Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 24. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

LONDON - Nekdanji britanski finančni minister Rishi Sunak bi lahko že danes postal novi britanski premier. Njegova protikandidatka Penny Mordaunt še ni vrgla puške v koruzo, čeprav je doslej zbrala manj kot 30 podpisov poslancev. Do 14. ure po londonskem času morata sicer kandidata zbrati najmanj sto podpisov od skupno 357 torijskih poslancev.

RIM - Francoski predsednik Emmanuel Macron se je v nedeljo v Rimu sešel z novo italijansko premierko Giorgio Meloni. Po srečanju je na Twitterju sporočil, da bo sodelovanje z Melonijevo temeljilo na sodelovanju in ambicijah. Melonijeva pa je objavila, da je bilo "neformalno" srečanje, ki je trajalo dobro uro, "prijateljsko in plodno".

BEOGRAD - Srbski predsednik in vodja vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić je šest mesecev po volitvah objavil imena 23 od 25 ministrov nove vlade. V njej bo 12 novih ministrov, delovala pa bo največ dve leti. Tako Vučić kot predsednica vlade Ana Brnabić sta zagotovila, da nova vlada ni ne proruska ne proevropska, ampak prosrbska.

BRUSELJ - Naslednji vrh voditeljev držav Evropske unije in Zahodnega Balkana bo potekal 6. decembra v albanski prestolnici Tirana, je v nedeljo zvečer na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Vrh EU-Zahodni Balkan bo tako prvič potekal v regiji.

VALLETTA - Ladje zasebnih humanitarnih organizacij so minuli konec tedna v številnih reševalnih akcijah na krov vzele več deset migrantov, ki so skušali v prenatrpanih in neustreznih čolnih priti po Sredozemskem morju v Evropo. Ladja Humanity 1 organizacije SOS Humanity s sedežem v Berlinu je v nedeljo s prenatrpanega lesenega čolna, ki se je v osrednjem Sredozemlju v okolici Malte znašel v stiski, rešila 45 ljudi. Ladja Ocean Viking, s katero upravlja organizacija SOS Mediterranee, je prav tako v nedeljo iz gumijastega čolna rešila okoli 40 migrantov.

BUDIMPEŠTA - Na tisoče Madžarov, med njimi učitelji, študenti in sindikati, je v nedeljo, na dan madžarske vstaje proti sovjetski oblasti leta 1956, protestiralo na ulicah Budimpešte proti vladi premierja Viktorja Orbana in zahtevalo višje plače za učitelje, zajezitev naraščajoče inflacije ter pravico do stavke.

PJONGJANG/SEUL - Severna in Južna Koreja sta davi na morju ob zahodni obali Korejskega polotoka izmenjali opozorilne strele. Vojska Seula je naprej izstrelila opozorilne strele proti severnokorejski trgovski ladji, ki je prestopila demarkacijsko črto, na kar je Pjongjang odgovoril z artilerijskimi izstrelki v tamponsko območje v Rumenem morju.

CAPE TOWN - V Južni Afriki se danes začenjajo mirovna pogajanja med etiopsko vlado in Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF), ki zadnji dve leti bojujeta krvavo vojno na severu Etiopije. Mirovna pogajanja nudijo žarek upanja za sedem milijonov prebivalcev regije Tigray, ki so praktično odrezani od zunanjega sveta. Od izbruha spopadov med TPLF in vladnimi silami leta 2020 je umrlo že več tisoč ljudi, več kot dva milijona pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

PJONGJANG/SEUL - Severna in Južna Koreja sta davi na morju ob zahodni obali Korejskega polotoka izmenjali opozorilne strele. Vojska Seula je naprej izstrelila opozorilne strele proti severnokorejski trgovski ladji, ki je prestopila demarkacijsko črto, na kar je Pjongjang odgovoril z artilerijskimi izstrelki v tamponsko območje v Rumenem morju.

TEHERAN - Iranska vlada je v nedeljo sporočila, da so iz zaporov izpustili vse mlajše od 18 let, ki so jih prijeli med protesti po smrti Mahsa Amini v policijskem pridržanju. Za koliko mladoletnikov gre, podpredsednica za ženske in družinske zadeve Ensieh Hazali ni povedala.

