Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 7. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

ŠARM EL ŠEJK - Na podnebni konferenci COP27, ki jo gosti Šarm el Šejk, se zbirajo svetovni voditelji. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres jih je opozoril, a imajo na izbiro sodelovanje ali skupinski samomor. Kot je poudaril, se človeštvo katastrofi izogne le s sodelovanjem v boju proti podnebni krizi. Slovenijo bo na političnem vrhu zastopal predsednik Borut Pahor. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, bo v nagovoru na panelu voditeljev potrdil slovenske zaveze glede omejevanja segrevanja ozračja ter razvojne in humanitarne pomoči najbolj ranljivim po svetu, sodeloval je tudi na okrogli mizi na temo prehranske varnosti, na kateri bo opozoril na povezanost prehranske varnosti z varovanjem okolja in biotske raznolikosti, ter na okrogli mizi o izobraževanju za podnebne spremembe.

LJUBLJANA - Cene 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocest se bodo opolnoči zvišale, cene dizelskega goriva pa znižale. Bencin se bo podražil za 5,2 centa na 1,482 evra, dizel pa pocenil za 5,7 centa na 1,718 evra za liter. Kurilno olje bo cenejše za 5,8 centa, cena bo 1,401 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo predlog novele zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom med Divačo in Koprom. Predviden je umik možnosti sodelovanja zalednih držav iz projekta in omogočanje gradnje dodatnega tira ob novi progi, so sporočili z ministrstva.

LJUBLJANA - Realizacija letošnjega proračuna do oktobra potrjuje oceno fiskalnega sveta, da z rebalansom niso bile ustrezno prilagojene nerealistično visoke redne pravice porabe, določene v oktobra lani sprejem proračunu. "Realizacija dodatno potrjuje oceno, da je sprejeti rebalans nerealističen," so zapisali v fiskalnem svetu.

LJUBLJANA - Odločitev ministrstva za kulturo o združitvi Muzeja slovenskega osamosvojitve in Muzeja za novejšo zgodovino v nov javni zavod še naprej buri duhove. V opozicijski NSi tako napovedujejo, da bodo, če bo takšna odločitev obveljala, vložili interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko.

LJUBLJANA - Ministrstvo za delo je pripravilo dogodek z naslovom Več enakosti za boljši jutri, na katerem so nevladne organizacije predstavile dejavnosti in rezultate projektov s področja enakosti spolov. Predstavljeni rezultati pomembno prispevajo k oblikovanju politik na tem področju, so poudarili organizatorji. Državni sekretar na ministrstvu Simon Maljevac je poudaril pomen predstavljenih projektov, ki po njegovih besedah dragoceno prispevajo k opolnomočenju žensk in ranljivih skupin in zmanjševanju nasilja. Hkrati imajo pomembno vlogo tudi pri izobraževanju, ozaveščanju in razbijanju stereotipov.

LJUBLJANA - Država je naposled začela izplačevanje covidnih dodatkov za dijake in študente prostovoljce, ki so med epidemijo covida-19 delali v javnih zavodih, je na izjavi za medije povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved. Do zamika je prišlo, ker so si v zavodih zakon tolmačili po svoje, izpostavljena sta bila oba klinična centra.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je srečala s posebnim odposlancem predsednika Južne Koreje Parkom Byeong-seugom, s katerim se je v luči skorajšnje 30-letnice vzpostavitve diplomatskih odnosov pogovarjala o možnostih krepitve dvostranskega sodelovanja med državama. Poleg tega je beseda tekla tudi o sodelovanju v okviru mednarodnih organizacij in varnostnih razmerah v regijah obeh držav. Med področji možne krepitve investicij je Fajon posebej izpostavila Luko Koper, avtomobilsko, strojno in kovinsko industrijo, kot tudi področje turizma, logistike ter umetne inteligence.

LJUBLJANA - V nedeljo so ob 416 PCR-testih in 1304 hitrih antigenskih testih potrdili 254 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 69 bolnikov, na intenzivni terapiji pa 15. V nedeljo je umrlo pet bolnikov s potrjeno okužbo. Po oceni NIJZ je bilo v nedeljo v državi 11.960 aktivnih primerov okužb, kar je 180 manj kot dan prej.

LJUBLJANA - V preteklem tednu sta se na slovenskih cestah zgodili dve smrtni prometni nesreči, v katerih sta umrla dva človeka. Letos so slovenske ceste terjale 82 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lanskega leta pa 103 smrtnih žrtev, so danes sporočili z Generalne policijske uprave.

LJUBLJANA - Jermanovo nagrado, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) podeljuje za posebno uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino, je za leto 2022 prejela prevajalka Anja Naglič. Nagrajena je za prevod zbirke esejev Ornament množice Siegfrieda Kracauerja.

LJUBLJANA - V ljubljanski knjigarni Konzorcij so odprli že 36. prodajno razstavo Frankfurt po Frankfurtu. Na njej bo do sobote na ogled približno 4500 naslovov najboljših tujih knjig preteklega leta z različnih strokovnih področij in v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev lahko volivci, ki jim je bila nepredvideno odvzeta prostost, so bili sprejeti v bolnišnico ali institucionalno varstvo, okrajni volilni komisiji še danes sporočijo, da želijo glasovati po pošti. Enako velja tudi za volivce, ki jim je odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom.

LJUBLJANA - Predsedniška kandidata Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta na soočenju stališč za STA soglasno obsodila sovražni govor in nedavne primere fizičnega nasilja. Izpostavljata pomen spoštovanja ustavno zagotovljenih pravic in ustavnega sodišča, ki mora biti strokovno. Ob vprašanju instituta opravičila predsednika Pirc Musarjeva razmišlja o spravi, Logar pa o krivicah na sodiščih.

jb/zc/uk/bdo/jes
© STA, 2022