Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 8. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

KRŠKO - Nuklearno elektrarno Krško so po nekaj več kot enomesečnem remontu v ponedeljek zvečer vnovič pognali in priključili na elektroenergetski sistem. Po preverjanjih na nizki moči bodo njeno moč postopno zviševali. Prihodnji remont krško nuklearko po novem 18-mesečnem gorivnem ciklu čaka spomladi 2024.

KRANJ - Pogodba o triletni dobavi plina med veletrgovcem s plinom Geoplin in alžirskim energetskim velikanom v državni lasti Sonatrach bo po navedbah premierja Roberta Goloba podpisana prihodnji teden ob obisku ministra za infrastrukturo Bojana Kumra in ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon v Alžiriji. Pogodba je v celoti usklajena in parafirana, je dodal.

LJUBLJANA - Vlada bo prihodnji teden potrdila nove ukrepe in usmeritve za pomoč gospodarstvu pri soočanju z energetsko krizo. Prinesli bodo ustrezno raven cen plina in elektrike za podjetja, obenem pa subvencije gospodarskim subjektom iz javnih sredstev. Ukrepi bodo začeli veljati 1. januarja, je v pogovoru za STA povedal premier Golob.

LJUBLJANA - Odločitev Avstrije o vnovičnem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo do maja prihodnje leto je po navedbah zunanjega ministrstva neutemeljena, saj Dunaj za to ni dokazal obstoja nove varnostne grožnje. Slovenija pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji s Slovenijo ukinila.

LJUBLJANA - Zavod RS za zaposlovanje po sedmih letih zaključuje projekt Krepitev svetovalnega dela z mladimi. Evalvacija je pokazala, da so se sodelujoči večinoma zaposlili hitreje, a tudi, da mladi na trg dela pogosto prihajajo brez ustreznih kompetenc, za kar da je kriv izobraževalni sistem.

LJUBLJANA - V ponedeljek so ob 897 testih PCR in 5637 hitrih testih potrdili 1153 okužb s koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 61 bolnikov, na intenzivni negi pa 14. Umrle so tri osebe s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri Unicefu Slovenija je zadnja tri leta v občinah po Sloveniji vodil in izvajal pobudo dojenju prijazno mesto, ki si prizadeva za vzpostavitev dojenju prijaznega okolja v občinah. Prvi občini, ki sta prejeli naziv Dojenju prijazno mesto, sta Slovenj Gradec in Mislinja.

LJUBLJANA - V Združenju gluhoslepih Dlan so poudarili, da je nujno treba spremeniti definicijo gluhoslepote v Sloveniji, saj se bodo lahko le tako vključili v družbo. Državni svetnik Danijel Kastelic je zagotovil, da je vlada obljubila spremembo zakonodaje, prav tako se zanjo zavzema državni svet.

LJUBLJANA - Predstavniki društev, ki združujejo ustvarjalce v kulturi, so opozorili na po njihovem mnenju sporno delovanje državne volilne komisije. Ta je izločila večino elektorjev iz društev kot interesnih organizacij za bližajoče volitve v državni svet, ker zahteva dokazilo, da se poklicno ukvarjajo z umetnostjo.

LJUBLJANA - Direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman je na premierja Roberta Goloba naslovil pismo, v katerem je kritičen do ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve oz. njegove združitve z muzejem novejše zgodovine. Zastavil mu je tudi več vprašanj, med drugim, kdaj bodo predstavili strokovne analize in kako bo organizirana nova ustanova.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Pred drugim krogom predsedniških volitev bo do četrtka vsak dan med 7. in 19. uro potekalo predčasno glasovanje. Volivci, ki se glasovanja v nedeljo ne bodo mogli udeležiti, bodo tako lahko svoj glas za enega izmed predsedniških kandidatov, ki jima je uspel preboj v drugi krog, oddali v naslednjih dneh.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da bomo v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev dobili predsednico. Tudi sam podpira kandidatko Natašo Pirc Musar. Prepričan je tudi, da bo vse tri referendume dobila vlada, sam pa bo glasoval trikrat za, je povedal na novinarski konferenci.

LJUBLJANA - Predsedniška kandidata Nataša Pirc Musar in Anže Logar imata nekoliko različne poglede na soočanje države z različnimi krizami, sta bila pa oba kritična do nekaterih ukrepov, sprejetih v epidemiji covida-19. Več je treba narediti tudi v boju z draginjo in revščino, menita. Strinjata se, da potrebujemo korenito pokojninsko in zdravstveno reformo.

bdo/mrn/jes/tzu/ej/rbo/blm/bg
© STA, 2022