Pregled - šport, 31. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 31. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 31. oktobra.

LIVERPOOL - Slovenski telovadki, 21-letna Lucija Hribar in 16-letna Zala Trtnik, sta sinoči na 51. svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki v Liverpoolu v kvalifikacijah mnogoboja zaključili nastope. Hribarjeva je bila 36. z 49,899 točke, Trtnikova pa 56. z 48,299 točke.

TORONTO - Slovenska plavalka Tjaša Pintar je na tekmi svetovnega pokala v kratkih bazenih, ki je bila v kanadskem Torontu, zasedla 12. mesto v kvalifikacijah na 100 m prosto. Dan prej je bila na 100 m prosto 13., še dan prej pa je na 100 m mešano zasedla 15. mesto.

NOVA GORICA - Slovenska namiznoteniška igralca Peter Hribar in Sara Tokić sta uspešno preskočila prvo kvalifikacijsko oviro na domačem turnirju WTT Contender v Novi Gorici. V drugem krogu kvalifikacij bo igrala tudi Lea Pavlin, ki je bila v prvem krogu prosta.

NEW YORK - Poljakinja Iga Swiatek ostaja trdno zasidrana na vrhu teniške lestvice WTA pred Tunizijko Ons Jabeur in Američanko Jessico Pegula. Med najboljšo deseterico na novi lestvici ni bilo sprememb. Tamara Zidanšek je tokrat napredovala za dve mesti in je na 87. mestu prehitela Kajo Juvan, ki je ostala 88.

NEW YORK - Španec Carlos Alcaraz ostaja številka ena svetovnega tenisa. Na novi lestvici ATP Alcarazu sledi sloviti rojak Rafael Nadal, tretji je sedaj Danil Medvedjev. Rus, ki je v nedeljskem finalu na Dunaju ugnal Kanadčana Denisa Shapovalova, je na četrto mesto potisnil Norvežana Casperja Ruuda. Slovenci že nekaj časa niso del prve tristoterice najboljših teniških igralcev sveta. Na lestvici sicer še ostaja že teniško upokojeni Aljaž Bedene, ki je 340. igralec sveta in je napredoval za pet mest. Najboljši še dejavni slovenski tenisač je 18-letni Bor Artnak, ki je ostal na 792. mestu.

KIJEV - Ukrajinska nogometna zveza UAF Mednarodno nogometno zvezo Fifo poziva, naj Iran izloči s svetovnega prvenstva v Katarju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Največje nogometno tekmovanje na svetu se bo začelo 20. novembra. V izjavi za javnost so zapisali, da Iran sistematično krši človekove pravice v Iranu, kar krši načela in norme statuta Fife. Zato so Fifo pozvali, da razmisli o izključitvi iranske reprezentance s svetovnega prvenstva v nogometu 2022. Izjava ukrajinske nogometne zveze je obenem potrdila, da njen izvršni odbor želi, da Fifa Iran izključi tudi zaradi domnevne vpletenosti Irana v vojaško agresijo Rusije proti Ukrajini.

PARIZ - Francoski nogometni zvezdnik Paul Pogba bo zaradi težav s kolenom izpustil svetovno prvenstvo v Katarju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njegova agentka Rafaela Pimenta je v izjavi za javnost sporočila, da 29-letni vezist potrebuje več časa za okrevanje po operaciji kolena.

DALLAS - Luka Dončić je s 44 točkami vodil Dallas Mavericks do domače zmage s 114:105 proti Orlandu Magic v severnoameriški košarkarski ligi NBA. V 37 minutah je dodal tri skoke in pet podaj. Tim Hardaway Jr. je za gostitelje dodal 21 točk, v igro pa je vstopil s klopi Dallasa, ki je dosegel tretjo zmago na šesti tekmi sezone. Dončić je 30 ali več košev dosegel na vsaki od šestih tekem novega tekmovalnega obdobja, kar je nazadnje uspelo velikemu Michaelu Jordanu leta 1986.

alz/dru/zc/nem/jz/alz
© STA, 2022