Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 21. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRUSELJ - Potem ko so voditelji EU ponoči na zasedanju v Bruslju dosegli dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo, slovenski premier Robert Golob ocenjuje, da gre za velikanski korak naprej. Kot je povedal ob prihodu na drugi dan zasedanja, bo dogovor za Slovenijo pomenil predvsem to, da bo treba manj denarja nameniti za pomoč gospodarstvu. V prvi fazi bo uvedena cenovna kapica na plinskih trgih, medtem ko bodo uvedbo cenovne kapice za plin, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije, še preučili, je dejal. Dogovor so pozdravili tudi v Gospodarski zbornici Slovenije, kjer pa opozarjajo, da bo treba te predloge še prenesti v uredbe, kar bo zahtevalo čas, ki ga gospodarstvo nima. Od slovenske vlade zato nacionalni sveženj ukrepov pričakujejo v prvem tednu novembra.

LJUBLJANA - Ministrstvo za infrastrukturo glede na dogajanje na energetskih trgih pripravlja mehanizem, po katerem bi morebitno izgubo distribucijskih podjetij za oskrbo s plinom in elektriko krila država. V Petrolu, večinskem lastniku Geoplina, pa še ugotavljajo, ali bo njegova dokapitalizacija sploh potrebna, odločitev o tem naj bi padla do sredine novembra. Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič je na seji komisije DZ za nadzor javnih financ spomnila, da so pred časom ocenjevali, da bi dokapitalizacija znašala največ do 250 milijonov evrov, a so danes ocene bistveno nižje. "Današnji scenarij je bistveno bolj ugoden," je povedala.

LJUBLJANA - Poslanci bodo na izredni seji prihodnji petek odločali tudi o nedopustnosti referenduma o spremembah družinskega zakonika, je danes sklenil kolegij predsednice DZ. Ta je potrdil tudi časovnico redne seje, ki bo trajala od ponedeljka do četrtka, na njej pa poslance čaka tudi nekaj pomembnejših kadrovskih odločitev.

LJUBLJANA - Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) bo lahko začela delo, saj je kolegij predsednice DZ potrdil nov razrez mest, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam v njej. Mesta, ki sicer pripadajo poslanski skupini SDS, a ta svojih članov v Knovs ni predlagala, bodo vsaj začasno prevzeli poslanci NSi.

LJUBLJANA - Kandidata za eno mesto sodnika na Sodišču EU v Luksemburgu Marko Ilešič in Jure Vidmar, ki ju je predsednik republike Borut Pahor prejšnji teden predlagal državnemu zboru, sta se v predsedniški palači predstavila javnosti. Ilešič je dejal, da se je na delovno mesto, ki ga opravlja vse od vstopa Slovenije v EU leta 2004, prijavil na pobudo kolegov na sodišču, ki so ga po njegovih besedah pozvali, naj ostane. Vidmar, sicer redni profesor mednarodnega prava v Maastrichtu, je poudaril, da bo v primeru imenovanja popolnoma neodvisen sodnik, saj da si je kariero zgradil samostojno v več državah.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je sporočil, da aktivno začenjajo priprave na referendumsko kampanjo o spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Vanjo se bodo vključili tudi uradno, kot organizatorji, so zapisali v sporočilu za javnost. Ocenjujejo namreč, da bo zmaga na referendumu kljub večinski podpori ljudi javni RTVS težka.

LJUBLJANA - V četrtek so ob 676 PCR in 5539 hitrih testih potrdili 1346 okužb s koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 80 bolnikov, kar je 13 manj kot dan prej, na intenzivni terapiji pa 15 bolnikov, kar je enako kot dan prej. V četrtek so umrli trije bolniki s koronavirusom.

VELENJE - Odkop v Premogovniku Velenje ne stoji samo zaradi naravnih vzrokov, temveč predvsem zaradi napačnih odločitev vodstva, poudarjajo v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES). Menijo, da bi morala država oblikovati obvezne zaloge lignita, ki bi ga uporabljala v primeru motnje v preskrbi z električno in toplotno energijo.

