Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 20. oktobra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRUSELJ - Voditelji držav članic EU, med njimi premier Robert Golob, na vrhu govorijo o nadaljnjih ukrepih za soočanje z energetsko draginjo. Razpravljajo o predlogih komisije, ki med drugim predvidevajo omejevanje cen na glavnem evropskem vozlišču za trgovanje s plinom TTF. Na dnevnem redu imajo tudi vojno v Ukrajini.

LJUBLJANA - Slovenija bo prejela skoraj 91 milijonov evrov sredstev iz Instrumenta za povezovanje Evrope. Denar bo namenjen za nadgradnjo železniške infrastrukture. Nekaj več kot 56 milijonov evrov del bo porabljenih za nadgradnjo železniške postaje Jesenice, nekaj nad 34 milijonov evrov pa za nadgradnjo več postaj na progi med Ljubljano in Mariborom.

LJUBLJANA - Svet pokojninskega zavoda je danes sprejel rebalans letošnjega finančnega načrta zavoda, ki skupne prihodke in odhodke zvišuje za 254,9 milijona evrov oz. za 3,9 odstotka na 6,7 milijarde evrov. Tako prihodki kot odhodki tudi po rebalansu ostajajo izravnani.

LJUBLJANA - Vlada in reprezentativna občinska združenja so danes dosegla dogovor o višini povprečnine. Ta bo v prihodnjih dveh letih znašala 700 evrov, so sporočili z ministrstva za finance. V občinskih združenjih so z dogovorom zadovoljni.

LJUBLJANA - Sindikati javnega sektorja so se kritično odzvali na podpis sporazuma o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti med vlado in Fidesom, ki napoveduje ločen plačni zdravstveni steber. Tako v Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja kot v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja menijo, da gre za kršitev dogovora z njimi.

LJUBLJANA - V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT) so izpostavili problematiko nizkih plač, pomanjkanja kadra, težkih pogojev dela in kršitev delovne zakonodaje v panogi. Zaradi slabih razmer so sprožili peticijo Za boljše plače in boljše delovne pogoje ter napovedali stopnjevanje aktivnosti. Pripravljeni so tudi stavkati.

LJUBLJANA - Na poziv predsednika države Boruta Pahorja za zbiranje predlogov za viceguvernerja Banke Slovenije, ki se je zaključil v ponedeljek, je prispelo pet predlogov. Kandidati za položaj, ki bo na voljo po izteku mandata viceguvernerju Jožefu Bradešku februarja 2023, so Mejra Festić, Jana Benčina Henigman, Matjaž Noč, Marko Pahor in Alenka Plut.

LJUBLJANA - Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga, naj za ustavno sodnico izvoli Nežo Kogovšek Šalamon, za viceguvernerja Banke Slovenije pa imenuje Primoža Dolenca. Vprašanje, kdo je favorit za mesto kandidata za sodnika na Sodišču EU, pa ostaja odprto, saj so člani komisije DZ predlagali le, naj izvoli enega od dveh kandidatov. To sta Marko Ilešič in Jure Vidmar.

STRASBOURG - Evropsko sodišče za človekove pravice je pritrdilo pritožbi slovenskega kirurga Vinka Dolenca, da so mu bile kršene pravice do poštenega sojenja po evropski konvenciji o človekovih pravicah, ko je slovensko pravosodje priznalo sodbo izraelskega sodišča, po kateri bi moral Dolenc izraelskemu bolniku plačati več kot dva milijona evrov odškodnine. ESČP je razsodil, da bi slovenska sodišča morala bolj preučiti, ali je bil sodni proces v Izraelu proti slovenskemu zdravniku pošten, še posebej glede zbiranja dokazov, zlasti izpovedb ključnih prič, kot je na primer osebje v bolnišnici ali slovenski pravni strokovnjak, piše v razsodbi. Slovenija bo glede na razsodbo ESČP morala kirurgu Dolencu plačati 9600 evrov nepremoženjske odškodnine in 6000 evrov za povrnitev stroškov. ESČP pa dopušča tudi možnost določitve premoženjske škode, še piše v razsodbi sodišča.

LJUBLJANA - Reševalna postaja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bo danes s slovesnostjo, na kateri bo govornik predsednik republike Borut Pahor, obeležila 100 let poklicnega delovanja. Začetki prostovoljne reševalne dejavnosti sicer segajo že v leto 1870, leta 1922 pa je postaja začela poklicno delovanje, so na spletni strani zapisali v UKC.

FRANKFURT - Na Frankfurtskem knjižnem sejmu je bila uradna razglasitev Slovenije za častno gostjo sejma 2023. Na novinarski konferenci so sodelovali direktor sejma Juergen Boos, ministrica za kulturo Asta Vrečko in sokurator predstavitve Slovenije na sejmu Miha Kovač. Na daljavo se je oglasil nemški sokurator Matthias Göritz. Vsi govorci so izpostavili raznolikost in pomen slovenske kulture, predvsem poezije, v sicer majhni državi z jezikom, ki ga v svetovnem merilu govori le neznatno število ljudi. Novinarski konferenci je sledil pogovor s slovenskimi avtorji Petrom Svetino, Ano Marwan, Natašo Kramberger in avstrijskim prevajalcem Erwinom Köstlerjem.

UPPSALA - Na 88. kongresu Mednarodnem združenja Pen v švedski Uppsali je bila predsednica Slovenskega centra Pen Tanja Tuma kot prva slovenska avtorica izvoljena v upravni odbor združenja. To funkcijo bo opravljala tri leta z možno ponovno izvolitvijo po poteku mandata. Poleg Tume, ki je z izvolitvijo v upravni odbor pridobila izvršno funkcijo, ima v združenju pomembno mesto še Boris A. Novak. Leta 2002 je namreč tako kot Mira Mihelič leta 1974 postal podpredsednik Pena s častno in doživljenjsko funkcijo zaradi svojega angažmaja proti vojni v BiH.

LJUBLJANA - Arhivsko društvo Slovenije je podelilo Aškerčevo nagrado in priznanji za zadnji dve leti, ki jih bienalno podeljuje za posebne dosežke na področju arhivistike in popularizacije arhivske dejavnosti. Nagrado za življenjsko delo je za izjemen prispevek k razvoju slovenske arhivistike, na področju varovanja in ohranjanja slovenske arhivske dediščine in posredovanja le-te javnosti ter za dolgoletno zaslužno delo v Arhivskem društvu Slovenije prejel Vladimir Kološa, priznanji pa Danijela Juričić Čargo in Lilijana Žnidaršič Golec ter Mojca Horvat.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Drugi dan predčasnega glasovanja na volitvah predsednika republike je glas oddalo 25.775 volivk in volivcev oziroma 1,52 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije. Prvi in drugi dan je skupaj predčasno glasovalo 2,67 odstotka volivk in volivcev. Predčasno glasovanje je mogoče na enem od 96 volišč po Sloveniji, ki bodo odprta do 19. ure.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani udeležil predčasnega glasovanje in ob tem državljane pozval k udeležbi na nedeljskih predsedniških volitvah. Ljudi je povabil k izbiri kandidata, ki bo skrbel za povezanost Slovenije, hkrati pa tudi za dobre odnose z državami v regiji in mednarodni ugled Slovenije.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je udeležila predčasnega glasovanja na predsedniških volitvah. Ob tem je poudarila, da si na mestu predsednika republike želi človeka z moralnimi temelji, ki ima moralni kompas, ne pa nekoga, ki se predstavlja kot nestrankarski kandidat, hkrati pa je poslanec največje opozicijske stranke.

apo/moz
© STA, 2022