Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 9. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Glede na doslej znane izide ameriških vmesnih volitev je jasno, da še nekaj časa ne bo znano, kdo bo nadziral večino v zveznem kongresu. Edini odmeven odvzem senatnega sedeža je za zdaj uspel demokratom v Pensilvaniji, kjer je John Fetterman premagal televizijskega zdravnika Mehmeta Oza. Še neodločene ostajajo odločilne senatne tekme v Wisconsinu, Nevadi, Arizoni ter v Georgii, kjer bo najverjetneje potreben drugi krog v začetku decembra. So pa bila že znana

PARIZ/RIM - Med Francijo in Italija se je vnel diplomatski spor glede tega, katera država bi morala sprejeti 234 migrantov na krovu ladje Ocean Viking, ki ji oblasti niso dovolile vplutja v pristanišče na Siciliji. Italijanska premierka Giorgia Meloni je pozdravila pripravljenost Francije, da sprejme ladjo, čeprav ta tega uradno ni potrdila. Francoske oblasti pa so pozvale Italijo, naj odigra svojo vlogo in spoštuje evropske zaveze.

RIMINI - Osrednjo Italijo je malo po sedmi uri stresel močan potres z magnitudo 5,6 s središčem v morju, 64 kilometrov vzhodno od Riminija, na globini deset kilometrov. Najmočneje so se tla tresla v deželi Marke. Sledilo je še najmanj 20 popotresnih sunkov. Ljudje so se v paniki marsikje zatekli na ulice, o večji škodi pa zaenkrat ni poročil. Šole so ponekod zaprte, železniški promet pa na območju Ancone ustavljen.

LONDON - Visoki član britanske vlade Gavin Williamson je pozno v torek zaradi obtožb o pošiljanju grozilnih sporočil poslancem in nekdanjim sodelavcem odstopil s položaja. V teku je preiskava, 46-letni Williamson, ki je bil v preteklosti že dvakrat razrešen s položaja, pa očitke o ustrahovanju zavrača.

PJONGJANG - Severna Koreja je po navedbah južnokorejske vojske ponovno izstrelila najmanj eno balistično raketo, ki je poletela proti Japonskemu morju. Izstrelitev so kasneje potrdile tudi japonske oblasti. Pjongjang je pred tem v ponedeljek obljubil, da bo njegov odgovor na nedavne skupne vojaške vaje zračnih sil ZDA in Južne Koreje trajen, odločen in prepričljiv.

PODGORICA - Okoli 15.000 ljudi je v torek zvečer na protivladnem protestu pred parlamentom v črnogorski prestolnici Podgorica zahtevalo umik sprememb zakona o predsedniku Črne gore, dogovor o izboru ustavnih sodnikov ter razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

WASHINGTON - Najbogatejši človek na svetu Elon Musk je prodal za skoraj štiri milijarde dolarjev delnic v proizvajalcu električnih avtomobilov Tesla, je razvidno iz podatkov Komisije za borzo in vrednostne papirje (SEC). Musk potrebuje sredstva za poplačilo 44 milijard dolarjev vrednega nakupa družbenega omrežja Twitter.

BRUSELJ - Svet EU in Evropski parlament sta v okviru podnebnega svežnja Pripravljeni na 55 dosegla okvirni politični dogovor o spremembah uredbe za delitev bremen (ESR), ki prinaša ambicioznejše cilje zmanjšanja emisij v sektorjih, ki niso pokriti s sistemom trgovanja z emisijami (ETS). Države članice naj bi jih glede na leto 2005 oklestile za 40 odstotkov.

SYDNEY - Hekerji so po vdoru v podatkovno bazo avstralske zdravstvene zavarovalnice Medibank na temnemu spletu začeli objavljati občutljive podatke njenih skoraj deset milijonov strank, med katerimi je tudi predsednik vlade Anthony Albanese. Pred tem so poskušali izsiljevati zavarovalnico, a ta odkupnine ni želela plačati.

MOSKVA - Rezultati vmesnih volitev ne bodo imeli bistvenega vpliva na odnose z ZDA, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Odnose med Rusijo in ZDA je ocenil kot slabe, pri čemer meni, da bodo takšni do nadaljnjega tudi ostali.

BURSA - V požaru v stanovanju v turški pokrajini Bursa je pozno v torek umrlo devet sirskih državljanov, med njimi 31-letna ženska in osem otrok, starih od enega do 12 let, je sporočil guverner pokrajine Yakup Canbolat. Požar je po navedbah oblasti verjetno povzročila grelna naprava v stanovanju.

KATMANDU - Nepal je ponoči stresel močan potres, v katerem je umrlo najmanj šest ljudi, so sporočile tamkajšnje oblasti. Med mrtvimi so bili tudi trije otroci, stari od 8 do 14 let, ranjenih je bilo še najmanj šest ljudi. V potresu z magnitudo 6,6, ki je prizadel osrednji in zahodni del države, je bilo po navedbah lokalnih oblasti uničenih približno deset hiš.

CAPE CANAVERAL - Potem ko je ameriška vesoljska agencija Nasa zaradi uhajanja goriva septembra opustila drugi poskus izstrelitve rakete novega lunarnega programa Artemis, so iz agencije sporočili, da bodo izstrelitev zaradi vremenskih razmer ponovno preložili. Namesto 14. novembra jo bodo tako predvidoma izvedli dva, v skrajnem primeru pa pet dni kasneje.

PEKING - Letna rast cen na ravni proizvajalcev je na Kitajskem oktobra upadla prvič v skoraj dveh letih, je danes objavil kitajski statistični urad. Kitajsko gospodarstvo bremenijo strogi ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, saj Kitajska vztraja pri ničelni toleranci do covida-19.

spo/spo
© STA, 2022