Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 3. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - Piratska stranka se letos prvič podaja tudi na lokalne volitve. Kandidat stranke za ljubljanskega župana Jasmin Feratović stavi na naslavljanje stanovanjske problematike v prestolnici, ureditev javnega prometa in širitev kolesarske infrastrukture. Kot poudarja, pa želijo v stranki občanom pokazati, da obstaja alternativa trenutni oblasti.

KRANJ - Kranjski župan Matjaž Rakovec je v predstavitvi vnovične kandidature za župana izpostavil že uresničene projekte in tiste, ki so še v načrtu. Dejal je, da so bili zelo uspešni in da sedaj potrebujejo potrditev drugega mandata, da projekte dokončajo. Dodal je, da je v zadnjih štirih letih občina izvedla za 70 milijonov evrov projektov, v pripravi pa je še vrsta novih. Hkrati je Rakovec, ki ima pet izzivalcev za župansko funkcijo, predstavil tudi program liste SD za mestni svet.

KRANJSKA GORA/GORJE/ŠKOFJA LOKA/TRŽIČ - Na Gorenjskem se na prihajajočih lokalnih volitvah zanimiv boj obeta v treh občinah, ki bodo zagotovo dobile novega župana, saj dosedanji ne kandidirajo. V Kranjski Gori se bo tako pomerilo kar osem kandidatov. V ostalih 15 občinah si novega mandata želijo aktualni župani. V Naklem, Preddvoru in Gorenji vasi - Poljane trenutni župani sploh nimajo konkurence. Ponekod pa se v boj za župansko funkcijo podajajo znani obrazi.

ZAGORJE OB SAVI - Aktualnega župana Občine Zagorje ob Savi Matjaža Švagana, ki je kandidat stranke Zagorje gre naprej in ki občino kot župan vodi od leta 1994, na tokratnih lokalnih volitvah izzivajo trije kandidati. To so Boštjan Ocepek, ki je kandidat stranke SLS, Til Šiles, ki je kandidat Levice, in kandidat stranke SD Željko Železnik.

ŽALEC - V Občini Žalec bo imel aktualni župan Janko Kos, ki ga kot kandidata za že njegov četrti mandat predlaga SD, imel tri izzivalce. Blaža Kolarja kot kandidata predlaga Gibanje Svoboda, Matjaža Krka, ki ga predlaga Damjan Doler in skupina volivcev za Listo za mesto in podeželje, ter Srečko Lednik iz SDS. V žalski občini je kandidature za občinski svet vložilo sedem list.

LAŠKO - Aktualni župan Laškega Franc Zdolšek, ki se kot kandidat SLS na letošnjih lokalnih volitvah poteguje za peti mandat, se bo tokrat soočil s štirimi protikandidati. Z Davorinom Cizejem, kandidatom Državljanskega gibanja Resni.ca, Marjanom Mačkoškom iz Gibanja Svoboda, Štefanijo Pavčnik iz SDS in Markom Šantejem z liste Mlada moč občine Laško.

MIRNA PEČ - Župansko kandidaturo je napovedal mirnopeški župan Andrej Kastelic. Občino Mirna Peč vodi od leta 2011, za svoj tretji polni mandat se poteguje s podpisi volivcev in podporo SDS, Gibanja Svoboda, SD in NSi. Rad bi dokončal že potrjene občinske projekte. Za vnovično kandidaturo ga je nagovorilo veliko občanov, hkrati želi še najprej sodelovati pri gospodarskem in splošnem razvoju te dolenjske občine, je pojasnil za STA.

MIRNA PEČ - Vnovično kandidaturo je napovedal tudi nekdanji župan Občine Mirna Peč Zvonko Lah, ki je to občino vodil med letoma 1999 in 2011. Je kandidat Zelenih Slovenije, sicer pa je tudi podpredsednik Zelenih Slovenije. Za kandidaturo se je odločil predvsem zaradi nagovarjanja občanov in ker v tej dolenjski občini ne gre vse tako, kot bi moralo iti, hkrati pa je premalo naložb za dobrobit občanov, je nekdanji poslanec SDS povedal za STA.

vpu/lpc/rbo/tzu/lte
© STA, 2022