Pregled - šport, 15. 10. (sobota)

Ljubljana, 15. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 15. oktobra.

LJUBLJANA/KOPER - Nogometaši Olimpije so v 13. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor z 1:0 (0:0). Za Olimpijo je gol dosegel Mario Kvesić, ki je v 92. minuti zadel enajstmetrovko. Nogometaši Kopra in Gorice pa so se razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:1).

CAGLIARI - Koprčan Toni Vodišek je na svetovnem prvenstvu v kajtanju v Cagliariju na Sardiniji po predzadnjem dnevu ostal sam na čelu in bo imel v velikem finalu, kamor se je neposredno že uvrstil, dve točki. Za naslov potrebuje le še eno zmago. V finale najboljše četverice se je uvrstil tudi Maximilian Maeder iz Singapurja, ki je bil drugi po 14 regatah. Preostala finalista bosta znana po polfinalnih dvobojih v nedeljo, v katerih bodo za dve mesti tekmovali preostali tekmovalci do desetega mesta s po štirimi kajtarji v dveh polfinalih.

KAIRO - Slovenske strelke Živo Dvoršak, Klavdijo Jerovšek in Urško Kuharič so na svetovnem prvenstvu v Kairu malenkosti ločile do preboja v finale na ekipni tekmi v disciplini zračna puška 10 metrov. Slovenke so na današnji kvalifikacijski tekmi zadele 939,3 kroga, kar je nov državni rekord, do uvrstitve med osem najboljših pa jim je zmanjkalo le 0,3 kroga. Od treh slovenskih strelk, ki so v konkurenci tekmovalk iz 30 držav osvojile deseto mesto. Slovenske strelke so dosedanji državni rekord, ki so ga v isti postavi postavile marca letos na evropskem prvenstvu v norveškem Hamarju, izboljšale za krog.

INNSBRUCK - Slovenska alpska smučarka Andreja Slokar, ki se je v petek poškodovala na treningu v Val Senalesu, ima strgano levo križno vez. Iz Smučarske zveze Slovenije so sporočili, da jo v nedeljo že čaka operacija v Innsbrucku. Tekmovalka iz Ajdovščine je prav danes dopolnila 25 let. Andreja Slokar je na treningu v Val Senalesu v Italiji padla in si poškodovala levo koleno. Najprej so v bolnišnico v Meranu opravili magnetno resonanco, po kateri je napovedana operacija v Innsbrucku, po kateri bo več znanega, kako bo potekala rehabilitacija.

LJUBLJANA - Košarkarska tekma 3. kroga lige Aba med Cedevito Olimpijo in Crveno zvezdo je prestavljena zaradi zdravstvenih težav v ljubljanski zasedbi. Kot poročajo srbski mediji, ima pet igralcev Cedevite Olimpije simptome covida. Tekma bi morala biti v nedeljo, 16. oktobra, ob 17. uri v Stožicah, vendar srbski košarkarji niso odpotovali v Ljubljano, saj so že na beograjskem letališču izvedeli, da imajo Ljubljančani težave z okužbami v ekipi, piše med drugimi BL portal.

ASIAGO - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so na drugi tekmi turnirja 2. kroga celinskega pokala v Asiagu premagali srbsko Vojvodino s 7:1 (1:1, 3:0, 3:0). V prvem krogu so v skupini D ugnali turško ekipo Buz Adam Istanbul s 5:1. Na turnirju nastopa še domači Asiago in prav nedeljski medsebojni obračun z gostitelji bo odločil o napredovanju v tretji krog.

APELDOORN - Odbojkarice Srbije so še drugič zapovrstjo postale svetovne prvakinje. V finalu prvenstva na Nizozemskem so v Apeldoornu s 3:0 (24, 22, 17) premagale Brazilijo in s tem ubranile naslov, ki so ga pred štirimi leti osvojile na Japonskem.Najučinkovitejša igralka tekme je bila s 24 točkami Tijana Bošković, ki so jo razglasili tudi za najkoristnejšo igralko prvenstva. Tretje mesto je osvojila Italija, ki je v malem finalu premagala ZDA s 3:0.

GIJON - Prvi nosilec iz Rusije Andrej Rubljov in nepostavljeni Američan Sebastian Korda (ZDA) sta finalista prve izvedbe turnirja ATP 250 v Gijonu na severu Španije. Rubljov, trenutno deveti igralec na svetu, je v polfinalu premagal Avstrijca Dominica Thiema s 6:4, 6:4, Korda, sin nekdanjega češkega tenisača Petra Korde, pa je bil boljši od Francoza Arthurja Rinderknecha s 7:6 in 6:3. Američan (47. na lestvici ATP) se bo v njegovem prvem finalu v 2022 potegoval za drugi naslov ATP v karieri (Parma 2021), Rus pa je letos osvojil že tri turnirje (Marseille, Dubai, Beograd), skupno enajst.

CLUJ-NAPOCA - Rusinja Ana Blinkova in Italijanka Jasmine Paolini se bosta srečali v zaključnem dvoboju teniškega turnirja v Romuniji z nagradnim skladom dobrih 250.000 evrov. Štiriindvajsetletna Blinkova, trenutno 138. igralka na svetu, se je prvič uvrstila v finale turnirja WTA. V polfinalu je bila boljša od tri leta mlajše rojakinje Anastazije Potapove (48.) s 5:7, 6:4 in 6:4. Jasmine Paolini (78.) je doslej le enkrat igrala v finalu turnirja WTA in tedaj zmagala. Bilo je to leta 2021 v Portorožu, ko je bila boljša od Američanke Alison Riske. Šestindvajsetletna Italijanka je v polfinalu Cluj-Napoce premagala Wang Xiju (7:5, 4:6, 6:3), ki bo čez slab mesec v Velenju zastopale barve Kitajske v dvoboju pokala Billie Jean King proti Sloveniji.

PARIZ - Italijanski kolesarski zvezdnik Filippo Ganna je na svetovnem prvenstvu na velodromu v francoskem Saint-Quentin-en-Yvelinesu v petek zvečer postavil novo najboljšo znamko v zasledovanju na 4000 m. S časom 3:59,636 se je kot drugi zemljan spustil pod mejo štirih minut, a mu je to uspelo na nizki nadmorski višini. Ganna je namreč za slabe tri desetinke popravil prejšnji svetovni rekord Američana Ashtona Lambieja. Slednji je na visoki nadmorski višini v Aguascalientesu v Mehiki (1888 m) avgusta lani za štirikilometrsko preizkušnjo potreboval 3:59,930 minute.

ad/zzb/alz/jz/ic/nem/alz
© STA, 2022