Pregled - lokalne volitve 2022 do 15. ure

Ljubljana, 20. oktobra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, do 15. ure.

LJUBLJANA - Pred lokalnimi volitvami se je tudi uradno začela volilna kampanja. Politične stranke in volivci imajo le še danes čas za vložitev kandidatur oz. kandidatnih list za občinske svetnike ter kandidatur za župane. Te bodo občinske volilne komisije sprejemale še do 19. ure. Predlagatelji pa morajo hkrati z vložitvijo kandidatur oz. kandidatnih list sporočiti tudi podatke o organizatorju volilne kampanje, odgovorno osebo ter podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo.

LJUBLJANA - SDS ima trenutno 116 kandidatov, ki se bodo na letošnjih lokalnih volitvah potegovali za župane. Prav tako ima več kot 3000 članov in simpatizerjev SDS, ki kandidirajo za predstavnike v lokalnih skupnostih. Stranka vabi volivce, da na volitvah izberejo ljudi, ki imajo radi svoj kraj, so danes sporočili iz SDS.

LJUBLJANA - Kandidatka NSi za županjo Mestne občine Ljubljana je dosedanja mestna svetnica Mojca Sojar. Ključne točke njenega programa so zdravje, varnost in urejenost Ljubljane. Mestu želi dati drugo priložnost in nov obraz, je dejala ob vložitvi kandidature in dodala, da se v župansko tekmo ne podaja zato, da bi premagala dosedanjega župana.

MARIBOR - NSi pošilja v boj za županski stolček v Mariboru mestnega svetnika Bernarda Memona, ki je hkrati tudi nosilec liste za mestni svet. Po besedah podpredsednika mestnega odbora stranke Zdravka Luketiča izpostavlja v svojem programu med drugim enakomeren razvoj celotne občine in medgeneracijsko solidarnost. Memon na vložitvi kandidature v Mariboru ni bil prisoten iz zdravstvenih razlogov.

MARIBOR - Za župana Mestne občine Maribor se bo vnovič potegoval tudi Matic Matjašič, predsednik in trenutno edini predstavnik Liste mladih. Povezujemo v mariborskem mestnem svetu. S tem je 27-letnik, ki napoveduje "pomladitev Maribora na vseh področjih", že 12. najavljeni županski kandidat v Mariboru za tokratne lokalne volitve.

SLOVENJ GRADEC - Za župana Mestne občine Slovenj Gradec vnovič kandidira tudi sedanji župan Tilen Klugler. Kandidira s podpisi volivcev, kandidaturo pa je pri občinski volilni komisiji vložil danes dopoldne. Če je bil pred štirimi leti morda komu še neznanka, danes verjame, da so z ekipo pokazali, da znajo in zmorejo delati, pravi. Kot najpomembnejši projekt je napovedal spremembo občinskega prostorskega načrta.

KRŠKO - Župan mestne občine Krško Miran Stanko, ki se za nov županski mandat ne bo potegoval, je danes povzel glavne dosežke svojih dveh in pol mandatov, med glavnimi izzivi, ki čakajo najmlajšo slovensko mestno občino, pa omenil drugi blok nuklearke. Nasledniku na položaju je zaželel, da bi izzive razumel in jim bil kos.

tz/moz
© STA, 2022