Tedenski pregled - svet od 11. do 17. 11.

Ljubljana, 18. novembra - Ukrajinska vojska je po umiku ruskih sil vstopila v Herson. Rusi so znova napadli ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Na Poljskem je raketa, ki naj bi bila del ukrajinske obrambe, ubila dva človeka. Svetovni voditelji so se zbrali na več srečanjih v Aziji. Bivši ameriški predsednik Donald Trump je napovedal vnovično kandidaturo.

PETEK, 11. novembra
        BRUSELJ - Gospodarstvo EU je po močni rasti v prvi polovici leta v tretjem četrtletju izgubilo zagon, v zadnjem pa bo po ocenah zapadlo v recesijo, je ob predstavitvi jesenske gospodarske napovedi povedal evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.
        TOULON - V francoskem pristanišču je pristala reševalna ladja Ocean Viking z okoli 230 migranti, ki ji italijanske oblasti niso dovolile vplutja v pristanišče na Siciliji. Devet evropskih držav se je dogovorilo, da bodo sprejele dve tretjini migrantov z ladje.
        PHNOM PENH - Na vrhu Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) so medse kot 11. članico sprejeli Vzhodni Timor, sicer sta bila v ospredju Mjanmar in Ukrajina. Srečanje se je 13. 11. končalo brez sklepne izjave, saj ni bilo soglasja glede obsodbe vojne v Ukrajini.
        PEKING - Kitajska je napovedala omilitev nekaterih najbolj strogih omejitev v zvezi s covidom-19. Obdobje karantene za potnike iz tujine se je skrajšalo z deset na osem dni, vendar bodo morali pred vstopom na Kitajsko opraviti šest testov.
        BRUSELJ - V napadu z nožem je bil 10. 11. ubit policist, en pa je bil ranjen. Obstaja sum, da gre za teroristično dejanje. Policija je storilca ustrelila v noge in trebuh.
        MIAMI - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je na sodišču vložil tožbo, s katero želi preprečiti svoje zaslišanje pred odborom, ki preiskuje napad njegovih privržencev na kongres.

SOBOTA, 12. novembra
        HERSON - Po umiku ruskih sil so v mesto vstopili ukrajinski vojaki, ki so jih pričakali navdušeni prebivalci. Razmere v mestu so sicer po osmih mesecih okupacije zelo slabe, ni elektrike, primanjkuje čiste vode, hrane in zdravil. 14. 11. je Herson nenapovedano obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
        WASHINGTON - Po izračunih ameriških medijev je na senatnih volitvah v zvezni državi Arizona zmagal demokrat Mark Kelly. 13. 11. so mediji v Nevadi za zmagovalko senatnih volitev razglasili demokratko Catherine Cortez Masto, s tem so si demokrati v senatu zagotovili večino.
        RIM/PARIZ - Francija je zaradi spora glede sprejema migrantov zaostrila nadzor na meji z Italijo. Okoli 500 francoskih policistov je izvajalo nadzor na več prehodih na skrajnem jugu meje med državama, nastajali so dolgi zastoji.
        KOEBENHAVN - Danska kraljica Margareta II. je praznovala 50 let na prestolu. Praznovanje so dvakrat preložili, najprej januarja zaradi covida-19, nato septembra zaradi smrti britanske kraljice Elizabete II.
        TEXAS CITY - Na letalskem šovu sta trčili in nato strmoglavili starodobni letali iz časa druge svetovne vojne. Pri tem je umrlo šest ljudi.

NEDELJA, 13. novembra
        ISTANBUL - Na glavni nakupovalni ulici je odjeknila eksplozija, v kateri je umrlo šest ljudi, več kot 50 pa je bilo ranjenih. Turške oblasti so odgovornost za napad pripisale prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK), ki je to zanikala.
        TEHERAN - V Iranu so na smrt obsodili enega od udeležencev protestov po smrti Mahse Amini. Gre za prvo smrtno obsodbo katerega od protestnikov. Zaradi vpletenosti v nemire so sicer obtožili več kot 750 ljudi.

