Pregled - šport, 30. 10. (nedelja)

Ljubljana, 30. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 30. oktobra.

LJUBLJANA - Nogometaši Olimpije so v 15. krogu Prve lige Telemach premagali Koper z 2:1 (2:1). Prvo- in drugouvrščena ekipa prvenstva sta v prvem polčasu prikazali odprto, priložnosti polno tekmo, pri čemer so bili učinkovitejši Ljubljančani. V drugem polčasu je izbrancem Alberta Riere uspelo zadržati prednost, tako da imajo zdaj na vrhu lestvice že enajst točk prednosti pred Koprom in Celjem ter kar že 19 pred branilcem naslova Mariborom.

BOLZANO - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 15. kroga lige ICEHL izgubili s Pustertalom z 2:4 (0:1, 1:2, 1:1). Doživeli so tretji poraz v nizu in drugega proti južnotirolski ekipi, čeprav so bili tokrat precej bližje uspehu kot pred tednom dni v Tivoliju. Naslednja postaja v ligi ICEHL bo za Ljubljančane Asiago, kjer bo tekma 1. novembra.

PERTH - Slovenski judoisti so v avstralskem Perthu na tekmovanju Oceania Open dosegli dve zmagi in dve drugi mesto. Ob odsotnosti velike večine najboljših judoistov in judoistk sta se zmag veselila Martin Hojak v kategoriji do 73 kg in Anka Pogačnik do 70 kg. Drugi mesti sta vknjižila Vito Dragič nad 100 kg in Metka Lobnik do 78 kg. Včeraj je Hojak kot prvi nosilec med 14 borci v finalu ugnal Francoza Benjamina Axusa. V konkurenci devetih tekmovalk je danes ponoči slavila Anka Pogačnik. Tridesetletnica je v finalu ugnala domačinko Aoife Coughlan, 17. na lestvici IJF.

PARIZ - Slovenska kolesarska zvezdnika Tadej Pogačar in Primož Roglič sta med 12 kandidati za naziv naj kolesarja leta 2022, poroča spletni portal VeloNews. Po njihovih informacijah je znanih vseh 26 imen, ki se bodo potegovali za zlato kolo oz. Velo d'Or, saj bodo prvič v 30 letih tudi ženske ločeno prejele nagrado za najboljšo kolesarko. V zadnjih dveh letih je zlato kolo pripadlo slovenskima kolesarjema. Pred dvema letoma ga je prejel Roglič, lani pa Pogačar. Letos Pogačarja ni med glavnimi favoriti, to sta Belgijec Remco Evenepoel in Danec Jonas Vingegaard.

CIUDAD DE MEXICO - Svetovni prvak formule 1, Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v Mehiki. Drugi je bil v Ciudad de Mexicu Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), tretji pa domačin Sergio Perez (Red Bull). Za Verstappna, ki je začel z najboljšega startnega položaja, je bila današnja zmaga že 34. v karieri in obenem rekordna 14. v sezoni. S tem dosežkom je na seznamu dirkačev z največ zmagami v eni sezoni prehitel Michaela Schumacherja in Sebastiana Vettla, ki sta jih zbrala po 13.

DUNAJ - Prvi nosilec, Rus Danil Medvedjev, je v finalu teniškega turnirja ATP 500 na Dunaju po dveh urah in 17 minutah ugnal Kanadčana Denisa Shapovalova s 4:6, 6:3 in 6:2. Medvedjev je dobil njun šesti medsebojni dvoboj in sedaj vodi s 4:2. Za zmago je dobil ček za 439.305 evrov in se uvrstil na finalni turnir ATP sezone.

BASEL - Kanadčan Felix Auger-Aliassime je v finalu teniškega turnirja ATP 500 v Baslu premagal Danca Holgerja Runeja s 6:3 in 7:5. Auger-Aliassime je trenutno v življenjski formi. Poraza ne pozna že trinajst dvobojev, v prejšnjih dveh tednih je zmagal na turnirjih v Firencah in Antwerpnu, prvi naslov v karieri pa je osvojil februarja v Rotterdamu.

jz/tb/lr/alz/lr
© STA, 2022