Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 20. oktobra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

RIM - Italijanski predsednik Sergio Mattarella je začel formalna posvetovanja o novi vladi. Po pričakovanjih bo že v petek mandat za sestavo vlade podelil Giorgi Meloni, vodji Bratov Italije, ki so zmagali na volitvah 25. septembra. Prva sta bila vabljena na pogovor predsednika senata in poslanske zbornice Ignazio La Russa in Lorenzo Fontana, nato se bodo zvrstili predstavniki vseh poslanskih skupin v parlamentu. Pogovori se bodo končali v petek dopoldne, ko bodo k predsedniku prišli vodje strank desnega pola Giorgia Meloni, Matteo Salvini in Silvio Berlusconi.

LONDON - Položaj britanske premierke Liz Truss je vse bolj negotov. Iz britanskega parlamenta so v sredo zvečer poročali o kaotičnih razmerah ob glasovanju o prepovedi hidravličnega lomljenja, več konservativnih poslancev naj bi prisilili v podporo vladi. Pred tem je odstopila notranja ministrica Suella Braverman, ki je ostro kritizirala premierko. Truss je med drugim danes k odstopu pozval tudi nekdanji minister za brexit David Frost, ki je zapisal, da njena vlada ne sledi niti programu, ki ga je zastavila v kampanji za vodenje vlade oziroma stranke letos poleti, niti programu stranke iz leta 2019.

KIJEV/ZAPOROŽJE - V ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki so pod ruskim nadzorom in ki jih je Moskva minuli mesec enostransko priključila Rusiji, je začelo veljati vojno stanje, ki ga je v sredo razglasil ruski predsednik Vladimir Putin. Poostreni varnostni ukrepi so začeli veljati tudi v Rusiji. Nove omejitve gibanja veljajo v regijah ob meji z Ukrajino, kot so Brjansk, Belgorod in Krasnodar, pa tudi na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Ukrajina medtem zaradi ruskih napadov na energetsko omrežje od danes omejuje porabo elektrike.

BRUSELJ/BERLIN - Voditelji držav članic EU bodo na vrhu govorili o nadaljnjih ukrepih za soočanje z energetsko draginjo. Razpravljali bodo o predlogih komisije, ki med drugim predvidevajo omejevanje cen na glavnem evropskem vozlišču za trgovanje s plinom TTF. Na dnevnem redu imajo tudi vojno v Ukrajini. Nemški kancler Olaf Scholz je pred odhodom na vrh nagovoril bundestag in pri tem med drugim dejal, da so finančne potrebe Ukrajine s pomočjo EU in držav G7 pokrite do konca leta. Napovedal je, da želi Nemčija do pomladi usposobiti brigado 5000 ukrajinskih vojakov. Obenem je posvaril, da morebitna cenovna kapica za zemeljski plin v EU lahko deluje le v sodelovanju s partnerji zunaj unije, kot sta Južna Koreja in Japonska.

DŽAKARTA - Indonezija je po smrti 99 otrok začasno prepovedala vsa tekoča zdravila. Nekateri od zdaj prepovedanih sirupov naj bi po navedbah indonezijskih zdravstvenih organov vsebovali sestavine, ki povzročajo akutno odpoved ledvic. Pred nekaj tedni so v povezavi z sirupom proti kašlju tudi v Gambiji zabeležili skoraj 70 smrti otrok.

N'DJAMENA - Začasni predsednik Čada Mahamat Idriss Deby Itno je v sredo v državi razglasil izredne razmere zaradi obsežnih poplav, ki so prizadele več kot milijon prebivalcev. V televizijskem nagovoru je poudaril, da so poplave, ki so posledica močnega deževja, v zadnjih tednih prizadele 18 od 23 provinc na jugu in v osrednjem delu države. Življenj doslej niso zahtevale, prizadele pa so več kot milijon ljudi. Prizadele so tudi več kot 465.000 hektarjev polj.

MIAMI - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v sredo odvetnikom pisateljice in novinarke E. Jean Carroll, ki ga toži zaradi obrekovanja, podal izjavo pod prisego. Carrollova ga toži zaradi obrekovanja, ker je na položaju predsednika zanikal, da jo je posilil, in jo ozmerjal z lažnivko. Kmalu ga bo tožila še zaradi posilstva na državnem sodišču New Yorka.

LOS ANGELES - Zvezni sodnik v Kaliforniji David Carter je v sredo ugotovil, da je bivši predsednik ZDA Donald Trump zavestno lagal o prevarah na predsedniških volitvah leta 2020. Isti sodnik je že marca ugotovil, da je Trump najverjetneje kršil zakon z oviranjem dela kongresa, ko je širil volilne laži.

