Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 3. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Z novembrom štiri banke - BKS bank, Delavska hranilnica, Nova KBM in SKB banka - nudijo posojila, za katera v okviru stanovanjske jamstvene sheme za mlade jamči država. Shema mladim do 38 let in mladim družinam ob prvem reševanju stanovanjskega problema pod določenimi pogoji daje poroštvo za najem posojila do 200.000 evrov in z ročnostjo do 30 let. Skupni znesek državne kvote v okviru jamstvene sheme znaša 300 milijonov evrov letno in se bo letno obnavljal v tej višini do konca leta 2032.

LJUBLJANA - Stalni posvetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku republike Borutu Pahorju je pred podnebno konferenco COP27 sprejel novo priporočilo, s katerim je podprl pozive mladih in se zavzel za nujno ukrepanje v boju s podnebnimi spremembami. Konference, ki jo bo od 6. do 18. novembra gostil egiptovski Šarm el Šejk, se bo udeležil tudi Pahor.

BERLIN - Predsednik republike Borut Pahor se udeležuje vrha Berlinskega procesa, kjer je med drugim izrazil zadovoljstvo, da je bilo doseženo soglasje o tem, da je širitev EU na regijo Zahodnega Balkana pomembno geopolitično vprašanje. Zahvalil se je nemškemu kanclerju Olafu Scholzu za obuditev te pobude. Opozoril pa je, da Berlinski proces ni nadomestilo za proces širitve EU, pač pa k njemu prispeva in ga spodbuja, so sporočili iz urada predsednika republike. Zahvalil se je tudi predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen za njeno razumevanje in ocenil, da je bila njena nedavna turneja po regiji zelo pomembna.

LJUBLJANA - V sredo so ob 925 PCR in 5960 hitrih testih potrdili 1469 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 hospitaliziranih skupno 64 bolnikov, od tega na intenzivni terapiji 13. Umrl je en bolnik s potrjeno okužbo.

BLED/BOHINJ - To jesen sta na Gorenjskem stekli dve večji investiciji v osnovno zdravstvo. Na Bledu se gradi nova ambulanta nujne medicinske pomoči in dve novi ordinaciji za otroke in šolsko mladino. V Bohinjski Bistrici pa bodo s prizidkom zagotovili večjo urgenco in izolacijo. Investiciji skupaj presegata 2,5 milijona evrov.

LJUBLJANA - Dars zaključuje s prenovo prvega sklopa malih počivališč na avtocestnem omrežju. Prvo prenovljeno počivališče je Studenec sever na primorski avtocesti med Postojno in Razdrtim proti Kopru. Pričakujejo, da bodo vsa preostala počivališča iz prvega sklopa odprta še v tem mesecu. Skupaj bo Dars na avtocestnem omrežju obnovil 12 malih počivališč, na katerih ni bencinskih servisov.

RIM - V Rimu so v sredo prisegli namestniki ministrov in državni sekretarji, med njimi na notranjem ministrstvu Nicola Molteni. 46-letni Molteni se je z manjšinami že ukvarjal v prvi vladi Giuseppeja Conteja. Tesen sodelavec vodje Lige Mattea Salvinija naj bi bil znova zadolžen za jezikovne manjšine, tudi za slovensko, danes poroča Primorski dnevnik. O tem bo sicer v prihodnjih dneh dokončno odločil notranji minister Matteo Piantedosi.

NOVA GORICA - V soboto ob 18. uri bo na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica zaživela krstna uprizoritev Neustrašne. Za oder prirejena serija stripovskih vinjet francoske avtorice Penelope Bagieu govori o ženskah, ki so si drznile biti drugačne, samosvoje in pogumne.

MILANO - Oblikovalka tekstilij in oblačil Andreja Kragelnik se je uvrstila med finaliste tedna nakita v Milanu (Milano Jewelry Week), ki velja za največjo tovrstno prireditev v tem delu Evrope. Na razstavi neodvisnih oblikovalcev The FaB by Artistar Jewels se je predstavila z dvema kosoma tekstilnega nakita iz svoje kolekcije Corall.

lte/lad/tzu/pse/moz
© STA, 2022