Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 3. novembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je ob začetku vrha Berlinskega procesa izjavil, da države Zahodnega Balkana spadajo v svobodno in demokratično Evropo. Pozval je k okrepitvi prizadevanj za njihovo vključitev v EU ter poudaril, da stabilnosti regije ni mogoče obravnavati ločeno od preostale Evrope. Srbijo in Kosovo je pozval k normalizaciji odnosov. V ospredju vrha so vprašanja energetske varnosti, zelene agende in regionalnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu, predviden pa je tudi podpis več sporazumov.

BRUSELJ - Italijanska premierka Giorgia Meloni, ki je bila v preteklosti pogosto kritična do EU, je na prvem obisku v tujini po prevzemu položaja. Po napovedih se bo srečala s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Pred obiskom je na Twitterju sporočila, da se je pripravljena soočiti "s pomembnimi vprašanji, vključno s sedanjo energetsko krizo v Evropi in si skupaj prizadevati za pravočasno in učinkovito rešite". Glas Italije v Evropi bo močan, je zatrdila.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo v govoru o kongresnih in drugih volitvah sredi predsedniškega mandata, ki bodo prihodnji torek, dejal, da je na kocki ameriška demokracija. Američane je pozval, naj se postavijo proti lažem, nasilju in nevarnim privržencem nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Ti po Bidnovih besedah skušajo na prihajajočih volitvah storiti to, kar jim leta 2020 ni uspelo, namreč ukrasti volitve. Zdaj ni čas za pasivnost, ker je molk enak podpori skrajnežem, je opozoril Biden.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v sredo soglasno podaljšal mandat mirovne misije EU v Bosni in Hercegovini (Eufor) za še eno leto. Resolucijo o podaljšanju mandata je podprla tudi Rusija, vendar je ob tem izrazila zaskrbljenost zaradi letošnje po njihovi oceni neupravičene in nepojasnjene podvojitve števila pripadnikov misije. Sile Eufor-Althea od leta 2004 zagotavljajo izvajanje daytonskega sporazuma, s katerimi se je končala vojna v BiH. Misija bo v državi ostala vsaj do novembra 2023.

KIJEV/DONECK - Zaradi ruskega obstreljevanja je jedrska elektrarna v Zaporožju ponovno odklopljena iz električnega omrežja, je sporočil ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom. Po oceni operaterja ima nuklearka, ki je v ruskih rokah, vendar jo upravljajo ukrajinski delavci, goriva za delovanje generatorjev za 15 dni. Medtem je ukrajinska vojska poročala o intenzivnih spopadih na več območjih po vsej državi, predvsem v mestih Bahmut in Soledar na vzhodu Donbasa, kjer naj bi ukrajinske sile v enem dnevu odbile več deset ruskih napadov.

ANKARA - Po vrnitvi Rusije k dogovoru o izvozu žita iz Ukrajine je šest ladij, natovorjenih z žitom, izplulo iz ukrajinskih pristanišč, je dejal turški obrambni minister Hulusi Akar. Izrazil je upanje, da bo dogovor "odprl pot do prekinitve ognja in miru". Od uveljavitve dogovora v juliju je po njegovih besedah iz ukrajinskih pristanišč izplulo 426 ladij, ki so skupno izvozile 9,7 milijona ton žit.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v sredo zavrnil poskus Rusije za ustanovitev komisije za preiskavo njenih obtožb o vpletenosti ZDA v domnevni razvoj biološkega orožja v Ukrajini. Rusijo je pri glasovanju podprla le Kitajska, preostale stalne članice so glasovale proti, deset nestalnih članic pa se je glasovanja vzdržalo.

RIM - V palači Chigi so v sredo pred novo italijansko premierko Giorgio Meloni prisegli namestniki ministrov in državni podsekretarji. Meloni in njeni zavezniki imajo v vladi in parlamentu nekaj zelo spornih osebnosti, nekatere od njih niso nikoli skrivale svojih simpatij ali naklonjenosti fašističnemu režimu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med njimi sta predsednik senata Ignazio La Russa, zbiratelj doprsnih kipov diktatorja Benita Mussolinija, ter Claudio Durigon, ki je bil imenovan za podsekretarja na ministrstvu za delo.

SEUL - Severna Koreja je proti Japonskemu morju izstrelila še tri balistične rakete, med njimi tudi medcelinsko balistično raketo, je sporočila južnokorejska vojska. ZDA so izstrelitev že obsodile ter pozvale k uveljavitvi sankcij proti Pjongjangu zaradi kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN. Zaradi ene od raket so japonske oblasti pozvale prebivalce treh prefektur na severu države, naj se umaknejo na varno. Oblasti v Tokiu so sprva sporočile, da je raketa preletela ozemlje Japonske, vendar so kasneje to zanikale.

BRASILIA - Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je svoje podpornike, ki protestirajo zaradi njegovega poraza v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev, v sredo pozval, naj prenehajo z blokiranjem cest in protestirajo drugje. Vendar pa so demonstracije, ki potekajo drugod, na primer na trgih, dobrodošle, je dodal. Protestniki, ki so z zasedbo cest povzročili motnje po vsej državi, ob tem pozivajo k vojaškemu prevzemu oblasti.

BERLIN - Nemška skladišča plina so zapolnjena 99,19-odstotno, kažejo najnovejši podatki Evropskega združenja sistemskih operaterjev plinske infrastrukture. S tem so Nemci presegli zastavljen cilj, da bodo skladišča do 1. novembra 95-odstotno zapolnjena. Z zalogami plina v skladiščih želijo v Nemčiji ublažiti nihanja na plinskem trgu.

vb/vb
© STA, 2022