Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 20. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

PHOENIX - Košarkarji Dallas Mavericks so s porazom začeli novo sezono severnoameriške lige NBA. Slovenski zvezdnik Luka Dončić je ob porazu proti Phoenix Suns s 105:107 dosegel 35 točk. Goran Dragić je za Chicago Bulls za zmago s 116:108 proti Miami Heat prispeval 12 točk, Vlatko Čančar pa je za Denver Nuggets ob porazu proti Utah Jazz igral minuto in pol. Dallas je na prvi tekmi v sezoni v prvem polčasu vodil tudi za 21 točk, na začetku tretje za 22, v zadnji četrtini pa za 15, a kljub temu vknjižil poraz proti ekipi, ki so jo minulem tekmovalnem obdobju v končnici, natančneje v konferenčnem polfinalu, ugnali po sedmih tekmah. Dončić je 27 od skupno 35 točk dosegel do sredine tretje četrtine, kasneje pa se mu je met ustavil, zgrepil je tudi zadnji met za zmago; 35 točkami je dodal devet skokov in šest asistenc.

TOKIO - Morioka na Japonskem do sobote gosti prvo tekmovanje v svetovnem pokalu v novi olimpijski disciplini balvani-težavnost. Od treh Slovencev na startu se je skozi kvalifikacije prebila le Mia Krampl in si zagotovila mesto v petkovem polfinalu. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v letu 2022 sta izpadla Vita Lukan in Anže Peharc, oba na 22. mestu. Tekmovanje na Japonskem, s katero bo padel zastor na letošnjo sezono mednarodnih tekmovanj najvišje kakovostne ravni v športnem plezanju, sta izpustila najboljša Slovenca Janja Garnbret in Luka Potočar.

MACAO - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec, Darko Jorgić, je z zmago začel turnir WTT campions, na katerem v Macau od dvajsetih najboljših igralcev svetovne lestvice manjka le devetnajsto uvrščeni Jonghoon Lim iz Južne Koreje. V prvem krogu je s 3:2 (-8, 5, 9, -10, 3) ugnal izkušenega Portugalca Marcosa Freitasa. Joggića v petek čaka klubski obračun z Nemcem Patrickom Franzisko. Tako Garnbretova kot Potočar sta sezono končala kot prvaka letošnjega svetovnega pokala, obema je pripadla zmaga v skupni razvrstitvi v težavnosti svetovnega pokala v ženski oziroma moški konkurenci. Potočar je prvič postal zmagovalec seštevka svetovnega pokala, za Garnbretovo pa je že deseti osvojeni seštevek, peti v seštevku težavnosti.

MURSKA SOBOTA - Hrvaški vratar Matko Obradović je sporazumno prekinil pogodbo z Muro in se po dobrih štirih letih poslavlja od Fazanerije, je sporočil slovenski nogometni prvoligaš iz Murske Sobote. V klub je prišel v poletnem prestopnem roku leta 2018. Matko se je z Muro veselil pokalne lovorike, naslova državnega prvaka in je zaigral v skupinskem delu konferenčne lige. V štirih letih, ki jih je preživel v Murski Soboti, je bil dvakrat izbran v najboljšo enajsterico leta po izboru SPINS, za črno-bele je v vseh tekmovanjih skupno zbral 141 nastopov.

ŽENEVA - Švicarsko generalno tožilstvo je vložilo pritožbo na oprostilnio sodbo za nekdanja prva moža Mednarodne (Fifa) in Evropske nogometna zveze (Uefa) Seppa Blatterja in Michela Platinija," poroča francoska tiskovna agencija AFP. Švicarsko sodišče v Bellinzoniju ju je oprostilo obtožb podkupovanja 8. julija letos. Švicarsko zvezno kazensko sodišče je tedaj zavrnilo zahtevo tožilstva za pogojno kazen leto in osem mesecev zapora. Nekaj dni pozneje je z napovedjo pritožbe tožilstvo že doseglo, da je moralo sodišče ustno izrečeno razsodbo tudi pisno pojasniti, kar je bila podlaga za nadaljnje korake. Tožilstvo 86-letnemu Blatterju in 67-letnemu Platiniju očita prevaro. Postopek se vleče že sedem let, ko so začeli preiskavo poslov in denarnih transakcij iz leta 2011. Takrat je Platini iz Mednarodne nogometne zveze prejel dva milijona švicarskih frankov.

MIAMI - Hokejisti Floride Panthers so prekinili zmagoviti niz treh tekem Philadelphie Flyers in v severnoameriški ligi NHL slavili s 4:3. Na preostalih dveh tekmah so prvaki Colorado Avalanche izgubili po podaljšku proti Winnipeg Jets s 3:4, prav tako po podaljšku in z izidom 4:3 pa so St. Louis Blues ugnali Seattle Kraken. V ligi NHL so popolne ostale le še štiri ekipi, Dallas Stars, Calgary Flames, St. Louis in Carolina Hurricanes. Philadelphia pa je po treh uspehih tokrat priznala premoč Floridi.

jz/alz/am/jz
© STA, 2022