LJUBLJANA - Pri labodih grbcih v Sloveniji se je spet pojavila visoko patogena ptičja gripa (aviarna influenca), rejce perutnine in ptic v ujetništvu opozarja uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ta bolezen se je pojavila pri štirih labodih v občini Apače. Nacionalni veterinarski inštitut je upravo o pozitivnih rezultatih preiskav na aviarno influenco H5N1 že obvestil, zato je državno središče za nadzor bolezni za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino sprejelo več priporočil za celotno Slovenijo.

LJUBLJANA - Medtem ko se je razpoloženje potrošnikov oktobra izboljšalo, pa so slabše razpoloženi v gospodarstvu. Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila oktobra pri -5,8 odstotne točke, kar je 0,6 odstotne točke manj kot mesec prej in 8,6 odstotne točke manj kot pred letom dni, je objavil državni statistični urad. K mesečnemu znižanju so prispevale nižje vrednosti kazalnikov zaupanja v predelovalnih dejavnostih, storitvenih dejavnostih in trgovini na drobno, medtem ko sta imela kazalnika zaupanja med potrošniki in v gradbeništvu pozitiven vpliv.

CELJE - V Celju poteka sedmi festival domoznanstva Domfest, ki ga je pripravila Osrednja knjižnica Celje z osrednjimi območnimi knjižnicami in Sekcijo za domoznanstvo in kulturno dediščino. Podelili so tudi Goropevškove nagrade za uspehe na področju domoznanstva in kulturne dediščine. Letošnja nagrajenca sta Silvo Grmovšek in Vili Rezman.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - V četrtek je na zadnji dan predčasnega glasovanja na volitvah predsednika republike glas oddalo 23.203 volivk in volivcev oziroma 1,37 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). V treh dneh je skupaj predčasno glasovalo skoraj 68.000 volivcev oziroma približno štiri odstotke volilnih upravičencev. Udeležba na predčasnih volitvah je tokrat precej višja kot na zadnjih dvojih predsedniških volitvah. V vseh treh dneh skupaj je na volitvah predsednika republike leta 2017 predčasno glasoval 28.201 volivec oziroma 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev, leta 2012 pa 23.350 volivcev oziroma 1,36 odstotka vseh.

LJUBLJANA - Volilna kampanja pred nedeljskim prvim krogom volitev predsednika republike se izteka, sedmerica kandidatov ima le še danes priložnost za prepričevanje volivcev, predvsem tistih, ki so še neodločeni. Opolnoči pa bo začel veljati molk in bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.

LJUBLJANA - Predsedniški kandidat Vladimir Prebilič je ob izteku kampanje volivce pozval k udeležbi na predsedniških volitvah. Želi si, da te tokrat ne bi šle v smeri izbire manjšega zla. Tako je prepričan, da je čas, da volivci pokažejo vrata etablirani politiki in na vrh postavijo nekoga, ki lahko dostojno opravi svoje delo in spreminja prihodnost države.

LJUBLJANA - Predsedniški kandidat Miha Kordiš je ob izteku kampanje prepričan, da je vanjo uspešno pripeljal vsebinske teme in se jasno postavil v bran javnega zdravstvenega sistema brez plačil iz žepa, javnim neprofitnim stanovanjem, urejeni oskrbi starejših in podnebnim vprašanjem. V izjavi v središču Ljubljane je pozval tudi k volilni udeležbi.

LJUBLJANA - Med kandidati za predsednika republike po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je pred nedeljskimi volitvami za časnik Delo in POP TV opravil inštitut Mediana, na prvem mestu ostaja poslanec SDS Anže Logar. Sledi mu odvetnica Nataša Pirc Musar, na tretjem mestu je evropski poslanec Milan Brglez.

LJUBLJANA - Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije meni, da je aktivno državljanstvo temelj delovanja demokratične države, zato poziva vse državljanke in državljane, da v nedeljo na volitvah izkoristijo svojo državljansko pravico ter po lastni vesti in dobri presoji glasujejo za svojega kandidata oz. kandidatko za predsednika republike.

apo/apo
© STA, 2022