PONEDELJEK, 14. novembra
        BALI - Ameriški predsednik Joe Biden in kitajski voditelj Xi Jinping sta na prvem srečanju v živo v vlogi predsednikov držav poudarila pomen premoščanja razlik in izogibanja konfliktu med državama, se strinjala, da se jedrska vojna ne sme začeti, in si izmenjala opozorila glede Tajvana.
        BRUSELJ - Države EU so uradno zagnale misijo urjenja ukrajinskih vojakov, ki bo potekala na ozemlju EU. V okviru misije nameravajo izuriti do 15.000 vojakov, misija bo imela dve večnacionalni poveljstvi, na Poljskem in v Nemčiji, operativni sedež bo v Bruslju.
        VARŠAVA - V prvih desetih mesecih letošnjega leta je bilo zabeleženih 275.500 nedovoljenih vstopov na zunanji meji EU, kar je 73-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani in največ po letu 2016, kažejo ocene Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex.
        BRUSELJ - EU je uvedla dodatne sankcije proti Iranu zaradi smrti Mahse Amini in nasilnega zatiranja protestov. Na seznam sankcioniranih so dodali 29 posameznikov, med njimi notranjega ministra Ahmada Vahidija, in tri pravne osebe.
        ANKARA - Sestala sta se vodja ameriške obveščevalne agencije (Cia) William Burns in vodja ruske zunanje obveščevalne službe (SVR RF) Sergej Nariškin. Burns naj bi ruskega kolega posvaril pred uporabo jedrskega orožja v Ukrajini, ni pa prišlo do pogajanj glede konca vojne.
        ŠARM EL ŠEJK - Predstavniki sodelujočih držav na podnebni konferenci COP27 so sprejeli dogovor o vzpostavitvi finančne sheme za podporo državam, ki so najbolj prizadete zaradi posledic podnebnih sprememb. Shema je vredna 200 milijonov dolarjev.
        NEW YORK - Nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence je v televizijskem pogovoru dejal, da je bivši predsednik ZDA Donald Trump 6. 1. 2021 s svojimi brezobzirnimi besedami in dejanji ogrozil njega in njegovo družino ter vse prisotne v kongresni palači.

TOREK, 15. novembra
        VARŠAVA/KIJEV/BRUSELJ - Na vzhod Poljske je sredi ruskega obstreljevanja Ukrajine na skladišče z žitom padla raketa in ubila dva človeka. Po prvih ugotovitvah preiskave naj bi šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da ni znakov, da je šlo za nameren ruski napad. V Rusiji so odgovornost za dejanje zanikali.
        KIJEV - Ruske sile so na cilje v Ukrajini izstrelile približno sto raket, po navedbah Kijeva so bili to najbolj obsežni napadi na energetsko infrastrukturo od začetka vojne, brez elektrike je ostalo več kot sedem milijonov gospodinjstev.
        BALI - Voditelje G20 je preko videopovezave nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je prišel namesto predsednika Vladimirja Putina, pa se je moral soočiti s številnimi kritikami. 16. 11. so voditelji sprejeli skupno izjavo, v kateri je zapisano, da večina članic G20 odločno obsoja vojno v Ukrajini.
        BRUSELJ - Svet EU in Evropski parlament sta dosegla dogovor o proračunu za leto 2023, ki je težak 186,6 milijarde evrov v obveznostih, kar glede na letošnjega predstavlja 1,1-odstotno rast.
        NEW YORK - Svetovno prebivalstvo je preseglo simbolično mejo osem milijard ljudi, je razvidno iz števca, objavljenega na spletni strani Sklada ZN za prebivalstvo (UNFPA).
        JERUZALEM - V Izraelu je prisegel novi parlament, medtem ko pogajanja o novi vladi, ki jo bo znova vodil Benjamin Netanjahu in naj bi bila najbolj desna v zgodovini Izraela, še potekajo.