WASHINGTON - Ameriške oblasti so v sredo izdale obtožnice proti petim ruskim državljanom zaradi suma, da so ruskim proizvajalcem orožja dobavljali elektronske komponente iz ZDA. V ločenem primeru pa so vložili obtožnice proti trem Latvijcem in Ukrajincu, ker naj bi skušali v Rusijo spraviti orodje ameriške izdelave, ki bi ga lahko uporabili za izdelavo orožja.

WASHINGTON - Znanstveniki so s pomočjo vesoljskega teleskopa James Webb posneli fotografijo "stebrov stvarstva", ogromnih oblakov plina in prahu, v katerih nastajajo številne zvezde. Ta prizor so sicer posneli že večkrat, med drugim s teleskopom Hubble leta 1995 in 2014, sedaj pa je zmogljivejši teleskop James Webb omogočil nov vpogled v dogajanje znotraj "stebrov".

BERLIN - Nemška vlada je naredila prve korake na poti proti morebitni legalizaciji konoplje, s čimer bi izpolnila eno svojih predvolilnih obljub. V skladu z novo zakonodajo bi bil osebam nad 18 let dovoljen nakup in posedovanje do 20 gramov konoplje ter gojenje do dveh rastlin za osebno uporabo. O glavnih točkah predlaganih zakonodajnih sprememb, ki jih je predstavil minister za zdravje Karl Lauterbach, trenutno sicer še razpravljajo pristojna ministrstva.

BERLIN - Do Kremlja kritičen radio Eho Moskve, ki je kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino zaradi pritiskov oblasti v Rusiji prenehal delovati, znova oddaja iz Berlina, da bi se boril proti propagandi režima ruskega predsednika Vladimirja Putina. Priljubljen radio, ki je veljal za enega zadnjih neodvisnih glasov v Rusiji, je bil v začetku marca prisiljen v prenehanje delovanja zaradi izrednega pritiska Kremlja na medije pri poročanju o ruskem napadu na Ukrajino.

TOKIO - Japonski jen je v primerjavi z dolarjem med današnjim trgovanjem zdrsnil na najnižjo raven po letu 1990. Dotaknil se je ravni 150,08 jena za en dolar. Japonska nacionalna valuta izgublja na račun diametralno nasprotne denarne politike - medtem ko je ta na Japonskem zelo razrahljana, je v ZDA vse bolj stroga, obresti pa se bodo tam še zviševale.

PEKING - Kitajska centralna banka se že drugi mesec zapored ni odločila za spremembo obrestnih mer. Šibek juan namreč zožuje njeno polje za rahljanje denarne politike. Kitajski letos najverjetneje ne bo uspelo doseči cilja 5,5-odstotne gospodarske rasti.

NEW YORK - Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je dobiček v tretjem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani podvojil na 3,3 milijarde dolarjev. Prihodki so se povečali za 56 odstotkov na 21,5 milijarde dolarjev.

WASHINGTON - Ameriška tobačna velikana Philip Morris International in Altria Group sta sklenila zaključiti komercialno sodelovanje, vezano na tobačni izdelek brez dima IQOS. Philip Morris bo Altrii za polne pravice pri trženju IQOS v ZDA po 30. aprilu prihodnje leto plačal 2,7 milijarde dolarjev.

HELSINKI - Finski proizvajalec telekomunikacijske opreme Nokia je v tretjem četrtletju zabeležil 428 milijonov evrov čistega dobička, potem ko se je v enakem lanskem obdobju ustavil pri 351 milijonov evrov. Poskočili so tudi prihodki, na podlagi dobrih četrtletnih rezultatov pa je podjetje izboljšalo tudi celoletno napoved poslovanja.

STOCKHOLM - Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson je v tretjem četrtletju zabeležil 5,4 milijarde kron (482 milijonov evrov) čistega dobička, potem ko se je ta v enakem lanskem obdobju ustavil pri 5,8 milijarde kron. Prihodki podjetja so znašali 68 milijard kron, potem ko so v enakem lanskem obdobju nanesli 56,3 milijarde kron.

NEW YORK - Ameriški računalniški velikan IBM je v tretjem četrtletju letošnjega leta ustvaril 3,35 milijarde dolarjev čiste izgube. To se je zgodilo zaradi plačila poravnave po mešetarjenju s pokojninskim skladom. Prihodki so narasli na 14,11 milijarde dolarjev.

DUNAJ - Na Dunaju se začenja jubilejni, 60. mednarodni filmski festival Viennale, ki vsako leto oktobra poteka v več kinematografih zgodovinskega središča avstrijske prestolnice. Letos bo v 13 dneh v različnih kategorijah skupno na ogled 220 filmov. Festival bo odprl avstrijski film Vera Rainerja Frimmla in Tizze Covi.

jav/lkr/sk/jhl/vr/mc/rp/zc/mrn/mlj/blm/uk/jav
© STA, 2022