Pregled - šport, 22. 10. (sobota)

Ljubljana, 22. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 22. oktobra.

KAIRO - Slovenske strelke Živa Dvoršak, Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek so ekipno tekmo na svetovnem prvenstvu v Kairu v disciplini malokalibrska puška v trojnem položaju na 50 m končale na 17. mestu med 22 trojicami. S tem so bile daleč od nadaljevanja tekmovanja. Slovenke so kvalifikacije končale s 1296 krogi, v nadaljevanje tekmovanja pa so se kot osme uvrstile Američanke s 1308 krogi. Najboljše so bile Nemke s 1329 krogi, sledile so Kitajke s 1327 in Norvežanke s 1316 krogi.Od Slovencev je danes nastopil Robert Markoja, ki je zasedel 40. mesto v kvalifikacijah v disciplini malokalibrska puška trojni položaj na 50 m.

BERLIN - Plavalka Katja Fain je nas svetovnem pokalu v Berlinu osvojila sedmo mesto na 200 m prosto in z 1:55,40 že dosegla prvi spodbuden izid v sezoni.
Na 200 m prosto je danes nastopila tudi Neža Klančar in osvojila 45. mesto, v disciplini 50 m delfin pa je bila 22. Peter John Stevens si je v svoji paradni disciplini 50 m prsno delil 12. mesto. Sašo Boškan pa je kar dvakrat izboljšal osebni rekord - na 50 m hrbtno je s 24,86 zasedel 26. mesto, z 49,25 na 100 m prosto pa 52.

ABU DABI - Na grand slamu v judu v Abu Dabiju se je hitro poslovila tudi izkušena 30-letna Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kg. V prvem nastopu jo je predčasno premagala pet let mlajša Belgijka Gabriella Willems.Pogačnikova, letos tretja na evropskem prvenstvu, je imela kot četrta nosilka tudi nekaj nesreče pri žrebu. Po prostem prvem krogu se je pomerila z Willemsovo, ki slovenski tekmovalki nekako ne ustreza. Belgijka je v tretjem nastopu dosegla tretjo zmago. V nedeljo bosta slovenske barve v Abu Dabiju branila še Metka Lobnik in Enej Marinić.

MORIOKA - V Morioki na Japonskem je z današnjim ženskim finalom padel zastor na sezono tekem najvišje kakovostne ravni v športnem plezanju. Čast biti zadnja slovenska predstavnica v mednarodni tekmovalni areni v letu 2022 je pripadla 22-letni Mii Krampl, ki je sezono sklenila z osmim mestom na prvem tekmovanju v svetovnem pokalu v novi olimpijski disciplini balvani-težavnost.

MACAO - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je obstal v četrtfinalu močnega turnirja WTT champions v Macau. S 3:0 v nizih ga je premagal prvi igralec sveta, Kitajec Fan Zhendong.Štiriindvajsetletni Hrastničan, sicer evropski podprvak iz Münchna, je bil v prvih dveh nizih nemočen proti prvemu igralcu lestvice Mednarodne namiznoteniške zveze. Petindvajsetletnik iz Guangzhouja je prva niza dobil z 11:5, v nadaljevanju pa se je moral šestkratni svetovni prvak močno potruditi, da je dvoboj zaključil po treh nizih. V napeti končnici je bil od Jorgića vseeno boljši z 12:10.

PODGORICA - Košarkarji Cedevite Olimpije so doživeli prvi poraz v ligi Aba in drugega ta teden. V sredo so ostali praznih rok na gostovanju v evropskem pokalu v Romuniji, danes pa so pokleknili v Podgorici pri Budućnosti s 74:80. Varovanci trenerja Jurice Golemca bodo ta teden igrali v Stožicah. V sredo ob 19.30 se bodo pomerili s Joventutom Badalono, v soboto ob 18. uri pa z MZT Skopjem.

JESENICE - Hokejisti Sij Acroni Jesenic so v tekmi alpske lige premagali Fasso s 4:1 (1:0, 1:1, 2:0).

