Britanska vlada preložila predstavitev proračunskega načrta

London, 26. oktobra - Novi britanski premier Rishi Sunak je sklenil preložiti predstavitev proračunskega načrta na sredino novembra. V parlamentu se je moral danes braniti tudi pred očitki zaradi imenovanja Suelle Braverman na položaj notranje ministrice.

Velika Britanija, London.
Nova britanska notranja ministrica Suella Braverman.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Finančni minister je seznanil z vlado s časovnico za pripravo fiskalnega načrta. Premier in minister sta se strinjala, da naj bi predstavitev potekala 17. novembra," so dopoldne sporočili z Downing Streeta po prvem zasedanju nove vlade.

Kot je pojasnil finančni minister Jeremy Hunt, je v danih okoliščinah zelo pomembno, da fiskalni predlog temelji na kar najbolj natančnih gospodarskih napovedih, zato ga bo namesto 31. oktobra predstavil 17. novembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Septembra je načrt tedanjega finančnega ministra Kwasija Kwartenga, ki je predvidel obsežno znižanje davkov, povzročil pretres na finančnih trgih in padec funta. Dogajanje je s položaja najprej odneslo Kwartenga, ki ga je nasledil Hunt in takoj sporočil, da se vlada načrtom odpoveduje, nato pa še premierko Liz Truss.

Sunak, ki je v torek prevzel vodenje britanske vlade, je Hunta obdržal na čelu finančnega ministrstva, obenem pa je poudaril, da bo ključna naloga njegove vlade znova vzpostaviti stabilnost in obnoviti gospodarsko zaupanje.

Novi premier je sicer danes že odgovarjal tudi na poslanska vprašanja v parlamentu.

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer mu je očital vnovično imenovanje Suelle Braverman na mesto notranje ministrice. Prejšnji teden je namreč odstopila s tega položaja, ker je službeno elektronsko pošto poslala z zasebnega naslova. V odstopni izjavi je bila nato tudi zelo kritična do usmeritve vlade Liz Truss.

Sunak je odgovoril, da je ministrica "naredila napako v presoji", a se je zanjo opravičila, zato se je odločil, da jo vključi v svojo vlado.

Starmer je sicer znova pozval k splošnim volitvam, potem ko so konservativci od zadnjih volitev na čelu stranke in vlade zamenjali že tri ljudi.
Dejal je, da je poleti Sunak izgubil v tekmi za vodenje stranke proti Liz Truss, "ki jo je nato premagala solata".

Namigoval je na šaljiv posnetek britanskega časnika Daily Star, v katerem so spraševali, katera bo prej ovenela, Liz Truss ali glava solate.

V vladajoči konservativni stranki volitve v času, ko jim javnomnenjske ankete kažejo zelo nizko podporo, zavračajo. Sunak je danes dejal, da mandat torijcev za vodenje vlade temelji na programu, na podlagi katerega so zmagali na zadnjih volitvah.

sk/lkr
© STA, 2022