Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 7. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - V zeleni stranki Vesna se na lokalne volitve podajajo s šestimi kandidati za župane, lastno kandidatno listo za mestni oziroma občinski svet pa imajo v 12 občinah. Pričakujejo, da bo na lokalnih volitvah izvoljen vsaj kakšen njihov kandidat za župana ter vsaj nekaj kandidatov v občinske svete, je na novinarski konferenci dejala sopredsednica stranke Urša Zgojznik. Stranka bo imela lastne kandidate za župane in županje v občinah Kobilje, Ljubljana, Mokronog - Trebelno, Moravske Toplice, Turnišče in Vrhnika. V Ljubljani za županjo kandidira Jasminka Dedić.

MARIBOR - Kandidat Stranke mladih - Zeleni Evrope za župana Mestne občine Maribor Igor Jurišič obljublja Mariborčanom sprejem za mesto primernejšega občinskega prostorskega načrta, ki bo med drugim dal poseben poudarek zelenim površinam. Prav tako se bo po napovedih dejavno lotil reševanja podfinanciranja občine, če ne bo šlo drugače, po sodni poti. Jurišič je za mariborskega župana kandidiral že leta 2018, tokrat se bo na volitvah za položaj mariborskega župana skupno potegovalo 15 kandidatov.

CELJE - Kandidati za celjskega župana ocenjujejo, da bi mlade v mestu lahko obdržali in pritegnili z izgradnjo varčnih vrstnih hiš. Da bi Celjanom omogočili tudi zdravo življenjsko sredino s kakovostnim zrakom, napovedujejo okoljsko sanacijo kotline. Poleg tega bi med drugim Primož Brvar pospešil aktivnosti za izgradnjo vzhodne obvoznice, Matija Kovač bi prenovil stanovanjski fond, Uroš Lesjak napoveduje pripravo energetske strategije mesta, Sandi Sendelbah bi uvedel participativni proračun, Bojan Šrot pa bi še naprej s proračunskimi sredstvi spodbujal gradnjo javnih najemnih stanovanj.

SLOVENJ GRADEC - Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, ki je edini županski kandidat za nov mandat v tej občini, se bo takoj po volitvah s sodelavci lotil prihodnjega proračuna, sicer pa trenutno pripravljajo analizo prostora, ki bo podlaga za pripravo novega občinskega prostorskega načrta. Mladi bodo po njegovem imeli v prihodnje možnost zaposlitve v podjetniškem inkubatorju, kjer urejajo dodatne prostore, in v novi poslovni coni v Pamečah.

SLOVENSKE KONJICE - Občani Slovenskih Konjic bodo tokrat župana dobili že v prvem krogu, saj bodo za razliko od preteklih lokalnih volitev lahko izbirali le med dvema kandidatoma. Aktualnega župana Darka Ratajca, sicer kandidata SD, so podprle tudi ostale levosredinske stranke, njegovega izzivalca Jureta Levarta, kandidata NSi, pa stranke desnega političnega spektra.

ŠENTJERNEJ - V Šentjerneju so predstavili svetniške kandidate in program Liste za celostni razvoj, katere nosilec je zdajšnji župan in županski kandidat Jože Simončič. Zagotavljati želijo stabilnost, strokovnost in pregledno delo v občinskem svetu. Glavne točke njihovega programa so infrastruktura, gospodarstvo, ceste, oskrba z vodo, šolstvo, šport, kultura, otroško varstvo, skrb za starejše, varovanje okolja in prilagajanje podnebnim spremembam, je Simončič navedel za STA.

IDRIJA - Na novinarski konferenci območne organizacije SD Idrija-Cerkno so predstavili program na lokalnih volitvah. Kandidat SD za župana Občine Idrija je zdajšnji podžupan Branko Lapajne, nosilec liste SD za občinski svet je Bojan Režun.

vpu/rbo/mo
© STA, 2022