina Krka je v devetmesečju zabeležila medletni skok dobička za 26 odstotka na 301,7 milijona evrov. Prihodki od prodaje skupine so medtem porasli za šest odstotkov na 1,2 milijarde evrov. Tako dobiček kot prodaja sta dosegla najvišjo raven za to obdobje doslej, je sporočila družba.

LJUBLJANA - Nagrado Radojke Vrančič, ki jo podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev za najbolj uspele prevode, je prejela Živa Čebulj za prevod pesniške zbirke Andree Chedid Ubesediti pesem.

LJUBLJANA - Kinematografi po Sloveniji so na spored uvrstili prvi slovenski božični celovečerni film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića.

snk/apo/bst/bst
© STA, 2022