Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 23. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PEKING - Kitajski predsednik Xi Jinping bo še naprej generalni sekretar kitajske komunistične partije, je odločil nov centralni komite. Tako je centralni komite 69-letnemu Xiju pričakovano zaupal nov, že tretji, petletni mandat na funkciji, ki jo opravlja od leta 2012. Xi je na novinarski konferenci po sestanku predstavil sedemčlanski stalni komite politbiroja, ki mu sam predseduje. Brez mesta v njem je ostal premier Kitajske Li Keqiang, ki je že pred tem sporočil, da se namerava upokojiti.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo v soboto zvečer obtožil "novega obsežnega napada" na ukrajinsko energetsko omrežje po celotni državi. Brez elektrike je skoraj poldrugi milijon gospodinjstev, Zelenski pa je poudaril, da so večino ruskih raket in brezpilotnih letal sestrelili.

DUNAJ - V 79. letu starosti je v soboto umrl ustanovitelj podjetja Red Bull Dietrich Mateschitz. Avstrijec, ki je okoli istoimenske energijske pijače zgradil globalno podjetje, je imel v lasti tudi več nogometnih klubov in ekip formule 1 ter podpisane sponzorske pogodbe s številnimi športniki po vsem svetu.

SAN JOSE - Kostariške reševalne službe so v soboto v morju našle posmrtne ostanke ene odrasle osebe in enega otroka, za katera predvidevajo, da sta umrla v nesreči manjšega letala v petek. V času nesreče naj bi bil na krovu letala premožni ustanovitelj največje nemške verige fitnesov McFit Rainer Schaller z družino.

KOLOMBO - Šrilanka, ki se je znašla v najhujši socialno-ekonomski krizi v svoji zgodovini, po 19 letih odpira trg goriva tuji konkurenci. Tamkajšnji parlament je namreč pred nekaj dnevi potrdil za to potrebno zakonodajo. Šrilanka je sicer že od aprila v bankrotu.

MOSKVA - Mineva 20 let od tragedije s talci v moskovskem gledališču Dubrovka, ko se je več kot 900 obiskovalcev znašlo v rokah 40 oboroženih čečenskih upornikov. Ti so tri leta po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil drugo čečensko vojno, zahtevali umik ruskih sil iz Čečenije in v nasprotnem grozili z razstrelitvijo gledališča. Zajetje talcev, od katerih je večina prišla na priljubljen muzikal, je trajalo dva dni in tri noči. Od leta 2003 do marca 2017 so kot sostorilce na zaporne kazni do 22 let obsodili sedem ljudi, medtem ko za smrti številnih talcev po osvoboditvi gledališča ni odgovarjal še nihče.

MINSK - Svetovna banka je vsa posojila, ki jih je Mednarodna banka za obnovo in razvoj (IBRD) potrdila Belorusiji ali zanje izdala jamstvo, označila za slaba posojila. Belorusija namreč ne vrača obrokov. IBRD Belorusiji, ki je zvesta podpornica Rusije, ni potrdila novega posojila vse od maja 2020. 2. marca letos, kmalu po ruski invaziji na Ukrajino, pa je Svetovna banka ustavila vse svoje programe pomoči Belorusiji.

BERLIN - EU vse od začetka ruske invazije na Ukrajino proizvede več električne energije iz obnovljivih virov energije kot kadarkoli prej. Kot ugotavlja pred kratkim objavljena študija dveh raziskovalno-svetovalnih skupin, je rekordno proizvodnjo elektrike s pomočjo sončne in vetrne energije v tem obdobju doseglo 19 držav članic.

VARŠAVA - Evropski proizvajalec letal Airbus načrtuje nove velike naložbe na Poljskem. V tej državi želi vzpostaviti testni center, prav tako naj bi tam razvijal dizajn lastnega helikopterja, je pred kratkim povedal namestnik izvršnega direktorja Airbusa Tomasz Krysinski.

PODGORICA - V Črni gori ima svojo nepremičnino več kot 23.000 tujcev, so pokazali podatki črnogorske uprave za kataster in državno premoženje. Med tujimi lastniki nepremičnin je največ državljanov Srbije, Rusije ter Bosne in Hercegovine, trenutno pa tuji kupci prihajajo predvsem iz Turčije, Rusije in EU.

akt/akt
© STA, 2022