Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 23. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Kenijec Adihana Gebretsadik je zmagovalec 26. ljubljanskega maratona. S časom 2:06:09 ure, s katerim je slavil na 42 km, je vpisal drugi najboljši dosežek proge v zgodovini tega tekmovanja. Med ženskami je zmago z rekordom proge, 2:21:08 ure, slavila Etiopijka Siranesh Dagne Yirga. Državna prvakinja v polmaratonu je postala Anja Fink z zelo dobrim časom 1:12:45. Bila je tudi absolutna zmagovalka. Pri moških je ob odsotnosti Primoža Kobeta do naslova državnega prvaka na 21 km razdalji pritekel Domen Hafner. Rekord ljubljanskih ulic v polmaratonu je postavil Madžar Levente Szemerei, in sicer s časom 1:04:08 ure, Hafner pa je v absolutni konkurenci zasedel drugo mesto. Na 10 km je zmagal Italijan Ahmed El Mazoury, sledila sta mu Slovenca Domen Dornik in Tilen Dobnikar. Med atletinjami so bile na 10-kilometrski razdalji prve tri Slovenke, Liza Šajn je zmagala pred Leo Haler in Urško Martinec.

SÖLDEN - Nad Söldnom se je danes začel 57. svetovni pokal v alpskem smučanju. Slovenski as Žan Kranjec je veleslalomsko tekmo začel s tretjim časom prve vožnje. Njegov zaostanek za vodilnim Švicarjem Marcom Odermattom znaša 69 stotink sekunde, drugi je Norvežan Lucas Braathen. Drugi Slovenec Štefan Hadalin je finale ujel z 28. mestom. V soboto zaradi slabih vremenskih razmer niso mogli izpeljati ženskega veleslaloma. Druga vožnja se bo začela ob 13. uri.

LJUBLJANA - Rokometašice Krima Mercatorja bodo danes ob 14. uri igrale tekmo 6. kroga lige prvakinj. Izbranke Dragana Adžića bodo gostile francoski Brest. Ljubljančanke bodo v skupini A lovile drugo zmago v sezoni, Brest pa tretjo. Krim je doslej izgubil proti Bukarešti, Kristiansandu, Ferencvarosu in Bietigheimu, premagal pa je Banik Most.

SEPANG - Italijan Francesco Bagnaia je zmagal na veliki nagradi Malezije, predzadnji dirki motociklističnega svetovnega prvenstva v razredu motoGP. A vseeno to ni bilo dovolj, da bi že slavil naslov svetovnega prvaka za sezono; Bagnaia je odločitev prestavil na finale sezone, ki bo 6. novembra v Valencii.

AUSTIN - Svetovni prvak v formuli 1 Max Verstappen je na veliki nagradi ZDA ostal brez najboljšega startnega položaja. Na dirkališču v Austinu je bil dirkač Red Bulla v kvalifikacijah tretji, a bo dirko začel z drugega mesta. Dirkača Ferrarija Carlos Sainz in Charles Leclerc sta bila v kvalifikacijah hitrejša od Verstappna, vendar pa je Monačan nazadoval zaradi kazni desetih mest. Verstappen in ekipa so startali kljub žalostni novici o smrti ustanovitelja Red Bulla, 78-letnega Dietricha Mateschitza.

DALLAS - Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je na prvi tekmi v domači dvorani American Airlines Center v novi sezoni severnoameriške lige NBA popeljal Dallas Mavericks do zmage nad Memphis Grizzlies s 137:96. Dončić je 21 od svojih skupno 32 točk dosegel v uvodni četrtini. Chicago Bulls Gorana Dragića so s 96:128 izgubili proti Cleveland Cavaliers. Izkušeni Slovenec je odigral 11 minut, v tem času pa zbral 4 točke, 2 skoka in 3 podaje. Nastopila je tudi ekipa tretjega slovenskega reprezentanta v ligi NBA, Vlatka Čančarja. Njegovi Denver Nuggets so v dvorani Ball Arena s 122:117 premagali Oklahoma City Thunder, vendar Čančar tokrat ni stopil na parket.

WASHINGTON - Hokejisti Los Angeles Kings, ki jih kot kapetan vodi Slovenec Anže Kopitar, so bili na gostovanju v Washingtonu na dobri poti do zmage, saj so po dveh tretjinah vodili z 2:0. Nato pa je domačinom uspel preobrat in zmaga s 4:3 je ostala doma. Kopitar je odigral 20:57 minute tekme, v tem času pa v statistiko vpisal en strel na gol.

GUADALAJARA - Američanka Jessica Pegula se je uvrstila v finale teniškega turnirja WTA v Guadalajari v Mehiki, potem ko je v soboto po lokalnem času premagala Belorusinjo Viktorijo Azarenka z 2:0 v nizih. Drugi polfinale med Grkinjo Mario Sakari in Čehinjo Marie Bouzkovo so po prvem nizu prekinili zaradi orkana Roslyn in preložili na nedeljo.

zza/jz/am/lr/zza
© STA, 2022