Pregled - svet, 31. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 31. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 31. oktobra.

BRASILIA - Na nedeljskih predsedniških volitvah v Braziliji je tesno zmagal nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. S 50,9 odstotka glasov je v drugem krogu premagal dosedanjega predsednika Jairja Bolsonara. V prvi izjavi je pozval k miru in enotnosti v državi. Dobil je že številne čestitke iz tujine. Bolsonaro poraza še ni priznal.

KIJEV - Rusija je na dan, ko je minilo že 250 dni od začetka ruskega napada, znova raketirala cilje v Ukrajini, eksplozije je bilo slišati tudi v Kijevu. Tarča je bila energetska infrastruktura. V Kijevu je okoli 350.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, 80 odstotkov prebivalcev mesta pa brez vode. Prizadetih je bilo tudi več drugih regij. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo napade.

KIJEV - Ukrajinska pristanišča je kljub odstopu Rusije od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita zapustilo več ladij z žitom. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem obljubil, da si bo njegova država še naprej prizadevala za izvoz žita, ruske oblasti pa so opozorile, da bi bilo nadaljnje izvajanje sporazuma brez sodelovanja Moskve nevarno.

LUXEMBOURG - Območje evra je po prvih ocenah evropskega statističnega urada Eurostat oktobra v medletni primerjavi zabeležilo 10,7-odstotno inflacijo, potem ko je ta septembra znašala 9,9 odstotka. Še naprej so jo spodbujale predvsem visoke cene energije.

LUXEMBOURG - Gospodarska rast je bila v tretjem letošnjem četrtletju v četrtletni primerjavi tako v območju evra kot EU po sezonsko prilagojenih podatkih 0,2-odstotna. V primerjavi z enakim lanskim četrtletjem je bila rast v evrskem območju 2,1-odstotna, v EU pa 2,4-odstotna, kažejo prvi podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

RIM - Italijanska vlada je sklenila, da se obveznost cepljenja proti covidu-19 za zdravstvene delavce, ki je prvotno veljala do konca leta, odpravi že z novembrom. V veljavi pa ostaja obvezna uporaba mask v bolnišnicah in domovih za ostarele. Zaradi zavračanja cepljenja je bilo suspendiranih 3394 zdravnikov, ki se bodo zdaj lahko vrnili na delovna mesta.

OSLO - Norveška bo 1. 11. povečala svojo stopnjo vojaške pripravljenosti, je sporočil predsednik vlade Jonas Gahr Store in hkrati poudaril, da trenutno ni neposredne grožnje, da bi Rusija želela Norveško ali katero koli drugo državo neposredno vključiti v vojno v Ukrajini. Povečana vojaška pripravljenost bo vključevala zlasti ukrepe, povezane z logistiko, komunikacijsko varnostjo in varnostjo vojaških objektov.

SOČI - Ruski predsednik Vladimir Putin je sprejel voditelja Armenije in Azerbajdžana na pogovorih o končanju nasilja med državama. Po navedbah Kremlja naj bi govorili o uresničevanju sporazumov, doseženih s pomočjo Rusije, ter dodatnih ukrepih za okrepitev stabilnosti in varnosti v regiji.

NEW DELHI - V nedeljskem zrušenju mostu v indijski zvezdi državi Gujarat je umrlo najmanj 132 ljudi, večinoma žensk in otrok. 230 metrov dolg viseči most je bil iz kolonialnega obdobja, pred nekaj dnevi pa so ga po prenovi znova odprli, a tehnični pregled še ni bil opravljen. Policija je v zvezi z nesrečo aretirala devet zaposlenih v podjetju za vzdrževanje mostu.

MANILA - Število smrtnih žrtev poplav in zemeljskih plazov, ki so prejšnji teden prizadeli jug Filipinov, je naraslo na 98. Še približno 60 ljudi pogrešajo, a reševalci opozarjajo, da so možnosti za njihovo preživetje sedaj skoraj nične.

SEUL - Dva dni po tragediji na praznovanju noči čarovnic, v katerem je v stampedu umrlo najmanj 154 ljudi, je južnokorejska vlada napovedala temeljito preiskavo nesreče. Vlada namerava družinam žrtev za pogrebne stroške zagotoviti do 10.500 evrov. Po podatkih notranjega ministrstva je v tragediji umrlo najmanj 154 ljudi, od tega 26 tujcev, še 149 pa je bilo ranjenih, od tega 30 huje.

LONDON - Londonska policija je aretirala šest ljudi, potem ko so podnebni aktivisti na protestu ob noči čarovnic z oranžno barvo polili štiri stavbe v britanski prestolnici. Odgovornost je prevzela aktivistična skupina Just Stop Oil, ki želi ustaviti nova iskanja črpališč nafte in plina v Severnem morju.

ŽENEVA - Globalni trg dela se je zaradi več sočasnih kriz znašel pod ogromnim pritiskom, opozarja Mednarodna organizacija dela (ILO). Začetno okrevanje po pandemiji se je skozi leto umirjalo, so zapisali v organizaciji, kjer ocenjujejo, da je bilo v tretjem četrtletju opravljenih 1,5 odstotka manj delovnih ur kot v enakem obdobju pred pandemijo.

MODENA - Italijanska policija je prekinila nezakonito rave zabavo v zapuščeni tovarni. Zabava ob noči čarovnic z do 3500 ljubitelji tehna je potekala od sobote, končala naj bi se v torek. Nezakonita rave zabava je že konec tedna povzročala nezadovoljstvo nove desne vlade v Rimu. Notranji minister Matteo Piantedosi je zato tudi ukazal posredovanje policije.

PEKING - Kitajska je izstrelila zadnjega od treh modulov, potrebnih za izgradnjo njene vesoljske postaje Tiangong, ki naj bi bila dokončana še letos. Tiangong bi tako kmalu lahko postala druga stalno naseljena vesoljska postaja v nizki zemeljski orbiti. Modul se bo zdaj povezal z glavnim delom postaje, ki ga je Kitajska v orbito izstrelila aprila lani.

sk/zc/rpe/lkr/ms/jes/spo/msc/sk
© STA, 2022