Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PEKING - Nemški kancler Olaf Scholz se je srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, ki je dejal, da obisk krepi praktično sodelovanje Kitajske in Nemčije. Scholz pa je poudaril, da želi še naprej razvijati gospodarsko sodelovanje s Kitajsko kljub različnim pogledom. Xija je tudi pozval, naj uporabi svoj vpliv in pritisne na Moskvo, da se vojna v Ukrajini čim prej konča.

KIJEV - Zaradi ruskih napadov na energetsko infrastrukturo je po vsej Ukrajini brez električne energije približno 4,5 milijona ljudi, je v četrtek zvečer opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Rusijo obsodil energetskega terorizma. Po njegovih besedah to, da se Rusija zateka k energetskemu terorizmu, kaže na njeno šibkost. Ukrajine ne morejo premagati na bojišču, zato poskušajo ljudi zlomiti na ta način, je dejal Zelenski.

MÜNSTER - Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je ob robu srečanja zunanjih ministrov skupine G7 v Münstru pozval Iran, naj preneha z dobavo orožja Rusiji. Čeprav Teheran zatrjuje, da tega ne počne, pa Borrell poudarja, da so ukrajinske oblasti že predložile dokaze o ruski uporabi brezpilotnih letal iranske izdelave.

SAN FRANCISCO - Zaposleni v podjetju Twitter, ki ga je minuli teden prevzel ameriški milijarder Elon Musk, naj bi danes po elektronski pošti prejeli obvestilo o svoji usodi pri podjetju. Po poročanju ameriških medijev naj bi na Twitterju danes odpustili okoli 3700 zaposlenih. Podjetje je potezo v elektronskem sporočilu, v katerem je napovedalo načrtovano zmanjšanje števila zaposlenih, utemeljilo z besedami, da je ta žal nujna za zagotovitev uspeha podjetja v prihodnje.

LONDON/TIRANA - Albanski premier Edi Rama je Veliko Britanijo obtožil, da z iskanjem grešnih kozlov opravičuje svojo neuspešno politiko na področju migracij. S tem se je odzval na navedbe britanske notranje ministrice Suelle Braverman o invaziji migrantov na Otok, pri čemer je ta posebej izpostavila albanske migrante, katerih število je letos strmo naraslo.

SANTA FE - Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek začel tridnevno predvolilno turnejo v štirih zveznih državah - Novi Mehiki, Kaliforniji, Illinoisu in Pensilvaniji. S tem želi pomagati demokratskim kandidatom na volitvah sredi predsedniškega mandata, ki bodo prihodnji torek. V Novi Mehiki je volivce pozval, naj zavrnejo nepremišljene in neodgovorne republikanske kandidate in med drugim ponovno izvolijo demokratsko guvernerko Michelle Lujan Grisham.

WASHINGTON - Bivši ameriški predsednik Donald Trump je znova namignil, da bi se lahko na volitvah leta 2024 ponovno potegoval za položaj predsednika ZDA. "Da bo naša država uspešna, varna in slavna, bom to zelo, zelo, zelo verjetno storil še enkrat leta 2024," je dejal v četrtek zvečer na republikanskem volilnem zborovanju v Sioux Cityju v zvezni državi Iowa.

WASHINGTON - David DePape, ki je minuli teden napadel moža predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Paula Pelosija, je kanadski državljan, ki biva v ZDA nezakonito, je potrdilo ameriško ministrstvo za domovinsko varnost. To pomeni, da ga bodo po odsluženi kazni izgnali v Kanado. DePape se sooča z zvezno in državno obtožnico, med drugim zaradi poskusa umora, ugrabitve, vloma ter napada na sorodnika državne uradnice. Grozi mu več deset let zapora.

PJONGJANG/SEUL - Južna Koreja je, potem ko je v zračnem prostoru nad Severno Korejo zaznala mobilizacijo okoli 180 bojnih letal, aktivirala 80 svojih letal, medtem ko je še okoli 240 letal, ki sodelujejo v vojaških vajah z ZDA, v stanju pripravljenosti. Iz Seula so sporočili tudi, da je Pjongjang znova streljal na sporni morski meji med državama. Po njihovih navedbah je Severna Koreja v Japonsko morje pozno včeraj izstrelila približno 80 artilerijskih izstrelkov.

NEW YORK - Generalna skupščina ZN je v četrtek z veliko večino 185 glasov zahtevala, da ZDA odpravijo gospodarski embargo proti Kubi. Komunistična vlada Kube je to resolucijo predlagala vsako leto od leta 1992 in vsakič jo je potrdila velika večina držav članic ZN. Zadnja resolucija je bila sprejeta z dvema vzdržanima glasovoma, predstavnika ZDA in Izrael pa sta glasovala proti. Brazilija in Ukrajina se nista opredelili. Slovenija je skupaj s članicami EU glasovala za odpravo embarga.

BUENOS AIRES - V Argentini so bili štirje člani skrajno desničarske skupine Revolucion Federal obtoženi spodbujanja sovraštva, nestrpnosti in kolektivnega nasilja proti podpredsednici države Cristini Kirchner. Postopek poteka vzporedno s preiskavo poskusa atentata na podpredsednico, ko jo je 1. septembra pred njenim domom v Buenos Airesu iz neposredne bližine poskušal ustreliti Fernando Sabag Montiel, vendar mu je orožje zatajilo.

vb/vb
© STA, 2022