LJUBLJANA - V 14. krogu državnega nogometnega prvenstva so Domžale s 3:0 premagale Maribor, ki je v drugem delu po zaostanku ostal brez dveh izključenih igralcev. Na drugi sobotni tekmi so odigrali le en polčas, Bravo je proti Celju vodil z 1:0, nato pa so sodniki zaradi razmočenega igrišča tekmo prekinili. Drugi polčas bosta ekipi odigrali v ponedeljek.

CHUR - Deskarji na snegu so poolimpijsko sezono svetovnega pokala odprli s tekmo v skokih prostega sloga v švicarskem Churu. Edini slovenski predstavnik, Naj Mekinc, se je v konkurenci 48 deskarjev uvrstil na 19. mesto. To je Mekinčeva najvišja uvrstitev v svetovnem pokalu v tej disciplini ter tretja najboljša. Višje (18. in 17. mesto) je bil dvakrat le v disciplini snežni park.

SÖLDEN - Organizatorji prve tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju so zaradi slabih vremenskih razmer ter neugodne nadaljnje napovedi odpovedali današnji ženski veleslalom v avstrijskem Söldnu. To je Mednarodna smučarska in deskarska zveza objavila na družbenih omrežjih. Nedeljska moška veleslalomska preizkušnja za zdaj ostaja na sporedu.

ZERMATT - Mednarodna smučarska zveza je bila prisiljena odpovedati moška smuka, ki sta bila načrtovana 29. in 30. oktobra v Zermattu, zaradi pomanjkanja snega na ledeniku, so iz zveze sporočili po snežni kontroli.Šlo naj bi za prva smuka na območju Zermatta pod Matterhornom na meji med Švico in Italijo, s katerim so želeli izpeljati uradni začetek sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v hitrih disciplinah v Evropi, namesto v Severni Ameriki.

TALLINN - Evropska atletska zveza je na slavnostni prireditvi v Tallinnu obelodanila najboljše evropske atlete leta 2022. To so postali Nizozemka Femke Bol, Šved Armand Duplantis in Norvežan Jakob Ingebrigtsen.Omenjena trojica je v letu 2022 skupno zbrala kar devet velikih uspehov, vključno s šestimi zlatimi odličji na evropskem prvenstvu. Femke Bol, tekmovalka na 400 m in 400 m z ovirami, je postala četrta nizozemska dobitnica tega priznanja v osmih letih, v moški konkurenci pa se je prvič zgodilo, da sta priznanje dobila dva atleta. Duplantis je v tem letu trikrat popravil svetovni rekord v skoku s palico, medtem ko je Ingebrigtsen pobiral naslove na 1500 in 5000 metrov.

STOCKHOLM - Prvi nosilec, Grk Stefanos Cicipas, in sedmopostavljeni Holger Rune z Danske se bosta pomerila v finalu turnirja ATP 250 v Stockholmu. Peti igralec na svetu, 24-letni Cicipas, se je drugi teden zaporedoma prebil do finala. V Astani je moral priznati premoč Novaku Đokoviću, v glavnem mestu Švedske pa se bo v petnajstem finalu potegoval za deseti naslov oziroma tretjega letos. V polfinalu je bil boljši od Finca Emila Ruusuvuorija s 6:2 in 6:2.Devetnajstletni Rune, ki je po skoraj treh urah boja premagal Avstralca Alexa De Minaura, bo drugič v karieri igral v finalu po maju letos v Münchnu, kjer je osvojil premierni naslov.

NEAPELJ - Ljubitelji tenisa v Neaplju bodo prišli na svoj račun, saj se bosta v finalu pomerila italijanska igralca. Matteo Berrettini je v polfinalu v treh nizih premagal Američana Mackenzieja McDonalda, Lorenzo Mussetti pa je bil s 6:3, 6:4 boljši od Srba Miomirja Kecmanovića. Dvajsetletni Musetti, ki je rojen v Toskani, bo drugič igral v finalu ATP in se potegoval za drugi naslov po Hamburgu, ki ga je osvojil junija letos, za šest let starejšega Berrettinija iz Rima pa je to dvanajsti finale v karieri. Letos je zmagal v Stuttgartu in Queensu, skupno pa ima sedem turnirskih naslovov.

ic/lr/zzb/nem/ag/am/tb/alz/zza/ic
© STA, 2022