Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 21. oktobra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - Rok za vložitev kandidatur za občinske svetnike in župane na lokalnih volitvah, ki bodo 20. novembra, se je iztekel v četrtek ob 19. uri. Med 12 mestnimi občinami je podobno kot pred štirimi leti največ zanimanja za županski stolček v Mariboru, ki si ga želi voditi kar 15 kandidatov, najmanj pa v Slovenj Gradcu, kjer je edini kandidat aktualni župan. Med 12 mestnimi občinami sta le dve takšni, kjer je z gotovostjo mogoče trditi, da bo prišlo do menjave v vodstvu, saj aktualna prva moža občin ne kandidirata več. To sta krški župan Miran Stanko in murskosoboški podžupan Zoran Hoblaj, ki je po odhodu župana Aleksandra Jevška med ministre funkcijo župana opravljal začasno.

LJUBLJANA - Skupaj z lokalnimi volitvami, ki so razpisane za 20. november, bodo v marsikateri občini volili tudi organe ožjih delov občine, kot so krajevne, vaške ali četrtne skupnosti. Pri tem se glede volilnega sistema smiselno uporabljajo določila, ki veljajo za izvedbo volitev v občinski svet. Ali bo imela ožje dele, se sicer odloča občina sama. Ustanovitev ožjih delov občin ureja zakon o lokalni samoupravi, ki določa, da se lahko na območju občine ustanovijo njeni ožji deli, kot so krajevne, vaške ali četrtne skupnosti. Ime in območje ožjega dela občine s statutom občine določi občinski svet, ki mora pri tem upoštevati denimo zgodovinske in gospodarske značilnosti območja.

CELJE - Celjsko Gibanje Svoboda kot kandidata za župana Celja na lokalnih volitvah predlaga Uroša Lesjaka, ki želi mesto vrniti v upravljanje meščanov, ga odmakniti od klientelizma, protekcionizma in samovolje posameznikov. Za župana kandidira, ker je človek dejanj, je dejal ob vloženi kandidaturi. Celje v primerjavi z drugimi mesti po njegovi oceni nazaduje. Želi si, da znova postane mesto z jasno začrtanim razvojem, ki vsem omogoča kakovostno življenje in uresničevanje osebnih ciljev.

ŠKOFJA LOKA - Škofjeloška SDS je vložila kandidaturo Gašperja Hafnerja za županskega kandidata v Škofji Loki, ki jo je potrdila tudi občinska volilna komisija. Poleg tega so oddali kandidatno listo 28 kandidatov za člane škofjeloškega občinskega sveta, prav tako pa tudi seznam kandidatov za krajevne skupnosti. Hafner se v svojem programu zavzema za razvoj podeželja v smeri pametnih vasi, za zagotovitev ustrezne infrastrukture za industrijo in obrt ter za gradnjo stanovanj.

SENOVO - Nekdanji poslanec, nekdanji član SNS in krški občinski svetnik Dušan Šiško, ki kandidira s podpisi volivcev, v tekmi za mesto župana Mestne občine Krško pričakuje zmago. Za svojo Neodvisno listo Dušana Šiška - Energično za Krško medtem pričakuje do sedem svetniških mest, je napovedal na današnji novinarski konferenci s predstavitvijo kandidatur. Navedel je zavzemanje za boljše pogoje za podjetništvo, za stanovanja za mlade ter za pomoč starejšim in ranljivejšim.

MARIBOR - Kandidat SLS in Naše dežele za župana Mestne občine Maribor je trenutni samostojni mestni svetnik Miha Recek. Na prvo mesto postavlja ureditev cest, izgradnjo manjkajoče kanalizacije in vodovoda ter razvoj vseh mestnih četrti in krajevnih skupnosti. V primeru izvolitve napoveduje letno več milijonov evrov vlaganj v ceste. Za župansko kandidaturo se je odločil, ker želi nadaljevati dosedanje delo, ki ga je začel v mestnem svetu, je dejal na današnji predstavitvi kandidature.

LJUBLJANA - Skupina osmih kandidatov za župansko mesto v Ljubljani zahteva od ljubljanskega župana Zorana Jankovića, mestnega sveta in uredništva glasila Ljubljana, da je v novembrski številki tega glasila omogočena predstavitev vseh županskih kandidatov in list. Urednik glasila je namreč sporočil, da predstavitev kandidatov na letošnjih lokalnih volitvah v redni številki ni bila načrtovana. Pod poziv so se podpisali Tina Bregant, Jasminka Dedić, Jasmin Feratović, Igor Horvat, Tomaž Ogrin, Aleš Primc, Mojca Sojar in Nataša Sukič.

BREŽICE - Z županom Ivanom Molanom, kandidatom s podpisi volivcev, ki Občino Brežice vodi v zadnjih štirih mandatih in pol, se bosta za župansko mesto pomerila dva kandidata. To sta kandidat s podpisi volivcev Igor Zorčič in skupna kandidatka Gibanja Svoboda, SD, Levice in DeSUS Mojca Florjanič. Molan, ki ga podpira brežiški odbor SDS, je pojasnile, da se je za kandidaturo odločil, ker želi delovati povezovalno. Njegov cilj je občina, kjer se bodo dobro počutili tako občani vseh generacij kot tudi obiskovalci.

LENDAVA - Gibanje Pro Lendava je v četrtek oddalo kandidature za člane lendavskega občinskega sveta in kandidaturo Petra Oletiča za župana Občine Lendava. Njihova vizija je ustvariti občino z možnostmi za vključevanje vseh občanov, z bogato gospodarsko, turistično, kulturno in športno ponudbo in s trajnostno zastavljenim razvojem. Svojo strategijo so zasnovali tako, da bi pomenila temelje za dolgoročno doseganje teh ciljev.

RUŠE - Del krajanov Ruš je vznemirila napoved javne dražbe dveh zemljišč v središču kraja, kjer je trenutno javno parkirišče. Na občini pojasnjujejo, da so načrti za ti zemljišči določeni že dlje časa, civilna iniciativa pa zbira podpise proti izgubi omenjenega parkirišča. Županja Urška Repolusk, ki se poteguje za nov mandat, po poročanju časnika Večer vztraja, da sta sporni zemljišči pri lekarni in pošti že 15 let predvideni za namen gradnje poslovno-stanovanjskega objekta, a ker se to ni zgodilo, je tam nastalo parkirišče. Ker naj bi bilo že zanimanje investitorjev, vztraja pri dražbi.

pse/pse
© STA, 2022