SREDA, 16. novembra
        WASHINGTON - Po poročanju ameriških medijev so republikanci na vmesnih volitvah 8. 11. dobili dovolj sedežev za prevzem večine v predstavniškem domu kongresa, torej najmanj 218. Končnih izidov volitev sicer še ni.
        MIAMI - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je napovedal, da se bo leta 2024 spet potegoval za položaj predsednika ZDA.
        CAPE CANAVERAL - Po več preložitvah je ameriška vesoljska agencija Nasa izstrelila raketo novega lunarnega programa Artemis. Gre za najmočnejšo raketo doslej, ki bo v okviru Artemisa v vesolje ponesla modul Orion, ki bo obkrožil Luno, v prihodnjih misijah pa bo ponesla tudi ljudi.
        KIJEV - Ukrajinska policija je sporočila, da so blizu nedavno osvobojenega ukrajinskega mesta Herson našli trupla 63 civilistov, na katerih so vidni znaki mučenja. Trupla tudi izkopavajo.
        BEOGRAD - Voditelji Srbije, Madžarske in Avstrije so podpisali memorandum o krepitvi sodelovanja v boju proti nezakonitim migracijam. Avstrijski kancler Karl Nehammer je dejal, da so sporazum podpisali, ker je azilni sistem EU neučinkovit.
        MOSKVA - Rusko gospodarstvo je skoraj devet mesecev po začetku ruske invazije na Ukrajino zdrsnilo v recesijo. Bruto domači proizvod se je v tretjem četrtletju skrčil za štiri odstotke, je sporočil ruski statistični urad Rosstat.
        PARIZ - Še en nekdanji francoski nadškof, Jean-Pierre Grallet, je priznal "neprimerna dejanja" z mlado odraslo žensko pred več desetletji. Gre za novo razkritje v nizu spolnih škandalov, ki pretresajo francosko rimskokatoliško cerkev.

ČETRTEK, 17. novembra
        AMSTERDAM - Nizozemsko sodišče je tri obtožene sestrelitve malezijskega potniškega letala nad Ukrajino leta 2014 spoznalo za krive umora 298 ljudi in jih obsodilo na dosmrtni zapor. Četrtega je oprostilo. Sodišče je sodbo izreklo v odsotnosti obdolžencev.
        WASHINGTON - Republikanci v ameriškem kongresu so naznanili preiskavo predsednika ZDA Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja zaradi domnevnih kršitev zakonov, korupcije in zlorabe pooblastil.
        ISTANBUL/KIJEV - Predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN so dosegli dogovor o podaljšanju sporazuma, ki omogoča izvoz žita iz Ukrajine preko Črnega morja. Sporazum, ki bi se sicer iztekel 19. 11., so podaljšali za 120 dni.
        LONDON - Britanski finančni minister Jeremy Hunt je ob predstavitvi proračunskega načrta, ki vključuje za 55 milijard funtov zvišanja davkov in znižanja izdatkov, opozoril, da je Velika Britanija v recesiji.
        RIM - Italijanska škofovska konferenca je objavila poročilo, iz katerega izhaja, da je v letih 2020 in 2021 prejela prijave proti 68 osebam zaradi domnevnih spolnih zlorab. Domnevnih žrtev je 89, med njimi 61 v starosti od deset do 18 let.
        BANGKOK - Na prvem srečanju v živo sta se sešla japonski premier Fumio Kishida in kitajski voditelj Xi Jinping. Kishida je pri tem Xiju izrazil zaskrbljenost glede vprašanj regionalne varnosti.
        RIM - Sodišče je nekdanjega italijanskega premierja in vodjo desnosredinske stranke Naprej Italija Silvia Berlusconija oprostilo obtožb v korupcijskem primeru t. i. bunga bunga zabav.
        BRUSELJ - Zaradi okužb z bakterijami, odpornimi na antibiotike, vsako leto v članicah EU, na Islandiji in Norveškem umre več kot 35.000 ljudi, je sporočil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni.
        GAZA - V požaru, ki je izbruhnil v hiši v begunskem taborišču Džabalija na severu območja Gaze, je umrlo najmanj 22 ljudi, je sporočil vodja ene tamkajšnjih bolnišnic. Vzrok požara zaenkrat ni znan.

snk/mc/jav/lkr/msc/rp/zc/blm/mrn/akt/tib/sg/rpe/rbi/np/sk/las/vb/spo/vr/vr
© STA, 2022