Pregled - svet, 22. 10. (sobota)

Ljubljana, 22. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 22. oktobra.

RIM - Vodja postfašističnih Bratov Italije Giorgia Meloni je v Rimu prisegla kot prva italijanska premierka. Skupaj z njo so v Kvirinalu prisegli tudi ostali člani nove desne vlade, ki jo poleg Bratov Italije sestavljata še desna Liga in desnosredinska Naprej Italija. V novi vladi je 24 ministrstev, od tega jih bodo šest vodile ženske. Ministrska ekipa bo imela v nedeljo svojo prvo sejo v palači Chigi. V prihodnjih dneh jo čaka še glasovanje o zaupnici v parlamentu, ki pa velja zgolj za formalnost.

BRUSELJ/WASHINGTON/KIJEV - Visoki predstavniki Evropske unije - predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola - so čestitali novi italijanski premierki Giorgii Meloni in izrazili pripravljenost sodelovati z njeno vlado. Sodelovanja se veseli tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ameriški predsednik Joe Biden pa je v čestitki izrazil pričakovanje, da bo Italija še utrdila svojo podporo Ukrajini.

PEKING - Delegati kitajske komunistične partije so ob zaključku XX. kongresa sprejeli dopolnila k ustavi partije, ki utrjujejo osrednjo vlogo predsednika Xi Jinpinga in odražajo njegovo ideologijo. Imenovali so tudi nov centralni komite, v katerem ne bo več pomembnih predstavnikov iz Xijevega ožjega kroga, med njimi premierja Li Keqianga. V nedeljo naj bi bili znani še člani dveh najvišjih organov znotraj centralnega komiteja - politbiroja in stalnega komiteja.

KIJEV/HERSON - Rusija je znova izvedla zračne napade na več območjih po celotni Ukrajini. Ukrajinske oblasti in mediji so med drugim poročali o eksplozijah v mestu Rivne na severozahodu države, na območju Kijeva in Odese. Ruska vojska vse pogosteje napada ukrajinsko civilno infrastrukturo, vključno z elektrarnami. Po današnjih napadih, ki so bili usmerjeni predvsem na energetsko infrastrukturo na zahodu države, je skupno brez elektrike ostalo že več kot milijon ukrajinskih gospodinjstev. Proruske oblasti v južni ukrajinski regiji Herson, ki si jo je nedavno priključila Rusija, so medtem pozvale prebivalce istoimenskega glavnega mesta regije, naj nemudoma zapustijo mesto zaradi napredujoče protiofenzive ukrajinskih sil.

LONDON - Nekdanji britanski finančni minister Rishi Sunak je v tekmi za naslednika britanske premierke Liz Truss prvi zbral sto glasov britanskih konservativcev, so sporočili njegovi podporniki. Tudi nekdanjega premierja Borisa Johnsona naj bi po navedbah njegovih tesnih sodelavcev že podprlo več kot sto poslancev, vendar pa nobeden od njiju še ni javno napovedal kandidature. To je kot edina doslej v petek storila nekdanja obrambna ministrica Penny Mordaunt.

BERLIN/KIJEV - Nemški ministrici za obrambo Christine Lambrecht in za zunanje zadeve Annalena Baerbock predlagata več kot trikratno povečanje sredstev za vojaško pomoč Ukrajini v nemškem proračunu za prihodnje leto. Ukrajinski premier Denis Šmigal pa je Nemčijo zaprosil za čim prejšnjo vojaško pomoč.

BERLIN - Po podatkih berlinske policije je približno 80.000 ljudi na demonstracijah v središču mesta izrazilo solidarnost s protesti v Iranu. Udeležencev je bilo tako precej več, kot je bilo pričakovano, je povedala tiskovna predstavnica lokalnih oblasti. Organizatorji so sprva pričakovali okrog 50.000 ljudi.

PODGORICA - Črnogorski parlament je minulo noč razrešil s položaja zunanjega ministra Ranka Krivokapića in ministra za obrambo Raška Konjevića, ki sta z nespoštovanjem postopkov pri postavljanju spominske plošče v nekdanjem taborišču Morinj povzročila diplomatski škandal.

CIUDAD DE MEXICO - Tropska nevihta Roslyn v Tihem oceanu se je okrepila v orkan tretje stopnje in se približuje obali Mehike. Po napovedih ameriškega centra za orkane se bo orkan še okrepil, preden bo v nedeljo dosegel pacifiško obalo Mehike.

lkr/mc/lkr
© STA, 2022