Volilni pregled - 3. teden

Ljubljana, 15. oktobra - Volilna kampanja pred predsedniškimi volitvami se je prevesila v drugo polovico, a tretji teden izstopajočih aktivnosti kandidatov ni prinesel. Da se bližamo ciljni ravnini, je razvidno zlasti iz soočenj, kjer besedi dvoboji postajajo bolj neposredni. Priprave na volitve tečejo tudi na Državni volilni komisiji (DVK).

Ta je na seji z namenom preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom sprejela navodila, ki jih morajo okrajne volilne komisije upoštevati v času izvedbe volitev predsednika republike, ter ukrepe, ki jih morajo ob glasovanju na domu pri volivcih, ki so v izolaciji, upoštevati člani volilnih odborov in volivci.

Članom volilnega odbora priporočena uporaba zaščitnih mask

V skladu s strokovnimi izhodišči in smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na voliščih za člane volilnega odbora priporočljiva uporaba ustreznih zaščitnih mask, so po seji sporočili z DVK. V primeru, ko se volišče nahaja v zdravstvenem domu, domu za starejše, socialno-varstvenem zavodu ipd., pa je uporaba zaščitnih mask nujna.

V sredo se je sicer iztekel rok za prijavo za glasovanje po pošti iz Slovenije. Na tak način lahko glasujejo oskrbovanci domov za starejše, volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, invalidi ter volivci, ki so zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji.

Poseben izziv pa bo izvedba volitev v Ljubljani. Na dan predsedniških volitev bo v glavnem mestu namreč potekala ena največjih športno-rekreativnih prireditev - Ljubljanski maraton, v času katerega bodo, kot vsako leto, zaprte določene ulice in ceste. Kljub temu pa na DVK zaradi tega ne pričakujejo večjih težav pri dostopu do volišč, posebej ne za tiste, ki se bodo nanje podali peš, saj jih bodo redarji spuščali čez zapore ali pred 8.45 in po 15. uri, ko zapor ne bo. Priporočajo tudi udeležbo na predčasnih volitvah, na Mestni občini Ljubljana pa pozivajo k strpnosti.

Tretji teden precej mirna kampanja

Kampanja kandidatk in kandidatov pred predsedniškimi volitvami se je s tretjim tednom prevesila v drugo polovico in prinesla dodaten upad aktivnosti predsedniških kandidatov na terenu.

V soju žarometov so soočenja, ki praviloma igrajo ključno vlogo, a če ne bo večjih preobratov, skorajda ni dvoma, kdo si lahko obeta vstop v drugi krog, je ob začetku tedna za STA dejal analitik Andraž Zorko. Favorita sta Nataša Pirc Musar in Anže Logar, Milan Brglez pa je po njegovi oceni "dovolj blizu, da mu lahko uspe ta veliki met". "A moralo bi se zgoditi nekaj zelo resnega, da bi njemu uspel preboj v drugi krog na račun enega ali drugega favorita," dodaja.

Temu je pritrdila tudi javnomnenjska raziskava, ki jo je za časnik Delo in POP TV opravila Mediana. Po tej trenutno prvo mesto s stabilno podporo zaseda Anže Logar, ki bi dobil 23,6 odstotka glasov, Nataša Pirc Musar bi dobila 20,4 odstotka, Milan Brglez pa 15,3 odstotka.

Sledi zdravnica in kandidatka zunajparlamentarne stranke Resni.ca Sabina Senčar s 6-odstotno podporo, nato pa tesno skupaj poslanec Levice Miha Kordiš s 4,9-odstotno, poslanec NSi Janez Cigler Kralj s 4,2-odstotno in kočevski župan Vladimir Prebilič s 3,4-odstotno podporo.

Podatki javnomnenjske raziskave, ki jo je Mediana opravila med 3. in 6. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 719 vprašanih, kažejo, da je neopredeljenih še več kot 13 odstotkov vprašanih.

Stališčem favoritov več pozornosti

Izmerjena javnomnenjska podpora je pozornost javnosti in nekaterih interesnih skupin tako usmerila zlasti v tri kandidate.

Tudi na poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji so ta teden soočili poglede omenjene trojice Logarja, Pirc Musarjeve in Brgleza na potrebe gospodarstva. Predsednika republike vidijo kot spodbujevalca družbenega dialoga o ukrepih za gospodarsko konkurenčnost in drugih pomembnih vprašanjih. Logar je prepričan, da je napačen korak danes bistveno bolj usoden kot pred desetletji, zato mora biti država odzivna na želje gospodarstva. Pirc Musarjeva meni, da lahko socialno varnost omogoči prav gospodarstvo, to pa potrebuje kakovostno delovno silo, zato je v tej luči naklonjena tudi ukrepu socialne kapice. Tudi Logar se je zavzel zanjo. Brglez pa pri tem stavi na socialni dialog, ki ga vidi tudi kot enega temeljev novega družbenega dogovora, kjer so stebri še zelena preobrazba, socialna država in družbena odgovornost.

Kandidati so se znova soočili tudi pred kamerami nacionalne televizije, kjer so morali odgovarjati tudi na nekatere očitke, med drugim Logar in Pirc Musarjeva na že slišano - Logar o odnosu z matično stranko SDS, Pirc Musarjeva pa o poslovanju podjetij svojega moža. Brgleza pa so tokrat spraševali o domnevni obljubi donacijske pogodbe šahovski zvezi, zaradi katere naj bil izvoljen na mesto predsednika zveze leta 2019. Brglez je očitke zavrnil in poudaril, da je bila sponzorska pogodba zveze s Slovenskimi železnicami podpisana, še preden je postal predsednik zveze.

Brglez je sicer ta teden nagovoril delegate na volilnem kongresu SD, v petek pa je igral šah z meščani Ljubljane.

Miha Kordiš je obiskal Novo Gorico in v sklopu obiska izrazil tudi podporo stavki delavk in delavcev v novogoriškem HIT. Vladimir Prebilič je ob svetovnem dnevu duševnega zdravja obiskal stojnico projekta Kako si in z mladimi prostovoljci spregovoril o izzivih na področju izobraževanja za poklice, ki skrbijo za področje duševnega zdravja.

Zunajparlamentarna stranka SLS pa je javno podprla Anžeta Logarja.

Nekdanji vodji protokola RS Kseniji Benedetti je najbolj všeč, da je kampanja dokaj spodobna in da se kandidati ne poslužujejo nekih hudih žalitev. "Je tekma, to se vidi, ni pa zelo nizkih udarcev. Lahko pa da bodo še prišli," je ocenila za STA.

moz/moz
© STA, 2022