CANBERRA - Združeni narodi so v Avstraliji nenadno prekinili svojo misijo proti mučenju, potem ko so tamkajšnje oblasti inšpektorjem preprečile vstop v več zaporov in pripornih centrov. Po besedah vodilne inšpektorice Aishe Muhammad, sicer sodnice vrhovnega sodišča na Maldivih, je Avstralija s tem očitno kršila svoje mednarodne obveznosti.

WASHINGTON - Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v nedeljo na televiziji MSNBC dejala, da je bivši predsednik ZDA Donald Trump prevelik strahopetec, da bi se pojavil pred odborom, ki preiskuje napad njegovih privržencev na kongres.

NEW YORK - Na novembrskih kongresnih volitvah v ZDA se obeta rekordna udeležba. Kot kažejo uvodni podatki o udeležbi na predčasnih volitvah in ankete, bo udeležba bolj podobna tisti v letih predsedniških volitev kot udeležbi na volitvah po dveh letih predsednikovega prvega ali drugega mandata. Anketa televizije NBC ugotavlja, da je doslej predčasno volilo devet odstotkov vseh registriranih volivcev, skupaj pa jih namerava predčasno voliti 40 odstotkov. Na dan volitev 8. novembra namerava na volišča 47 odstotkov registriranih volivcev.

SLOVENJ GRADEC - Združeni narodi danes obeležujejo 77. leto obstoja, ki ga bodo tradicionalno proslavili v Slovenj Gradcu, ki zadnjih 33 let nosi naziv mesto glasnik miru.

AMSTERDAM - Cene zemeljskega plina v Evropi so se v današnjem trgovanju močno znižale. Ob začetku jutranjega trgovanja je bilo treba za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo v novembru odšteti 100 evrov za megavatno uro, kar je najnižja raven po letošnjem juniju. Med trgovanjem se je zemeljski plin v Evropi nato nekoliko podražil.

BRUSELJ - Gospodarska aktivnost v območju evra je oktobra ponovno nazadovala, kaže raziskava analitske hiše S&P Global (prej IHS Markit). Njen indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je oktobra s septembrskih 48,1 točke upadel na 47,1 točke. Gre za četrti zaporedni mesečni padec. Obseg gospodarstva območja evra se tako manjša, saj vrednosti indeksa pod 50 točkami pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast gospodarske dejavnosti.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Evropske borze so nov trgovalni teden začele z rastjo borznih indeksov. Vlagatelji, predvsem v Veliki Britaniji, pozdravljajo novico, da je nekdanji britanski finančni minister Rishi Sunak najresnejši kandidat za novega britanskega premierja. Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je šel doslej navzgor za 0,97 odstotka.

PEKING - Kitajska je v tretjem letošnjem četrtletju na letni ravni zabeležila 3,9-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). Rast je tako presegla pričakovanja analitikov, ki so napovedovali 2,5-odstotno rast gospodarstva.

AMSTERDAM - Nizozemski proizvajalec medicinske opreme in izdelkov za osebno higieno Philips bo zaradi izgube, s katero se sooča v luči odpoklicov okvarjenih respiratorjev, ukinil 4000 delovnih mest, so sporočili iz podjetja. Zaradi rezervacije sredstev spričo odpoklicev v višini 1,3 milijarde evrov je podjetje ustvarilo neto izgubo v enakem znesku.

CIUDAD DE MEXICO - V divjanju orkana Roslyn sta v Mehiki v nedeljo umrla dva človeka. Orkan je v zvezni državi Nayarit ob mehiški pacifiški obali povzročil precejšnjo škodo na zgradbah in podrl številna drevesa, nekaj časa pa je bila motena tudi oskrba z električno energijo.

DAKA - V Bangladešu pred prihodom silovitega ciklona Sitrang poteka evakuacija več sto tisoč ljudi z obalnih območij te gosto naseljene nizko ležeče države. Ciklon z močnim dežjem in vetrovi do 88 kilometrov na uro naj bi južno obalno mesto Khepupara dosegel v torek zjutraj, je sporočil meteorološki urad.

mc/msc/rp/akt/jhl/lkr/bst/np/blm/tib/rbi/vr/sk/mc
© STA, 2022