Pregled - Slovenija, 30. 10. (nedelja)

Ljubljana, 30. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 30. oktobra.

ATENE/LJUBLJANA - Nad hotelom na grškem otoku Kreta se je ponoči s pobočja odlomila večja skala in ubila 47-letno slovensko državljanko. Skala je ob tem poškodovala njenega osemletnega sina, ki so ga zaradi poškodb hospitalizirali. Soprog umrle naj bi spal v drugi sobi in ni bil poškodovan. Slovensko veleposlaništvo v Grčiji je v stiku z njim in mu nudi ustrezno pomoč. Ob tragični nesreči so na zunanjem ministrstvu družini in svojcem izrekli iskreno sožalje.

SEUL/LJUBLJANA - Izrazom sožalja, ki se vrstijo ob tragediji na sobotnem festivalu v Seulu, v katerem je v stampedu umrlo najmanj 151 ljudi, sta se pridružila tudi slovenski premier Robert Golob in predsednik republike Borut Pahor. Na Twitterju se je odzvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo, ki je ob izrazu sožalja dodalo, da so "naše misli z Itaewonom, Seulom in Južno Korejo".

LJUBLJANA - Urine kazalce smo danes ob 3. uri premaknili za eno uro nazaj, s čimer smo prešli na zimski čas. Na poletni čas se bomo vrnili zadnjo nedeljo v marcu, če se do takrat ne bomo odločili, da bomo s premikanjem ure prenehali in ostali v zimskem času, ki je sicer naš standardni čas. V Sloveniji smo uro začeli premikati že leta 1983.

LJUBLJANA - V soboto so ob 344 PCR in 1770 hitrih testih potrdili 291 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 17.338 aktivnih primerov okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1060. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 824.

LJUBLJANA - Spremenjen odnos do covida-19 verjetno prispeva k temu, da zaskrbljenost zaradi novega koronavirusa, čeprav je število okužb v državi še vedno visoko, že nekaj mesecev upada, ugotavlja zadnja raziskave Mediane. Na drugi strani je zaskrbljenost zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic še vedno zelo visoka. V oktobru je bila zaradi tega zaskrbljena več kot polovica vprašanih. Čeprav je delež zaskrbljenih nekoliko nižji kot mesec poprej, se od začetka vojne ni spustil pod 50 odstotkov. Zaupanje v vlado, da bo sprejemala prave odločitve za našo državo, ostaja na podobnem nivoju kot septembra, in sicer je tega mnenja 42 odstotkov vprašanih.

LJUBLJANA - Na področju prevozov je pogosto govora o nemogočih pogojih dela voznikov, do nenavadnih dogodkov, vezanih na odmore in počitke, pa občasno prihaja tudi v avtobusnem prometu. V Arrivi in Nomagu zatrjujejo, da spoštujejo zakonodajo, dodajajo pa, da jih pesti pomanjkanje kadra. V pristojnem sindikatu so medtem prav te dni zahtevali dvig osnovnih plač.

LJUBLJANA - Konoplja je najbolj razširjena prepovedana droga v Sloveniji. Slovenski mladostniki pa se po njeni uporabi uvrščajo nad povprečje vrstnikov iz drugih držav, ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Ob tem opozarjajo, da na številne posledice, povezane z uporabo konoplje, opozarja vse več različnih raziskav. Po podatkih zadnje Nacionalne raziskave o tobaku, alkoholu in drugih drogah je razširjenost konoplje med odraslimi prebivalci Slovenije med letoma 2018 in 2021 narasla. Med mladostniki v starosti 15 let sicer ostaja stabilna, med tistimi v starosti 17 let pa beležimo zelo visoko razširjenost.

sag/sag
© STA, 2022