Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 8. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

PTUJ - Kandidati za župana Mestne občine Ptuj so v soočenju za STA v ospredje postavili prometno razbremenitev mesta in posodobitev vodovodnega sistema. Andrej Čuš (skupina volivcev) med prioritete uvršča tudi obnovo ostale gospodarsko-komunalne infrastrukture in iskanje rešitev za arheološko razstavišče. Dosedanja županja Nuška Gajšek (SD) bi nadaljevala investicije v vzgojno-izobraževalne objekte in urejanje komunalne in cestne infrastrukture ter se lotila reševanja stanovanjske problematike. Boštjan Koražija (Levica) med prve naloge uvršča ukrepe za pomoč občanom pri zniževanju stroškov ogrevanja in bivanja, izgradnjo obvoznice, rekonstrukcijo Ormoške ceste ter dokončanje urgentnega centra. Suzana Lara Krause (SLS) bi uredila avtobusna postajališča, posodobila vodovodni sistem in poiskala lokacijo za toplarno. Robert Križanič (Resni.ca) bi razvijal globalno znamko turistične destinacije ter uredil stanovanjsko problematiko. Andrej Lacko (SNS) predlaga ureditev neprofitnih stanovanj za mlade tudi v neizkoriščenih podstrešjih ter oddajo občinskih poslovnih prostorov s turizmom povezanim ponudnikom za simbolično najemnino. Franjo Rozman (SDS) bi ugotovil najbolj nevarne točke v prometu, ki jih namerava odpraviti že v prvem letu mandata, za oživitev mestnega jedra pa bi akcijo #pridi v mesto nadgradil z akcijo #nakupuj v mestu. Štefan Petek (Gibanje Svoboda) bi ustvarjalcem, obrtnikom in stanovalcem v starem mestnem jedru ponudil dostopne pogoje, da bi mu lahko dali vsebino in življenje.

MURSKA SOBOTA - Kandidatka in trije kandidati za župana mestne občine Murska Sobota so se v soočenju STA strinjali, da mora biti največja občina v Pomurju povezovalec regijskih interesov. Damjan Anželj (SD) bi se kot župan lotil izzivov draginjske krize in več skrbi namenil sobivanju v občini, starejših, ranljivih in mladih, ter medgeneracijskemu sodelovanju. Blanka Denko Čeh (Akacije) bi dala prednost zdravju in odnosom med ljudmi, podprla pa dobro gospodarstvo. Mitja Horvat (Gibanje Svoboda) bi večji poudarek dal gospodarskem razvoju, kar je povezano tudi z infrastrukturo, saj so po njegovem dobro plačana delovna mesta eden od temeljev za boljše življenje. Andrej Mešič (SDS) med prve naloge postavlja reševanje energetske krize, skrb za priseljevanje mladega strokovnega kadra in stanovanj za mlade, prisluhnil bi tudi storitvenim dejavnostim v mestu.

VELENJE - Vodstvo Zdravstvenega doma Velenje je predstavilo delo v zavodu, pri tem pa skušalo odgovoriti tudi na izjave nekaterih kandidatov za župana velenjske občine glede vodenja zavoda in domnevne nedostopnosti za bolnike. Direktor ZD Janko Šteharnik je spomnil, da so že doslej na različne načine izboljševali dostopnost zdravstvenega doma za paciente, a dejal, da idealne rešitve pri tem ni. Da bi še povečali dostopnost zdravstvenega doma, bodo predvidoma v decembru dodatno zaposlili šest zdravstvenih administratorjev. Na očitke nekaterih županskih kandidatov pa je odgovoril, da vloga direktorja ni biti všečen javnosti, temveč zagotoviti, da bodo pogodbeni progami z zdravstveno zavarovalnico izpolnjeni in da bodo pogoji za delo zdravstveni delavcev optimalni. Šteharnik je sicer izpostavil preobremenjenost zdravnikov in opozoril tudi na žaljiv odnos nekaterih bolnikov.

CELJE - Okoljski minister Uroš Brežan se je v ponedeljek na delovnem obisku v Celju sestal s kandidatom Gibanja Svoboda za celjskega župana Urošem Lesjakom in poslancem v DZ Miho Lamutom ter se seznanil z nekaterimi za Celje pomembnimi okoljskimi projekti. Med drugim so govorili o sanaciji nezakonitega odlagališča Bukovžlak, onesnažene zemljine pri celjskih vrtcih, pripravi občinskega prostorskega načrta, sanaciji starih okoljskih bremen in o izvedbi protipoplavnih ukrepov.

ŠOŠTANJ - V Šoštanju so se predstavili kandidati SDS za občinski svet in kandidat za župana Franc Rosec, ki je trenutno poslanec v DZ. Kot je dejal ob predstaviti, v tekmo ne vstopa s paradigmo zmage za vsako ceno ali zaradi osebnih interesov, temveč premišljeno, z vzpodbudo vodstva stranke in predvsem aktualnega župana Darka Meniha, ki po 16 letih prepušča vodenje šoštanjske občine novemu županu. Rosca podpira širša lokalna skupnost, ki pričakuje kontinuiteto dosedanjega dobro opravljenega dela šoštanjskega občinskega sveta na čelu z županom, obenem pa se nadeja novih in svežih idej za razvijanje potenciala obsežnih možnosti, ki jih ponuja mesto Šoštanj.

MEŽICA - Župan Občine Mežica Dušan Krebel, ki to občino vodi od leta 2006, v predstavitvi vnovične županske kandidature poudarja aktivno delovanje na vseh področjih tudi v prihodnje. Kot je povedal za STA, bo med drugim večji poudarek namenil projektom na različnih področjih za mlade, ob že sicer močnemu gospodarstvu v občini poudarja tudi pomen turizma in čezmejnega povezovanja. Pred štirimi leti je bil edini županski kandidat, tokrat so njegovi protikandidat Irena Pirtovšek Mazej, Franjo Hercog in Mark Maze. Vsi štirje kandidirajo s podpisi volivcev.

np/lpc/vpu/np
© STA, 2022